Právě čtete

Závěsná vázička za pár vteřin. Návod, ke kterému stačí provázek a sklenice

6264  
Sdílet: 

Závěsná vázička za pár vteřin. Návod, ke kterému stačí provázek a sklenice

Připravte si kousek provázku, zavařovací sklenici a do minuty máte hotovo. Dekorace na svatby, oslavy i jen tak do bytu. Skoro nic nestojí a nadělají hodně parády.

23. 6. 2021 2 min. čtení Jana Duffková
Závěsná vázička za pár vteřin. Návod, ke kterému stačí provázek a sklenice

Opravdu ráda si zdobím domov květinami. Těmi kvetoucími – řezanými z květinářství, natrhanými na zahradě nebo na procházce v přírodě, ale také zelenými pokojovkami. V podstatě pořád stojí na našem velkém stole v jídelně nějaká váza, nebo klidně i květináč. Často mám ale chuť dekorovat si to doma i na trošku netradičních místech a neobvyklým způsobem a moc se mi líbí možnost zavěšených květin, které si tak nějak levitují ve vzduchu.

Mám doma kokedamy (pokojovky, které si rostou bez květináče v hliněné kouli potažené mechem), různé druhy tilandsií (ty rostou jen na vzduchu úplně bez hlíny), závěsné květináče s převislými šplhavnicemi a nově si vyrábím vázičky na provázku.

Ideální na zakořeňování řízků


Od kamarádek si domů nosím řízky pokojových rostlin a na poličkách mi ubývá volný prostor. Proto využívám závěsné vázičky třeba i na zakořeňování. Je to praktické z hlediska úspory místa a podle mě je to nádherná dekorace.

Jak vyrobit závěsnou vázičku?

Způsobů existuje samozřejmě asi milion, ale mě nejvíc baví tento jednoduchý styl, ke kterému jsem se inspirovala před lety kdesi na Youtube. Budete potřebovat jen libovolnou zavařovačku, kousek provázku a pár vteřin času.

Co budete potřebovat:

  • Provázek
  • Zavařovací sklenici
  • Nůžky

závěsné vázičky

Postup:

  1. Ustřihněte si provázek. Já jsem použila délku 140 cm na zavařovačku o výšce 10 cm a průměru 6 cm.
  2. Oba konce provázku pevně svažte k sobě tak, aby vám vznikl uzavřený kruh.
  3. Rozložte si ho na stůl uzlíkem nahoru. Na spodní části překřížením vytvořte očko.
  4. Přes vzniklý kříž položte dno zavařovací sklenice.
  5. Volným očkem protáhněte (směrem ke sklenici a spodem zpět od ní) uzlík a přehoďte ho pak přes sklenici směrem k sobě – obkrouží všechny provázky.
  6. „Ouška“, která vznikla na vnitřních stranách (vidíte na obrázku 5d), natáhněte přes krajní provázek a ten jimi provlékněte směrem nahoru.
  7. Pak už jen vzniklý úchyt dotáhněte a máte hotovo.

Jaké provázky a sklenice použít?

Provázky: Osobně mám nejradši obyčejný jutový, ale když se vydáte do provaznictví nebo do galanterie, můžete vybrat nespočet barev, materiálů i tlouštěk. Pro slavnostnější události se hodí i látkové stuhy. Vždy jen dbejte na to, aby použitý provázek byl dostatečně pevný a pod tíhou dekorace nepraskl. Lépe se pracuje s provázky, které o sebe trošku drhnou a nekloužou.

Sklenice: Vždy používám šroubovací zavařovačky, protože díky hrubému šroubovacímu okraji po nich provázky nekloužou. S hladkou skleničkou to je obtížnější. Doporučuji také hned nalít vodu – na zatížené vázičce provázek lépe drží.

Kde všude zavěšuji vázičky?

Jak jsem psala v úvodu, senzačně slouží ke zdobení interiérů, ale parádně vypadají i venku!

Doma věším vázičky na konzole záclon i na rozpěrnou tyč na závěs v koupelně u vany. Někdy je zavěsím na kliku nevyužívaných dveří, na háček co mi zbyl od obrazu nebo na háček na ručníky. Fantazii se meze nekladou. Jen se rozhlédněte po místnosti a určitě hned uvidíte spoustu vhodných míst.

Víc váziček na jednom místě


Na jeden úchytný bod můžete pověsit i více váziček. Stačí každé z nich udělat jinak dlouhý provázek. A pokud máte doma volnou zeď, můžete zatlouct pár hřebíčků a místo obrazů zavěsit sadu těchto dekorací.

Venku je možností doslova nekonečno. Pokud chystáte svatbu nebo třeba oslavu na zahradě, navažte větší množství váziček na stromy. Na balkoně si zase můžete ozdobit zábradlí.

Co dávám do váziček kromě květin?

Podle mě nejkrásnější a zároveň nejsnadnější možnost je zkrátka nějaká hezká květina v trošce vody, případně sušená. Tím to ale nekončí!

Kromě květin ve vodě můžete mít ve skleničce i rostliny v zemině, to vám bude dělat radost ještě delší dobu. Vzpomínáte si na náš článek o rostlinném teráriu? Do uzavřenějšího tvaru sklenic volte raději vlhkomilné rostliny, do těch otevřenějších zase klidně i sukulenty.

Když zavěšuji větší množství skleniček někde na zahradě, večer v nich vypadají kouzelně čajové svíčky (případně malé LED svíčky na baterky, to je bezpečnější varianta). Můžete do nich dát i klasická světýlka menšího rozměru.

Čtěte také: Drhání je zase trendy! Vyrobte si makramé závěs na květináč.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články