Právě čtete

Recept na angreštové čatní, které podávám se sýry i vepřovým masem

4275  
Sdílet: 

Recept na angreštové čatní, které podávám se sýry i vepřovým masem

Angreštová sezóna je v plném proudu a i u nás na chatě máme několik druhů tohoto skvělého, ale často opomíjeného ovoce. Já mám nejradši ten červený, i když si z dětství vybavuji především zelený. Ať ten, nebo tamten, u nás se podle mě nejčastěji zpracovává do kompotů a džemů. Zkuste letos něco méně obvyklého!

23. 7. 2022 2 min. čtení Romana Böhmová
Recept na angreštové čatní, které podávám se sýry i vepřovým masem

Angrešt chutná skvěle i do salátů, koláčů, dokonce i do slaných omáček a k masu… nebo do domácího čatní. Angreštové čatní vám představím v dnešním článku a rovnou se podělím i o svůj oblíbený recept. Je to super možnost, jak si tyhle letní bobulky uchovat i na zimu, když už máte kompotů a džemů až nad hlavu. Tohle čatní je totiž nejlepší kombinovat se slanými chutěmi. Rozumí si s vepřovým masem, zvěřinou, ale podle mě se ze všeho nejvíc hodí jako dip ke kvalitním sýrům.

Domácí angreštové čatní

Jdeme na to! A pokud vás čatní jako vylepšovák nejrůznějších dalších pokrmů baví, mrkněte i na recept na cibulové čatní.

Co budete potřebovat:

  • 500 g angreštu
  • 1 žlutá cibule
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce jablečného octa
  • ½ lžičky perníkového koření (nebo skořice)
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • špetka chilli
  • sůl

Postup:

  1. Angrešt si omyjte, očistěte od stopek a bubáků a přepulte.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Na pánvi si rozehřejte přepuštěné máslo a restujte na něm cibulku, kterou lehce osolte. Když začne sklovatět, zasypte ji třtinovým cukrem, který nechte rozpustit.
  4. Poté přidejte angrešt a dobře promíchejte. Na mírném ohni nechte směs probublávat, přidejte jablečný ocet a koření a nechte na plotně asi 20–30 minut, dokud vše nezhoustne.
  5. Nakonec podle chuti dosolte, případně přidejte cukr nebo jablečný ocet. Každý angrešt má jinou chuť, takže je potřeba čatní dochutit podle svého.
  6. Hotové čatní buď ihned podávejte, nebo dejte do uzavíratelných sklenic.

Jak dlouho vydrží?

Čatní uchovávejte v lednici a spotřebujte do 1–2 týdnů, případně ho zavařte.

V létě moc rádi grilujeme a angrešt se perfektně hodí i ke grilovaným sýrům. Třeba takový grilovaný hermelín s angreštovým čatním je jeden z mých nejoblíbenějších. K tomu přidávám ještě nasekané vlašské nebo pekanové ořechy. Určitě ale vyzkoušejte i kombinaci s grilovaným sýrem halloumi. Pokud máte doma na zahrádce nějaké cukety, zkuste je jednoduše nakrájet na tenké plátky, zabalte do nich kostky sýra feta a ogrilujte. Podávejte je opět s čatní, které krásně doplní chuť sýra. Nebojte se kombinovat třeba s grilovanou krkovicí nebo vepřovou panenkou.

Nejjednodušší angreštové šátečky

Jestli si chcete připravit něco opravdu jednoduchého, zkuste tvarohové šátečky. Dělám je tak, že rozválím listové těsto, rozkrájím ho na 6 čtverečků, doprostřed dám tvaroh smíchaný s moučkovým cukrem a citrónovou kůrou a na to položím očistěný a rozkrájený angrešt. Pak už jen ohnu okraje těsta, potřu je rozšlehaným vajíčkem a na 180 stupňů peču do zlatova.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články