Právě čtete

Ze starého trička nový módní kousek: Co dělat s tričkem, které už nenosíte?

873  
Sdílet: 

Ze starého trička nový módní kousek: Co dělat s tričkem, které už nenosíte?

Když už nechci své staré dobré oblečení nosit do práce a z „hodobóžového“ trička se tak stane triko druhé kategorie, často si říkám, že si ho nechám na doma. Jenomže mít 15 takových triček nedává smysl. Proto jsem začala hledat jednoduché způsoby, jak si vyřazená trička velmi jednoduše upravit. Teď vám ukážu jak jim dám nový plnohodnotný život.

26. 4. 2024 4 min. čtení Adriana Šnajdrová
Ze starého trička nový módní kousek: Co dělat s tričkem, které už nenosíte?

Lidé si často nepamatují cenovku, která na kdysi oblečení visela, proto je pro ně nejjednodušší cesta tričko vyhodit. Já ale nemám ráda plýtvání, vždyť se na každý kousek oděvu spotřebovalo tolik surovin, vody a lidské práce! Nejprve se proto vždycky zamyslím, co s oděvem můžu ještě udělat, jeho vyhození je až poslední varianta.

Co můžeme dělat s vyřazeným oblečením?

  1. Vymyslet z něj nějaký jiný oděv, já mám pro vás hned 2 tipy.
  2. Darovat: Existuje spousta charitativních sbírek, ať už pro maminky samoživitelky, nebo pro lidi bez domova.
  3. Swap, neboli výměna: Uspořádejte s kamarádkami milé odpoledne, kam každá přinese oblečení, které z nějakého důvodu už nenosí. Věřte mi, že většina kousků najde novou majitelku, která je bude ještě nějakou dobu milovat!
  4. Rozstříhat na úklidové hadříky, protože ty se vždycky hodí!
  5. Charitativní kontejnery, které oblečení dále posílají potřebným anebo oblečení pošlou k recyklaci.

A pokud máte pět minut času, jehlu a nit, můžete si staré tričko přešít a používat ho ještě spoustu let!

Jak si z trička udělat stylovou nákupní tašku

Tuto jednoduchou úpravu zvládne opravdu každý. Potřebujete jen nůžky, jehlu a nit a starší tričko z klasického bavlněného úpletu.

  1. Tričko položte vodorovně na podložku a ustřihněte průkrčník a rukávy. Nestříhejte pouze těsně u švů, ale střihněte trošku víc – potřebujete vytvořit prostor, kudy budete do tašky vkládat věci. Tyto ustřižené okraje látek nemusíte nijak začišťovat, protože úplet se netřepí.
  2. Tričko obraťte naruby a jehlou a nití sešijte spodek trička, neboli dno tašky. Aby bylo dno pevné, použijte tzv. zadní steh. Při tomto stehu se vždy vracíme o jednu délku stehu zpět a jehlu vypíchneme nahoru o jednu další délku dopředu.
  3. A to je celá věda – plátěnka je hotová! Je ideální do kabelky jako záložní taška na nákup, unese toho opravdu hodně a skvěle vypadá.

Kimono na chladné letní večery

Může se zdát, že výroba kimona je mnohem složitější než šití nákupní tašky, ale v tomto případě jde jenom o malinko delší švy – šiti je úplně stejně jednoduché a rychlé!

Připravte si větší vyřazené tričko a pokud chcete ozdobit okraje, tak i lemovací krajku, kterou koupíte v galanterii. Kromě toho potřebujete opět jen nůžky, jehlunit.

  1. Rozstřihněte přední díl od středu průkrčníku kolmo ke spodnímu lemu trička. Pokud nechcete kimono zdobit, máte hotovo a pěkný přehoz na večerní posezení pod pergolou je na světě.
  2. Pokud chcete vyrobit hezké zdobené kimono, ustřihněte si dvě krajky ve stejné délce, kolik měří rozstřižené okraje předního dílu.
  3. Máte-li doma šicí stroj, budete mít hotovo do pěti minut – použijte klasický rovný steh a nezapomeňte vždy na začátku a na konci zapošít.
  4. Pokud šijete ručně, bude to trvat jen asi dvacet minut. Zadním stehem přišijte krajku podél okrajů. Já chtěla kimono ozdobit i okolo spodního lemu, a tak jsem si naměřila ještě jednu krajku podle délky lemu trička a přišila ji stejným způsobem.
  5. A to je vše! Pár metrů krajky a já můžu přes léto nosit krásný kousek, navíc ze starého trička, které bych už vůbec nenosila.

Pokud vás napadají jiné způsoby využití starých oděvů, dejte mi prosím vědět na mém instagramu. Z tipů bych ráda připravila další článek, který inspiruje ostatní.

Denní i noční prádlo v barvách jara a oceánu

Denní i noční prádlo v barvách jara a oceánu

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články