Právě čtete

Jednoduchý recept na domácí polské krowki. Takové, které nám dělala maminka

39695  
Sdílet: 

Jednoduchý recept na domácí polské krowki. Takové, které nám dělala maminka

Pocházím z Polska, stejně jako krowki. Moje nejoblíbenější sladkost! A nic na světě mi nepřipomíná bezstarostné dětské časy víc než právě tyto karamelky, za které jsem bývala ochotná utratit ve školním obchodě klidně celé kapesné.

3. 8. 2022 2 min. čtení Małgorzata Boroń
Jednoduchý recept na domácí polské krowki. Takové, které nám dělala maminka

Krowki určitě znáte i vy. A pokud se u vás neprodávají tak běžně jako v Polsku, vyzkoušejte recept, podle kterého nám je jako dětem dělávala doma naše máma. Vynikající jsou v klasické verzi, ale můžete i experimentovat. Já občas přidávám kakao, sušené ovoce nebo vanilku. A pro tento článek jsem zase do našeho rodinného receptu přimíchala trošku kávy.

Recept na domácí kávové krowki

Pusťte se do přípravy domácích karamelek, které jsou uvnitř krásně krémové.

Budete potřebovat:

  • 300 ml kondenzovaného neslazeného mléka
  • 80 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 lžičky instantní kávy
  • Čtvercová nebo obdélníková forma (např. pekáč)
  • Papír na pečení

masa krówkowa

Postup:

  1. Pekáč vyložte pečicím papírem.
  2. Všechny ingredience vložte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte.
  3. Když se hmota začne vařit, bude zlátnout a všechny ingredience se dokonale spojí. Když má směs krásně karamelovou barvu, odstavte hrnec ze sporáku a šlehejte směs do zhoustnutí.
  4. Abyste otestovali, že je vše dokonale připraveno, kápněte trošku směsi na talířek. Během asi 3 minut by měla zatuhnout. Pokud by ale zůstala tekutá, vraťte hrnec na sporák a za stálého míchání ještě chvíli zahřívejte.
  5. Hotovou hmotu nalijte do pekáče a nechte vychladnout. Poté dejte na cca 3 hodiny do lednice.
  6. Zatuhlou směs vyklopte, odstraňte pečicí papír a vše nakrájejte na jednotlivé bonbony.

Jiná délka přípravy, jiná struktura


Když chci připravit pevné karamelky, vařím směs pozvolna klidně i 2–3 hodiny. Pokud mám ale chuť na krowki, které se krásně táhnou, stačí většinou něco okolo 45 minut.

Jak už jsem psala v úvodu, místo kávy můžete použít i kakao nebo obsah vanilkového lusku. Nebojte se klidně sáhnout i po máku, sušeném ovoci nebo skořici. A pokud milujete chuť slaného karamelu, přihoďte trošku mořské soli.

Jak skladuji domácí krowki?

Všechny karamelky a další mléčné bonbony vždy skladuji na suchém a chladnějším místě, třeba ve spíži.

Nakrájené krowki nasypu do dózy, která jde opravdu těsně uzavřít a předem ji vyložím pečicím papírem. Když si chci dát tu práci a zajistit, aby se k sobě jednotlivé bonbony ani trochu nepřilepily, nastříhám pečicí papír na malé čtverečky a každý bonbon zvlášť zabalím tak, jako se balí klasické kupované bonbony. Díky dobrému uskladnění krowki vydrží i několik měsíců. Tedy vydržely by, kdyby se po nich u nás doma vždy tak nezaprášilo. Tyhle sladké dobroty jsou i skvělým jedlým dárkem!

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články