Právě čtete

Budu svědčit na svatbě. Co se ode mě očekává?

11947  
Sdílet: 

Budu svědčit na svatbě. Co se ode mě očekává?

Když mě moje nejlepší kamarádka požádala, abych jí šla na svatbu za svědkyni, byla to pro mě velká čest, ale zároveň mi hned v hlavě naskočil pocit zodpovědnosti. Z vlastní svatby totiž vím, jak moc důležitá role to je. Nejde jenom o podepsání papíru na úřadě, jak by se mohlo zdát. Svědkyně je nevěstina pravá ruka už mnohem dřív. Ale co se od ní teda očekává?

9. 3. 2020 5 min. čtení Jana Duffková
Budu svědčit na svatbě. Co se ode mě očekává?

Být svědkyní pro mě byla opravdu pocta. Najednou jsem stála u jednoho z největších životních okamžiků své nejlepší kamarádky. Prožívala jsem s ní její radost, uklidňovala ji, když měla pocit, že se nestíhají přípravy, a pak jsem brečela jako želva, když si oba nakonec řekli své „ano“.

Co se čeká od svatební svědkyně

To záleží na konkrétní nevěstě. Některá si chce vše zařídit sama, jiná se o své radosti, potřeby a starosti chce dělit právě se svědkyní. Konkrétní pravidla na to nejsou. Přesto jsou ale věci, se kterými se hodí nevěstě nabídnout pomocnou ruku. A tohle jsou ty, které jsem pro svoji kamarádku zastala já, nebo naopak ona pro mě, když byla role obrácená.

Výběr svatebních šatů

Skoro všechny moje kamarádky začínaly plánování svatby výběrem šatů. Když jsem byla v roli nevěsty, já i moje svědkyně jsme to měly celkem snadné – obě jsme měly přesnou představu a podle té jsme si nechaly šaty ušít. Na první dobrou nám seděly, a tak nám odpadlo obcházení salonů a „schvalování“ různých střihů a barev se skleničkou bublinek v ruce, jako to znám z filmů. Většina mých známých ale zažívá spíše tu druhou variantu a svědkyně u ní nikdy nechybí.

Foto: archiv Jany Duffkové | Autor: @tez_photo

Šaty pro svědkyni a družičky

Když jsem se vdávala, měla jsem pro svědkyni a družičky vymyšlené oblečení, které jsem pro ně zařizovala. Nejinak to bylo na svatbě, kde jsem naopak svědčila já. Jednalo se o sukně v odstínech barvy svatby a věnečky do vlasů. Zpětně to vypadá na fotkách opravdu hezky, a když jsem byla v roli svědkyně, moc se mi líbilo, že jsme takový „VIP dresscode“ měly. Proto se určitě vyplatí počítat s tím, že na svatbu možná nepůjdete v šatech z vlastní skříně. :-)

Foto: archiv Jany Duffkové | Autor: @tez_photo

Rozlučka se svobodou

Jeden z nejzásadnějších úkolů svědkyně většinou bývá organizace rozlučky. Já jsem to udělala tak, že jsem se zeptala, jestli se toho smím chopit, a poprosila kamarádku o seznam holek, které by na rozlučce ráda měla. Pak už jsem vše tajně nachystala, aby měla krásný den plný překvapení, na který bude do konce života vzpomínat. Stejně tak to udělala i ona pro mě – svědčily jsme si totiž navzájem.

Na všech rozlučkách, kterých jsem se doposud zúčastnila, se také nevěstě předával svatební podvazek a ten stejně jako rozlučku zařizovala svědkyně.

Pomoc s rozhodováním a psychická podpora

Když jsem chystala svatbu, hodně mi pomáhalo, že mi svědkyně byla pravou rukou při rozhodování, do kterého se mému muži moc nechtělo mluvit. Týkalo se to například estetických detailů ohledně výzdoby nebo svatební kytice.

Důležitým úkolem je i psychická podpora, kterou svědkyně při náročných chvílích zastane. Nikdy nezapomenu, jak se při obřadu na mé svatbě černě zatáhlo celé nebe, spustil se vichr a silný déšť. Svatbu jsme měli venku a hned jsem se začala děsit zkaženého dne. Než jsem začala propadat panice, už moje svědkyně schovávala některé dekorace, aby je letní déšť nespláchl a starala se o naše hosty. Za to jsem byla opravdu vděčná.

Musí jít nevěstě za svědka vždycky žena? Samozřejmě, že ne


Nevěstě může samozřejmě svědčit také muž. Pokud je role nabídnuta třeba nejlepšímu kamarádovi, podle zkušeností se mu často přenechá jen hlavní role – podpis dokumentu na svatbě. Další „dámské záležitosti“ s nevěstou řeší některá z kamarádek nebo třeba sestra. Pokud se na to svědek cítí, může být ale naopak super, když do situace vnese i mužský pohled na věc.

Příprava svatebního místa

Zažila jsem více svateb, kdy nevěsta nemusela najímat agenturu, protože se mezi jejími kamarádkami našla některá, kterou bavila příprava dekorací. Živě si vzpomínám, jak jsme s kamarádkami večer před mojí svatbou u skleničky sektu dekorovaly vývazky, nebo jak jsme stěhovaly židle právě na svatbě, kde jsem zase svědčila já. Je to podle mě i moc hezká část procesu celého chystání „toho“ velkého dne. Určitě bych z pozice svědkyně dohlédla i na to, že nevěsta v den svatby nebude muset běžet do květinářství nebo vyzvedávat dort u cukráře.

Foto: archiv Jany Duffkové | Autor: @tez_photo

Formality a prstýnky

Tento bod známe všichni, protože to je ten hlavní důvod, proč se nějaká svědkyně vybírá: podpis během obřadu. Na to člověk potřebuje jen občanku.

Všimla jsem si, že je často zvykem svěřit svědkovi nebo svědkyni snubní prstýnky. Ty má až do obřadu u sebe a hlídá, aby včas byly tam, kde mají být. To určitě mohu doporučit, protože moje kamarádka to tak neudělala a 10 minut před obřadem jsme společně hledaly krabičku s prstýnky po všech čertech. Naštěstí to ale dobře dopadlo.

Foto: archiv Jany Duffkové | Autor: @tez_photo

Péče v den svatby a dárek pro nevěstu

Nejhezčí součástí role svědkyně je podle mě opečovávání nevěsty. Být s ní po celý svatební den, dolévat bublinky během líčení, zapnout šaty, mít u sebe v kabelce její pudr a rtěnku, kdyby se během dne chtěla upravit… V průběhu obřadu i oslav odstínit od nevěsty všechno, co by mohlo důležitou událost zkazit, zkrátka – být tady pro ni. Mně udělalo moc velkou radost i to, že mi svědkyně spolu s družičkami na svatbě předaly dárek – fotoalbum s obrázky z rozlučky se svobodou. Když jsem naopak svědčila já, moc mě potěšilo, když mi nevěsta předala náramek jako poděkování a památku na tento den.

Foto: archiv Jany Duffkové | Autor: @tez_photo

Proslov

Když jsou na svatbě proslovy, často jsou svědci součástí. Proto se vyplatí počítat s tím, že od vás možná nevěsta bude chtít slyšet pár hezkých slov před zraky všech hostů. Je dobré předem se jí na to zeptat a připravit se.

Co říct při proslovu?


Můžete se zaměřit třeba na některé z klasických témat:

  • Jak jste se s nevěstou poznaly
  • Vtipná, ale vhodná historka z minulosti
  • Jak vás seznámila se svým nastávajícím a co jste na něj říkala
  • Jaký je pro vás z pohledu kamarádky vztah nevěsty a ženicha
  • Přání do budoucna
  • Něco dojemného, při čem babičkám nezůstane ani jedno oko suché

„Práce“ svatební svědkyně je zkrátka proces na delší dobu. Celá cesta až do šťastného „ano“ je ale podle mě moc hezkým zážitkem i utužením přátelských vztahů. A když jsem v této roli byla já, bylo mi opravdu ctí.

Čtěte také: Co si obléknete pod svatební šaty?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články