Právě čtete

Klíčem k dokonalému šálku je mlýnek na kávu. Prozradím, podle čeho jsem vybírala ten svůj 

1951  
Sdílet: 

Klíčem k dokonalému šálku je mlýnek na kávu. Prozradím, podle čeho jsem vybírala ten svůj 

Správně zvolený mlýnek na kávu je partnerství na dlouhé roky, možná na celý život. Když vám to klape a káva nemá chybu, doma vládne harmonie. Většina znalců potvrdí, že způsob, jakým kávu melete, může mít dokonce větší význam než její původ. Dobře vybraný a nastavený mlýnek je základ, který domácí pití posune na skutečnou kavárenskou úroveň.

9. 5. 2024 3 min. čtení Kateřina Šefrová
Klíčem k dokonalému šálku je mlýnek na kávu. Prozradím, podle čeho jsem vybírala ten svůj 

Na komodě mi sice už stojí automatický kávovar, který rovnou mele, ale nabídka nápojů mi přestala stačit – espresso, překapávaná káva a konec. Kávový svět je přece tak barevný a já se ho rozhodla objevovat. A proto jsem stávající automat vyměnila za pákový kávovar a k němu pořídila mlýnek.

Kameny jsou srdce mlýnku

Nejdřív si pojďme říct, jaký nápoj nám chutná. Různé druhy vyžadují různou hrubost mletí. Espresso a filtrovaná káva potřebují jemnější mletí než například french press. Na to během výběru myslete, protože některé mlýnky umí pouze jemnější mletí, jiné typy jsou špičky na hrubší.

A také si uvědomte, jakou kávu pijete. Pokud máte rádi světle pražená zrnka s lehce ovocnou chutí, lepší volbou bude mlýnek s kovovými mlecími kameny, nejlépe ještě potaženými titanem. Jestli preferujete spíše tmavší pražení a silně kávovou chuť, sáhněte pro mlýnku s keramickými kameny.

Nostalgie versus praktičnost

Kávu můžeme mlít na ručním nebo elektrickém mlýnku. Abychom pro sebe našli ideální typ, měli bychom si odpovědět na pár otázek: Jak často budu nápoj doma připravovat? Mám dost času? Kolik peněz chci za mlýnek utratit?

  • Ruční mlýnky jsou menší, často levnější a umožňují větší kontrolu nad mletím, ale je to s nimi trochu tělocvik. Můžete si je vzít do přírody. Cena je obvykle nižší než u elektrických modelů.
  • Elektrické mlýnky poskytují rychlost, pohodlí a jsou vhodné pro častější používání a větší množství kávy. Mají vychytávky jako displej, zabudovanou váhu nebo nastavení porcí.

Ruční mlýnek má své kouzlo a nostalgicky připomíná, že příprava kávy je rituál, který si žádá čas. Avšak pokud plánujete připravit více šálků, například když přijdou přátelé, místo povídání můžete skončit neustálým točením.

Pokud budete připravovat aspoň dvě až čtyři espressa denně, volila bych elektrický mlýnek, s ručním mlýnkem je už i toto množství dost pracné a zdlouhavé. – baristka a kavárnice Vladimíra Hačevská

TIP: U výběru mlýnku nezapomeňte myslet na ergonomii – ať se vám dobře drží v ruce a neklouže.

V případě elektrických mlýnků se zaměřte na mlecí mechanismus.

  • Mlecí kameny (kónické nebo ploché) jsou ideální pro rovnoměrné mletí. Ploché kameny jsou rychlejší a výkonnější, ale zůstává mezi nimi stará káva, proto se první šálek vyhazuje. Na doma jsou lepší kónické mlecí kameny – snáz se udržují a nezůstávají mezi nimi žádné zbytky.
  • Mlýnky s čepelí (noži) jsou sice rychlejší a levnější, ale mohou mlet nerovnoměrně, na chuti to poznáte.

Pokud můžete, mlýnkům s noži se vyhněte – ortodoxní kafíčkáři vám řeknou, že takový stroj je vhodný leda na sekání bylin, ne kávy. „Hodně baristů mlýnky s čepelí odsuzuje, protože nemají dobrou pověst, jsou to v podstatě mixéry, které zrno sekají, ale třeba moje maminka ho má a dělá si s ním moka konvičku na espresso a jí to stačí,“ baristka Olena Vakij a dodává, že výhodou je rychlá příprava a snadné čištění.

Tři tipy pro práci s mlýnkem s noži

  • Připravujete víc káv najednou? Vždy je lepší mlít jednu porci.
  • Abyste dosáhli rovnoměrnějšího mletí, zastavujte mlýnek každé dvě až tři sekundy a lehce s ním zatřeste. Předejdete tak i pálení kávy.
  • Pro oddělení větších kousků použijte domácí cedník nebo sítko.
  • Nejjemnějších kousků se zbavíte pomocí papírové utěrky – směs na ni vysypte a lehce rozprostřete. Nejmenší kousky zůstanou v papíru.

Jak nastavit mlýnek

U obou typů mlýnků bývá možnost nastavení hrubosti mletí, což vám dovolí lavírovat mezi různými druhy kávy. Seřízení mlýnku se laikovi může zdát trochu jako alchymie a těžko se dává přesný návod – každé zrnko se chová trochu jinak a i každý mlýnek je odlišný. Cílem je, aby mlýnek mlel rovnoměrně. „Ideálem je, aby zrnka byla namletá stejně a bez výkyvů, toho však není možné docílit, ale snažíme se tomu maximálně přiblížit, proto je důležité hledat konzistentní mlýnek,“ říká Olena Vakij.

Postup u ručního mlýnku

  • Hrubost upravujeme, pouze když je mlýnek prázdný (ani mezi kameny nesmí zůstat žádné zrnko).
  • Začínáme vždy od sevřených mlecích kamenů.
  • A poté už ručně nebo šroubovákem ladíme hrubost – dotahujeme, pokud potřebujeme jemnější kávu, povolujeme u hrubší varianty.
  • Dražší ruční mlýnky mají otočné kolečko, u něhož si stačí zapamatovat počet „kliknutí“.

U levnějších variant se moc nedá počítat s tím, že naše nastavení dlouho vydrží. Je dost pravděpodobné, že po dvou až třech espressech si s ním budete muset opět pohrát.

Postup u elektrického mlýnku

  • U elektrického mlýnku je ladění hrubosti většinou otázkou páčky nebo čudlíku na displeji.
  • Stejně jako u ručního i tady seřizování začíná na nejjemnější úrovni.
  • Pokud přeci jen máte čepelový mlýnek, nic nenastavujete. Požadované hrubosti dosáhnete delší dobou sekání zrnek.

„S kávou je potřeba si trošku pohrát. Pokud se nám bude zdát málo ovocná a nahořklá a její profil říká, že by měla rozhodně ovocná být, v tom případě je potřeba zhrubnout mletí. A naopak, když bude na vás příliš čajíčková, je potřeba zjemnit.“  – baristka a kavárnice Vladimíra Hačevská

Pro stav nouze

Někdy není zbytí. Pokud toužíte po milovaném nápoji a nikde po ruce není mlýnek, máme pár tipů.

  • Hmoždíř.
  • Mixér funguje na podobném principu jako mlýnek s čepelí.
  • Kávu můžete rozdrtit na kameni.
  • Váleček – zkuste doma zrnka zabalit do utěrky a silně poválet, dá se tak docílit konzistence pro espresso.

Čistý mlýnek = chutná káva

Každý mlýnek potřebuje pravidelné čištění. Jak často, to záleží na množství připravované kávy. Po každém použití mlýnek vyprázdněte, jinak vám v něm budou žluknout zbytky kávy, které se smíchají s novými zrnky. Obecně platí, že nejdéle jednou za měsíc byste měli stroj zevrubně umýt.

  • Použijte speciální čisticí tablety na mlýnky.
  • Levnější variantou je rýže, jenže ta může vnitřek zanést škrobem.
  • Na čištění mlecích kamenů můžete použít štětec nebo vysavač, který vytahuje zbytky z těžko přístupných míst.
  • Jednou za půl roku by mlýnek potřeboval vyčistit opravdu důkladně – abyste vyjmuli a omyli mlecí kameny, budete už potřebovat šroubovák.

Ochutnejte novinku v naší nabídce kávových zrn Tchibo

Edice Eduscho vás potěší aromatickou kávou s plnou chutí. Nechte se unést na MAGICKÁ místa JIŽNIÍ ASIE a LATINSKÉ AMERIKY s každým douškem středně pražené kávy typu Caffè Crema, nebo si vychutnejte pořádné espresso ze zrn pražených podle italského vzoru do tmavší barvy pro intenzivní a výraznou chuť.

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.

Zjistit víc
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články