Právě čtete

Kadeřník radí, jak předejít lupům a co dělat, když se objeví

10305  
Sdílet: 

Kadeřník radí, jak předejít lupům a co dělat, když se objeví

O lupy asi nestojí nikdo. Obzvlášť pokud máte tmavé vlasy nebo nosíte tmavé oblečení, jsou ještě víc vidět a jen tak je neschováte... leda tak pod čepicí, ale to není řešení.

23. 10. 2021 4 min. čtení Jakub Krejčů
Kadeřník radí, jak předejít lupům a co dělat, když se objeví

Lupy jsou následkem problému vlasové pokožky, která nefunguje správně. A protože jen zdravá vlasová pokožka může produkovat zdravý, kvalitní a hezký vlas, koukneme se, co může stát za tímto problémem.

Proč se mi tvoří lupy?

Vlasová pokožka je taková zahrádka na které „pěstujeme“ úrodu v podobě vlasů. Někdo s lepším, někdo s horším výsledkem. Každý má jiné předpoklady, ale obecně je důležité se o vlasovou pokožku starat a nezanedbávat ji.

Buňky, které tvoří vlasovou pokožku, se za běžné situace obnovují během 28 dní. Ve spodních vrstvách kůže se tvoří nové buňky, které se postupně posouvají směrem ven a vytlačují ty starší. Normálně si toho procesu ani nevšimnete. Já to přirovnávám k tomu, když si jdete v klidu nakoupit na nedělní trh, kde nikdo nikam nespěchá.

Kdy se objevují lupy? Ve chvíli, kdy se vaše pokožka tak trochu zblázní. Dojde k narušení rovnováhy a pokožka začne obnovu buněk zrychlovat asi na 13–15 dní. To je krátká doba na to, aby vše proběhlo nepozorovaně. Představte si, oproti klidnému nedělnímu trhu, chaos v obchodním centru den před státním svátkem.

Jaké jsou druhy lupů?

Suché lupy, nejčastější typ. Na vlasové pokožce jsou viditelné jemné bělavé šupinky kolem pěšinky. Neulpívají na pokožce a snadno se uvolňují, to poznáte hlavně na tmavých vlasech a oblečení.

Mastné lupy, velké šupiny nažloutlé barvy, které ulpívají na vlasové pokožce. Bývají doprovázeny tvorbou nadměrného množství kožního mazu. Vlasová pokožka pak může být podrážděná v důsledku škrábání.

Oba typy bývají doprovázeny svěděním. Potkat vás ale může i seborhoická dermatitida, při které se proces obnovy kůže zrychluje na pouhých 9 až 10 dnů. Má za následek olupování mastných, větších a lepivých šupin na pokožce hlavy, můžou se objevit i boláky. Tohle kožní onemocnění postihuje části těla s vysokou hustotou mazových žláz. Hlavní komplikací může být doprovodná infekce v důsledku škrábání se. Často si pak všimnete začervenání, které signalizuje zánět. Může se objevit na pokožce hlavy, někdy i kolem nosu, v obočí, na řasách, ve vousech nebo za ušima.

Ať se potýkáte s jakýmkoliv typem lupů, důvodů proč se vám tvoří, může být celá řada. Roli může hrát predispozice, citlivost a náchylnost pokožky k přehnaným reakcím na vnitřní stav i vlivy z vnějšku. Velkou roli hraje kvalita života. Opravdu záleží na tom co jíte, pijete, zkrátka jakou máte životosprávu. Pak je tady stres, který může být spouštěčem, ale můžou to být i hormonální problémy nebo změny v těle. Na někoho také působí roční období, kdy na podzim a v zimě dochází ke zhoršení. V neposlední řadě mívá vliv i nevhodná kosmetika, která může narušovat rovnováhu pokožky.

Jak předcházet lupům a co dělat, když se objeví?

Když se zaměřím na vlasovou kosmetiku, myslete na to, že to co vyhovuje kamarádce, nemusí vyhovovat vám. Krémů na obličej je taky celá řada a je potřeba, aby v ideálním případě profesionál (kadeřník) zhodnotil, co pro váš vlas i pokožku bude nejlepší.

Obecně je dobré udržovat hlavu čistou a pokožku hydratovanou. Nemyslím jen mytí vlasů a pokožky tím správným šamponem. Na pokožce se můžou i po umytí dít procesy, které nevedou k tomu, že se vaše pokožka bude cítit svěží. Vlasy nebo alespoň pokožku udržujte v suchu – nechoďte spát s mokrou hlavou, obzvlášť v oblasti pokožky si vlasy dobře vyfénujte a například po cvičení si myjte vlasy. Ve vlhkém prostředí se můžou nadměrně množit kvasinky a různé bakterie.

Pokud už se lupy objeví, vybírejte produkty obsahující tyto složky:

  • Selenium disulfid spojuje síru, která je známá svými čisticími účinky, a selen. Ten působí jako antioxidant a pomáhá obnovit rovnováhu pokožky.
  • Pyrithyon zinku se používá zhruba už od 60. let pro zmírnění množení kvasinek Malassezia podílejících se na nadměrném olupování vlasové pokožky. Přemnožení těchto kvasinek se považuje za jednu z hlavních příčin vzniku lupů. Pyrithyon zinku pomáhá k opětovné rovnováze při buněčné obnově – zpomalením celého procesu obnovy pokožky.
  • Kyselina salicylová zvláčňuje pokožku a to přispívá k odstranění lupů. Funguje i jako dopravce jiných aktivních látek dovnitř vlasové pokožky a pomáhá zlepšit jejich účinek. Pozor u malých dětí a těhotných žen. Produkty, kde je obsažená síra a kyselina salicylová, se nedoporučují používat bez konzultace s lékařem.
  • Jednou z posledních možností jsou kortikosteroidy, ale užívat je lze jen krátce. Měly by být předepisovány a jejich užívání kontrolováno lékařem. Nikdy si je nenasazujte sami.

Čím můžete začít hned?

Dobře a zdravě jezte. Vyvážená a pestrá strava vždy vede k tomu, že tělo lépe funguje. Proto je lepší vyřadit příliš tučné, smažené, moc slané a kořeněné jídlo. Vyhněte se časté konzumaci sladkého a takzvaných jednoduchých cukrů.

Co byste měli zařadit do svého jídelníčku, je selen, zinek a vitamín B. Ty najdete v semenech a oříšcích, v červeném masu, rybách i vejcích, případně můžete sáhnout po doplňcích stravy pro zdravé vlasy a pokožku.

Snažte se vyvarovat stresových situací. Zhodnoťte si, jestli to, za čím se v životě honíte a máte kvůli tomu stres, je natolik důležité a tak efektivní. Pokud můžete, více odpočívejte.

Proberte problém i se svým kadeřníkem, není za co se stydět. Právě on by měl vaše vlasy a pokožku dobře znát. Může objevit problém vaší pokožky jako první a nasměrovat vás k řešení.

Upřímně, s problémy s pokožkou si není radno moc zahrávat a dělat, že se nic neděje. Lepší je vyhledat odborníka. Ať už požádáte o radu svého kadeřníka nebo kožního specialistu, aby zhodnotil o jaký problém se ve vašem případě jedná a jak by bylo nejlepší tento stav řešit.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články