Právě čtete

Jen co vyleze sluníčko, trápí mě pigmentové skvrny. Jak se s nimi vypořádávám?

5288  
Sdílet: 

Jen co vyleze sluníčko, trápí mě pigmentové skvrny. Jak se s nimi vypořádávám?

Miluju, když po zimě začne zase hřát sluníčko, ale moje pleť se mnou nadšení tak úplně nesdílí. Rychle se na ní objevují flíčky, o které nestojím. Abych se jim vyhnula, snažím se dodržovat prevenci a už jsem si vychytala postup, jak tento problém zmírnit.

16. 5. 2022 4 min. čtení Anna Gach
Jen co vyleze sluníčko, trápí mě pigmentové skvrny. Jak se s nimi vypořádávám?

Poprvé jsem si této strakaté změny v barvě svého obličeje všimla po návratu z dovolené, která kupodivu nebyla u moře, ale jen pár kilometrů od domova. A vlastně jsem byla přesvědčená, že když se to jen tak objevilo, samo to zase zmizí. Opak byl ale pravdou. Nejen, že skvrny nezmizely, ale během léta přibyly. A tak jsem začala hledat informace a zjišťovat, co s tím můžu dělat. A jak to tak bývá, narazila jsem na internetu na obrovskou směsici doporučení počínajících domácími přírodními mastičkami a končících dermatologickou léčbou.

Nejprve jsem si zašla k lékaři na hormonální testy, protože – jak jsem se dozvěděla – barevné změny kůže mohou značit například problém se štítnou žlázou. V mém případě se naštěstí nic neprokázalo a všechno nasvědčovalo tomu, že to bude „jen“ dermatologický problém. Pokud skvrny také řešíte, určitě je fajn zajít si na kontrolu. Na hormonální příčiny je totiž kdejaké přírodní mazání krátké.

Jako poznat pigmentové skvrny?

Nejčastěji se tvoří na čele, tvářích a kolem úst. Kromě nepravidelných skvrn mohou mít také tuto podobu:

  • Pihy – nejčastěji se vyskytují u lidí se světlou pletí a blond nebo zrzavými vlasy.
  • Chloasma (melasma) – nepravidelné, hnědé zbarvení na obličeji, hlavně na čele, tvářích a nad horním rtem. Tento problém postihuje hlavně ženy v plodném věku a je jednou z forem hormonálních změn.
  • Pozánětlivé zbarvení – objevuje se v místě zánětu, např. na místech, kde nás trápí akné, alergická reakce apod. Častěji je mívají lidí s tmavou pletí.

Pomohly mi osvědčené krémy i domácí kosmetika

Protože jsou moje skvrny čistě dermatologickou záležitostí, bylo mi doporučeno používat různé krémy a masky. A některé z nich jdou snadno vyrobit i doma z dostupných surovin. Jejich úkolem je zesvětlit a vyčistit pleť.

Rutinní péči o pleť začínám vždy důkladným čištěním obličeje. Odlíčím se (používám olejový odličovač) a pak umyju obličej pěnou nebo gelem k tomu určeným. Nakonec přichází na řadu hydratace pleti vhodnou kosmetikou, jejíž výběr jsem konzultovala se svou kosmetičkou.

Nejvíc mě překvapilo, když mi kosmetička poradila zařadit do každodenní a celoroční péče o obličej sérum s vysokou koncentrací vitaminu C a SPF 50 s vysokou ochranou proti UVA. Vysvětlila mi, že SPF chrání pokožku před UVB zářením, tedy slunečním zářením, které opaluje. Mnohem důležitější je však ochrana proti druhému typu záření, tedy proti UVA, označenému indikátorem PPD. To platí hlavně pro ty z nás, kdo máme problémy s pletí.

Co je UVA?

Tento typ záření je s námi celoročně, má nejdelší vlnovou délku a může zasáhnout dermis. Právě UVA může za to, že naše pokožka předčasně stárne. Je potřeba se před ním chránit. Slunce vychází a ovlivňuje naši pokožku každý den, bez ohledu na roční období. 

Krém s filtrem jsem dříve používala jen v létě na dovolené, nebo ve dnech, kdy víc svítilo sluníčko. Teď už ho používám celoročně a vždy dbám na to, aby měl dostatečně vysoké PPD, alespoň 32.

Co by měl obsahovat krém vhodný pro prevenci skvrn?

Osobně věřím osvědčeným a renomovaným značkám. Vždy věnuji zvláštní pozornost složení, které by mělo obsahovat:

  • kyselinu mléčnou
  • retinol
  • kyselinu alfa-lipoovou
  • kyselinu askorbovou
  • kyselina azelaovou
  • vitamín C
  • arbutin

Navíc jsem se zaměřila na vyzkoušené domácí recepty. Především v létě mi masky z přírodních ingrediencí pomáhají pečovat o pleť, rozjasňují ji a dodávají jí šmrnc.

krem na przebarwienia

Čisticí síla jedlé sody

K přípravě masky stačí dvě ingredience: 1 díl minerální vody, 1 díl jedlé sody. Zkrátka smíchat je v poměru 1:1. Tuto směs aplikuji jako masku a na obličeji ji nechávám působit 5‒10 minut.

Síla okurky

Okurka dobře funguje nejen v salátu, ale i na pokožce. Stačí ji nastrouhat na struhadle, smíchat s pár kapkami citronové šťávy a nanést na obličej. Po 15 minutách vše snadno sundám a opláchnu pleť vodou.

Kouzelný avokádový olej

Avokádový olej mi doporučila sestra. Dá se totiž využívat i pro kosmetické účely ‒ má zesvětlující a zpevňující účinek. Na navlhčenou pokožku nanesu pár kapek oleje a jemně vmasíruji. Doporučuji olej naředit trochou vody, díky které se vám bude lépe roztírat i vstřebávat.

Co když přírodní prostředky nezabírají?

Přesně na to jsem se ptala i já své dermatoložky.

Takové problémy bohužel vyžadují individuální konzultaci, takže vám neprozradím žádný univerzální prostředek. Samozřejmě dnes existují profesionální řešení, jako je třeba odstranění zabarvení laserem. V tomto případě by měla být provedena série ošetření, aby to mělo efekt, takže je určitě důležité předem podstoupit konzultaci a vyloučit  vážnější zdravotní příčiny tvorby pigmentových skvrn.

V případě dermatologického původu skvrn je laser docela účinný, já jsem ho ale neabsolvovala. Dermatoložku jsem navštívila v létě, kdy jsem měla pleť trochu opálenou a to je kontraindikace zákroku. Po prvních sezeních laseroterapie navíc skvrny ztmavnou, a aby měla metoda smysl, je třeba provést celou sérii ošetření, což mě odradilo, ačkoliv mi ho spousta lidí doporučovala.

Zůstala jsem věrná domácím metodám a profylaxi a zatím mohu říct, že pigmentové skvrny jsou jen vzpomínkou.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články