Právě čtete

Protahování nemusí bolet! A proč vlastně máme zkrácené svaly?

13510  
Sdílet: 

Protahování nemusí bolet! A proč vlastně máme zkrácené svaly?

Zkoušeli jste se někdy protahovat, ale kromě bolesti to nepřineslo žádné výsledky? Pokud flexibilita není vaší silnou stránkou a se strachem už vyhlížíte den, kdy si snad ani nezvládnete zavázat tkaničky u bot, určitě se vám tohle čtení bude hodit. Zjistíte, že vám od problému mohou efektivněji a trvaleji pomoci i jiné metody.

9. 10. 2021 3 min. čtení Tereza Bínová
Protahování nemusí bolet! A proč vlastně máme zkrácené svaly?

Kde se vlastně vzaly zkrácené svaly? Nejdříve se zamyslete nad tímto tvrzením, které často slýchám: „Rád běhám, ale po běhání se neprotahuju, proto jsem tak zkrácený.“ A nyní si ho zkuste položit obráceně. „Jakým způsobem to, že jsem ‚zkrácený‘, ovlivňuje můj běh a veškerý další pohyb?“

Proč mám zkrácené svaly?

Naše tělo funguje jako dokonalý stroj, ve kterém je vše provázané a dokáže se velmi rychle adaptovat na změny.

To v mnoha situacích oceníte, ale pokud hodně sedíte, hýbete se málo nebo pohyb provádíte nekvalitně, přestáváte využívat svaly v celém spektru jejich rozsahu. Co nevyužíváte, to centrální nervová soustava vyhodnocuje jako nepotřebné – a váš mozek pak tato spojení utlumí a do větších rozsahů vás přestane pouštět.

Každý sport nebo pohyb ale vyžaduje určitou míru rozsahu. V případě, že ji nemáte, nebudete daný pohyb vykonávat správně. A to se po nějaké době může projevit nerovnováhou svalových tahů v těle. Když to řeknu jinými slovy, budete některé svaly používat mnohem méně, než k čemu jsou stavěné, a ony ochabnou. Jejich funkci pak přeberou jiné svaly, které budete ve výsledku namáhat mnohem víc, a proto se přetíží, budou v neustálé tenzi a strečink si s nimi nedokáže poradit.

Se strečinkem opatrně

Strečink je skvělá metoda, ale musíte si dát pozor, abyste ho dělali správně.

V případě, že se protahujete staticky se snahou dotlačit se co nejdál nebo někoho poprosíte, aby na vás trochu zatlačil, a máte přitom představu, že větší intenzita znamená rychlejší progres, kromě větší bolesti a vystavení se riziku zranění vám to nic nepřinese. Mozek naopak vyšle do svalů další varovný signál, že se s tělem děje něco, co není standardní, a protahovaný sval se v sebeobraně stáhne, aby se neporanil.

Jaké jsou další metody?

K nápravě pohybových vzorců a celkově lepšímu vnímání těla z mé zkušenosti výborně funguje například metoda DNS – dynamická neuromuskulární stabilizace. V čem spočívá?

Můžete si to představit jako takovou aktualizaci pohybového systému. Pomocí cviků, které vycházejí z vývojové kineziologie, obnovuje vazby mezi centrální nervovou soustavou a svaly za použití správné dechové techniky. Výhodou DNS je, že k ní nepotřebujete žádné speciální vybavení a cvičit ji můžete kdekoli. Výsledky jsou dlouhodobé a mají pozitivní přesah do všech pohybových aktivit. Je dobré se do toho alespoň pro začátek pouštět pod dohledem zkušeného trenéra nebo fyzioterapeuta, který vás procesem provede. Je to sice investice, ale dlouhodobě se vyplácí.

Kromě této metody na zvýšení rozsahu pohybu funguje protahování s excentrickou kontrakcí svalů, tedy aktivita svalu v momentě, kdy ho natáhnete. To se dobře představuje třeba na cviku vleže na zádech, kdy si jednu nohu pomocí ručníku nebo gumičky přitahujete k tělu. Přitahovaná noha je nejdříve uvolněná, když se dostanete do rozsahu, zkusíte chodidlem zatlačit proti ručníku tak, abyste cítili zatnutí svalů na zadní straně. Díky tomu znovu začínáte svaly učit aktivitě ve větších rozsazích.

Výborně také funguje, když začnete posilovat skupiny svalů, které mají tendenci oslabovat. Když se oslabené svaly dostanou do kondice, může dojít ke snížení napětí přetížených svalů na opačné straně.

Pro mě osobně jsou obě tyto metody vhodným doplňkem k DNS cvičení. Ale opět bych doporučila asistenci zkušeného trenéra.

Pokud zatím nechcete nebo nemůžete investovat do odborné pomoci, vyzkoušejte foam rolling, tedy automasáž za pomoci válce nebo míčku. Přešlap neuděláte ani dodržováním klasických regeneračních technik jako je saunování, otužování nebo střídání studené a teplé sprchy.

Na protahování nahlížejte komplexně. Důvodů a řešení je spousta. Každý z nás se hýbe trochu jinak a proto se nedá určit jedna šablona, podle které se řídit. Pokud vás ale zkrácené svaly trápí déle a nemáte kapacitu na to, zjišťovat si informace po vlastní ose, vyhledejte odborníka, který vám ušetří čas, bolest a v dlouhodobém horizontu i peníze.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články