Právě čtete

Saunováním jdu naproti silné imunitě, hebké pokožce a vnitřnímu klidu

8379  
Sdílet: 

Saunováním jdu naproti silné imunitě, hebké pokožce a vnitřnímu klidu

Sauna je takový malý dřevěný zázrak. K téhle víře jsem aspoň byla od počátku svého života vedena. Narodila jsem se totiž dvěma nadšeným saunařům, kteří chodili do sauny každou neděli po celý rok.

29. 7. 2020 10 min. čtení Lucie Feriková
Saunováním jdu naproti silné imunitě, hebké pokožce a vnitřnímu klidu

U nás doma se chodilo do sauny i v létě, což musím zdůraznit, pokud tyto řádky čtete v horkém letním dni. To, že je saunování záležitostí podzimu a zimy je dávno vyvrácený mýtus. V sauně je totiž pořád stejně. Většinou 90°. A nejlepší účinky má právě tehdy, když se navštěvuje opravdu pravidelně, během celého roku.

Co od sauny tedy očekávat?

Nejčastěji se ve spojitosti se saunováním mluví o posílené imunitě. Díky otužování a trénování těla zvládat teploty, které jsou pro něj méně přirozené, jsou lidé, kteří se saunují správně a pravidelně, o polovinu méně náchylní k sezonním chřipkám a podobným virózám.

Riziko, že vás v létě po horkém dni složí klimatizace v autě nebo první zimní mrazík, je pak výrazně nižší, protože tělo si s takovou situací umí hravě poradit. Já osobně na sauně nejvíc miluju, jak umí v mžiku zatočit s chmurami a stresem. Tři hodinky v sauně jsou pro mě ten nejúžasnější relax, jaký si umím představit. Tím, že uvolňuje i svaly a bolesti, se po ní úžasně usíná a zlepšuje kvalitu spánku – to jsou samozřejmě další nezbytné podmínky pro správné fungování imunity.

Vyplavte si endorfiny

Na lidskou psychiku pozitivně působí už jen ta spousta dřeva a jeho vůně. Tělo tady začne vyplavovat endorfiny a jejich hladina se udržuje ještě několik dní po odchodu ze sauny. Z toho důvodu může mít saunování opravdu blahodárný vliv i na deprese a úzkosti. Běžné každodenní stresy pak rozpustí jako kostku másla na pánvičce.

Do sauny chodím, jen když jsem zdravá

Sauna je taky skvělou prevencí kardiovaskulárních onemocnění, protože trénuje srdce, ale pozor, pokud už nějaký problém se srdcem máte.

saunování

Na dýchací cesty pak působí pozitivně nejen finská sauna, tedy ta klasická suchá, většinou vyhřátá na 90 °C, ale i turecká lázeň – u nás často nazývaná pára nebo parní sauna. Opět ale platí, že pokud už jste nějakého bacila chytili, saunu vynechte. Několikrát jsem se musela přesvědčit o tomto zlatém pravidle sama. Do sauny s nachlazením = ráno na pohotovost s angínou. Sauna je pro tělo zátěží, a pokud už organismus s něčím akutním bojuje, dáte mu k tomu v sauně ještě takovou pěknou podpásovku, nemluvě o tom, že to není moc ohleduplné vůči ostatním návštěvníkům.

Vysaunovat se do krásy…

Nakonec sauně nelze upřít i blahodárný vliv na kvalitu pokožky. Spolu s potem odvádíte z těla spoustu odpadních látek a odumřelých buněk, což můžete podpořit kartáčováním nebo peelingem.

Kůže se prohřívá a prokrvuje, což dokonce zpomaluje stárnutí. Nečekejte ale žádný přírodní botox. Stejně tak, pokud do sauny chodíte, abyste shodili přebytečná kila. Sauna je fajn doplněk při hubnutí, ale pokud byste čekali, že v ní necháte každou neděli kilčo tuku, tak byste se zklamali. Pomáhá hlavně tehdy, když se do ní jdete zregenerovat po náročném cvičení. Taky tělo očišťuje od všelijakých toxinů, zbytků alkoholu, škodlivin získaných kouřením nebo nezdravou stravou, což je pro redukci váhy samozřejmě přínosné.

Jak tedy začít?

Potřebovat toho moc nebudete. Ve většině dnešních zařízení dostanete i jejich prostěradlo nebo ručník. Já si ale vždycky ráda přinesu i svoje, abych třeba později nemusela být zabalená v mokrém a mohla se na závěr pohodlně osušit do suchého.

Co po vás budou patrně vyžadovat všude, jsou pantofle k bazénu. Ty vás chrání jednak před uklouznutím, ale hlavně před bradavicemi a ostatními nepříjemnostmi, kterými může trpět jiný návštěvník. Já si navíc nosím kartáč na tělo, peeling, polštářek do vany, knížku nebo ztišený mobil, turban na vlasy, župánek a popravdě taky svačinku. Před saunou byste se rozhodně neměli moc přejídat, jenže mně osobně v ní vždycky ukrutně vyhládne. Většinou je u baru možnost objednat něco k zakousnutí, ale v mojí sauně nemají problém, ani když si donesu toustíky svoje.

Co si nebrat? PLAVKY. Fakt ne. Kdo se bojí, nesmí do lesa, a kdo se stydí, nemůže do sauny. Plavky v sauně vám spolehlivě vyčarujou třeba náramný gynekologický (i jiný) zánět a rozžhavená umělá látka vašemu tělu také rozhodně nepřinese nic dobrého. Bohužel „plavkáči“ tímto vším nepřímo ohrožují i ostatní saunaře, a proto bývají často štamgasty hned po příchodu vykázání, anebo se na ně přinejmenším nahlíží skrz prsty.

Zvládnou to i stydlíni

Budete se divit, ale znám spoustu stydlivých lidí, co chodí celý život do sauny. Třeba mou mamku. Pokud jste na tom podobně, není problém být po celou dobu v prostěradle a sundat si ho jen ve sprše, kde je obvykle soukromí. I ochlazovací bazénky bývají stranou a téměř vždy se dá vyčkat na okamžik, kdy budete sami. Časem si na letmé odhalení určitě zvyknete, a to podle mě taky vůbec není na škodu.

1. Pořádně se osprchovat

Začít byste měli důkladnou sprchou v šatnách a pokračovat rovnou do sauny, přičemž pantofle se nechávají před saunou. Asi to zní jako zbytečná informace, ale zrovna včera na lavici nad mým místečkem seděl pán a nožky i s botama měl položené přesně tam, kde si ukládám hlavu.

2. Správně používat ručníky a prostěradla

Správně byste se měli jedním ručníkem podložit, aby se žádná nahá část těla nedotýkala dřeva – ani nohy, na což lidé rádi zapomínají. Úplně nejzdravější je rozprostřít si prostěradlo nebo ručník pod sebe a sedět, případně ležet tak, jak nás bůh stvořil. Nechat pokožku pořádně všude prohřát a vypotit. Není ale problém, pokud budete chtít být zavinutí v prostěradle nebo třeba praktickém saunovém kiltu. Já se mezi stydlíny rozhodně neřadím, ale jsou i dny, kdy se mi být odhalená nechce.

3. Najít vhodné místo a udělat si pohodlí

Nejraději při saunování ležím – celé tělo je pak ve stejné teplotě a umožňuje mi to maximální uvolnění. Právě tehdy využiju svůj polštářek do vany – ty dřevěné, které v saunách mívají, mi moc pohodlné nepřipadají. Je dobrým zvykem se ale zvednout do sedu, pokud se sauna začíná zaplňovat, tak aby si každý mohl vybrat lavici podle své zdatnosti. Tady platí, že čím níž si sednete, tím je sauna snesitelnější. Pokud se po sprše neosušíte, budete to zvládat líp, ale začnete se potit později. Jakmile vám je horko už nepříjemné, jděte ven. Je běžné, že první kolo zvládnete třeba 15 minut a to poslední jen 5.

Sedět dole není ostuda

Jako děti jsme sedávali třeba na zemi a mohli tak vydržet skoro stejně dlouho jako naši, kteří si sedli nahoru. Nenechte se mýlit, dole nesedí jen začátečníci. Já si například spodní lavici vybírám téměř vždy a považuju se za pokročilou saunařku. Směle sedněte dolů a zkuste vydržet co nejdéle.

4. Ochladit se

Názory na správné ochlazení se rozcházejí – jeden tábor doporučuje ochlazování postupné a druhý šokové. Šokové ochlazování mám vlastně asi i raději, je to rychle za mnou a cítím se po něm opravdu jako znovuzrozená, ale je možné jen v saunách, kde mají přírodní jezírko. Do všech ostatních se musí nejprve pot omýt v sprše, která obvykle ledová není, byť může být docela studená, a až pak zalézt do bazénku.

saunování

Mnoho lidí vám řekne, že sprcha úplně stačí. Chápu to – mně se taky do toho bazénu nikdy nechce! Ale překonejte se, zkuste to. Pokud si dáte jedno kolo ochlazení jen sprchou a druhé i v ledovém bazénku, hned ten rozdíl pocítíte sami. Stejně tak vřele doporučuju ochlazovat celé tělo i s hlavou. Jsou dny, kdy po sauně ještě někam musím a taky si ji nenamáčím, ale ten zážitek pak prostě není kompletní a dokonce mě někdy po celé saunovací seanci rozbolí hlava. To je jasný signál, že bylo něco špatně a v tomto případě je to zcela určitě nedostatečné ochlazování, případně málo doplněných tekutin.

Správné ochlazení bude nakonec příjemné

Po správném ochlazení byste měli být šťastní, odpočatí a neměla by vám být minimálně několik minut zima, ani když je u bazénku třeba 0°. Právě podle pocitu chladu, který někdy mám bezprostředně po saunovacím kole, poznám, že jsem se ochladila málo.

5. Dostatečně relaxovat a pít

Super je, pokud můžete ještě chvíli odpočívat venku, na vzduchu. Pořádně se vyvětrat a pak zamířit k baru nebo do odpočívárny. Tady je rozhodně nutné doplnit vypocené minerály vodou, minerálkou, bylinkovým čajem… Alkohol nedoporučuju, i když jedno pivo, které tam většinou chlapi vypijou, asi neuškodí. Občas, když mám pocit, že bych tomu chtěla dodat punc výjimečné příležitosti, dám si vinný střik. Víc už je ale opravdu na škodu.

Aby vám ze sauny nebylo později zle, nebo se nerozjela migréna, je potřeba věnovat odpočinku minimálně dvakrát tolik času, kolik saunování. S dalšími koly je pak potřeba pauzy ještě prodlužovat. Z toho důvodu nesnáším sauny, kde je vstup časově omezený. Pokud je to na 4 hodiny, ještě se to dá pochopit, ale když někde čtu, že sauna je na 120, nebo nedej bože 90 či 60 minut, tak vidím rudě. Taková sauna jde podle mě přímo proti pravidlům zdravého saunování.

Jak využívám čas odpočinku já?

Nejlepší je začíst se do knížky, zaposlouchat se do hudby ve sluchátkách, nebo si poklábosit se sauna-parťákem (já dodnes chodím nejčastěji s našima) a pořádně vydechnout. Nezřídka, zvlášť když jedeme do nějakého většího saunového světa na celý den, si klidně dám i šlofíka.

6. Saunování, ochlazování a relax opakovat

Většina opravdu profesionálních saunerů vám řekne, že tyhle celodenní návštěvy saun vlastně moc zdravé nejsou. Úplně nejvhodnější je dát si tři kola a to dvakrát až třikrát týdně. To si ale drtivá většina lidí, ať už z časových či finančních důvodů, dovolit nemůže. Pokud budete opravdu poctivě ochlazovat a ještě poctivěji odpočívat, myslím, že můžete zůstat i na 4 až 5 koleček.

saunování

Já osobně třeba začínám několika koly ve finské sauně a později už chodím třeba do páry, aroma sauny, infrasauny a sem tam na závěr sednu i do vířivky. Celodenní saunovací wellness dny si ale třeba na dovolené dopřávám taky. Opět nepřekračuju 4–5 kol finské sauny za den a celé to pojímám spíš tak, že si tam jdu přečíst knížku, pořádně si odpočinout, vypnout a mimo to si občas zajdu do sauny, kterou proložím bazénem, párou nebo tepidáriem.

Proč někdo chodí do sauny v čepici?

Pokud do sauny už chodíte, možná jste uvnitř potkali někoho, kdo je sice zcela nahý, ale na hlavě má vlněnou čepici. Pamatuju si, když jsem to viděla poprvé. Myslela jsem si, že se ten člověk zbláznil. Později jsem se od jednoho saunera dozvěděla, že čepice se nosí proti přehřívání hlavy. Nejčastěji jsou vidět právě na mužích, kteří sedí na horních lavicích a hlavu mají až úplně u stropu, kde už panuje celkem solidní žár. Pokud máte v sauně pocit, že je toho na hlavu už moc, nebo vás po saunování často bolí a čepici byste chtěli vyzkoušet, můžete klidně využít turban na vlasy.

Saunové rituály prostě musíte zkusit!

Pokud se vám saunování zalíbí, určitě musíte zkusit saunové rituály. Dnes se dělají v každém lepším spa centru, v saunových světech už jsou samozřejmostí.

Na scénu přichází sauner, který má za úkol provést vás intenzivním saunovacím zážitkem. Někdy jsou rituály zaměřené na opravdu silné prohřátí (ty mám já asi nejraději), jindy jde zároveň i o aromaterapeutickou kúru. Už jsem byla i na hudebních rituálech. Ty jsou většinou na nějaké konkrétní téma – 70. léta, soundtrack ke kultovnímu filmu nebo průřez hudební kariérou jednoho umělce. Dokonce už se dělají i rituály s příběhem, které mají navodit třeba pocit, že letíte na dovolenou na Malibu beach, anebo rituály divadelní, kde sauner hraje různé postavy a mnohdy má k sobě třeba i další herce, někdy nenápadně schované mezi ostatními saunujícími.

V podstatě jde ale vždy o totéž. Sauner během rituálu polévá kamna vodou s vonnými esencemi, čímž se v sauně zvyšuje vlhkost i teplota. Horký vzduch pak pomocí ručníků a různých vějířů rozhání do všech koutů sauny a taky přímo na lidi, vytváří tzv. tepelné nárazy. Při těch nejlepších rituálech dostanete někdy v polovině taky přírodní peeling, třeba kávu s medem, se kterým si pak v průběhu masírujete kůži.

Po skončení mají většinou opravdu dost i ti nejostřílenější saunaři, takže se celá sauna vyvalí do sprch a následně do bazénu. Právě tehdy nejvíc doporučuju zchladit opravdu každý milimetr a chvilku ve vodě vydržet. Odměnou vám bude pocit totálního blaha a znovuzrození.

Volné oblečení na cestu ze sauny

Na cestu ze sauny si vyberte volné a pohodlné oblečení. V zimě klidně chodím v teplákovce, v létě ve volných šatech. Není totiž nic horšího než soukat se po sauně s vlhkou kůží do skinny jeansů a přiléhavého roláku.

Doufám, že si tuhle saunovací kulturu zamilujete stejně jako já, sauny u nás dál porostou jako houby po dešti a už nikdy nepotkám v sauně žádného plavkáče. Na saunu jsem v průběhu života nalákala spoustu kamarádek a taky svého, do té doby saunou nepolíbeného muže. Teď se snažím přemluvit i svého tříletého Doriana, ale zatím to jde popravdě jen „horko těžko“. :-)

saunování

Moje nejoblíbenější saunové světy:

Wellness Horal– ty nejlepší a nejpoctivější saunové rituály, co jsem zkusila. Vždy je k nim i přírodní peelingová směs a je to tady parádní intimčo. Saun tady sice není mnoho, ale vlastně to úplně stačí.

Infinit Maximus– nejspíš nejznámější saunový svět u nás. Potkáte tady sice více lidí, ale je tu nepřeberné množství různých saun a bazénků. Dělají krásné příběhové a hudební rituály.

Podbanské resort– obrovský saunový svět v nádherném prostředí Tater s úžasným výhledem na Kriváň, pod kterým se vykoupete v ledově studeném přírodním jezírku. Potkala jsem tady úžasnou saunerku Kashu, která mi ukázala další rozměr saunování. Moc doporučuju vyzjistit předem, kdy má šichtu. :-)

Health park– tady se saunuju nejčastěji a fotky v článku jsou právě odsud. Šest parádních saun na naše město je víc, než bych si mohla přát. Mají vyhrazené hodiny pro rodiče s dětmi, takže se nemusím bát, že Doroš moc vyrušuje. Malé děti se tady navíc saunují zdarma.

Fotky: http://dorataj.com/

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články