Právě čtete

Jak jsem se zbavila akné? Můj příběh a rady dermatologa

7186  
Sdílet: 

Jak jsem se zbavila akné? Můj příběh a rady dermatologa

Akné je nejrozšířenější onemocnění kůže vůbec. Nejčastěji si ho vybavíme v souvislosti s pubertálním obdobím, ale bohužel trápí i značné procento lidí v dospělosti. A nevyhnulo se ani mně. Bojovala jsem s poměrně těžkou formou akné přibližně 3 roky. Co mi pomohlo?

9. 12. 2020 5 min. čtení Jekatěrina Nagy
Jak jsem se zbavila akné? Můj příběh a rady dermatologa

Mám mastnou pleť se sklonem k akné. Genetika. V pubertě, kdy se akné projevuje nejvíce, se u mě skoro neprojevilo. Sem tam nějaký větší pupínek, ale vesměs jsem bojovala spíš jen s nadměrnou produkcí mazu. Až hormonální kolotoč po dvacítce mi způsobil poměrně těžkou formu akné. Objevily se ošklivé boule (nodule a cysty) na čele, tvářích i bradě. Bolel mě obličej, aniž bych si na něj sahala. Nicméně, já jsem si na něj přesto dost často sahala, a tím si do mokvajících ran zanášela další bakterie a ještě situaci zhoršovala.

Často jsem ráno brečela před zrcadlem, že takhle přece nemůžu mezi lidi. Akné mi hodněcloumalo se sebevědomím, protože nešlo ničím zakrýt. Boj s ním jsem vyhrála asi po třechletech, ale následků po tomto období jsem se ještě dodnes 100% nezbavila. Pořád mám nerovný povrch pleti, jizvičky a rozšířené póry.

Co jsem tedy dělala špatně?

Neměla jsem ustálenou a vhodnou péči o pleť, kupovala jsem klasické vysušující produkty pro problematickou pleť, nehydratovala jsem ji a to vše způsobilo, že se mi pleť ještě více mastila, póry se dál ucpávaly a vznikaly další boláky. Často jsem produkty střídala ‒ vždy, když něco po pár týdnech nezabralo nebo se stav pleti jenom trochu zhoršil.

Co jsem naopak dělala dobře?

Řešila jsem svůj stav pleti s dermatology (i když jsem na ně neměla bohužel moc štěstí), chodila jsem na manuální i ultrazvukové čištění pleti, absolvovala jsem i koncentrovaný chemický peeling.

Od odmítání léků k jejich přijetí

Odmítala jsem hormonální antikoncepci a Roaccutan (silné orální retinoidy se spoustou omezení a možných negativních vedlejších účinků). Ke změně názoru jsem došla až později.

Věřila jsem, že na tom nejsem ještě tak špatně a zvládnu to vyřešit jinak. Velkým zlomem byl pro mě speciální laser Smoothbeam. Měl mi pomoct s aktivními projevy akné a snížením tvorby mazu v mazových žlázách. Se zanícenými pupínky mi bohužel moc nepomohl, ale výrazně mi změnil strukturu pleti. Opravdu jsem se začala méně mastit, póry se stáhly a trochu se mi zjemnil povrch pleti.

To mě nakoplo na své péči o pleť ještě víc zapracovat, a ta vypadala stále spokojeněji. Nakonec jsem si po absolvování kompletních krevních testů nechala předepsat vhodnou hormonální antikoncepci. Ne kvůli pleti, ale jako metodu plánovaného rodičovství. Ve finále to byl poslední vítězný úder. Brala jsem ji pouze dva roky. Teď ji už dva roky neužívám a akné se v podobě, v jaké jsem ho měla před užíváním antikoncepce, naštěstí zatím nevrátilo ‒ ani v těhotenství, ani po porodu. Po roce od zlepšení stavu jsem si došla ještě na ošetření frakčním CO2 laserem, které částečně vyhladilo jizvy, vyrovnalo tón pleti a zase trochu snížilo tvorbu mazu. To si určitě zopakuju.

Pět věcí, které mi nejvíce pomohly

Za dobu, co jsem se potýkala s akné, jsem vypozorovala, co mi nejvíce pomohlo:

akné u dospělých

  1. Sestavit si stálou ranní a večerní rutinu v péči o pleť, kterou jsem praktikovala každý den (čištění, tonizace, hydratace, lokální péče o pupínky, SPF).
  2. Ovládat se, na obličej si co nejméně sahat a hlavně si nemačkat pupínky.
  3. Častěji prát povlečení a používat na utírání obličeje po čištění pleti jednorázové kapesníčky (později jsem přešla k ekologičtějšímu řešení a nakoupila si malé bavlněné ručníčky, které měním každý den).
  4. Vnímat svoje tělo, hledat „spouštěče“ zánětů ve svojí životosprávě a zapracovat na tom. Na mě má velký vliv stres, nepravidelný režim a sladké.
  5. Investovat čas do hledání dermatologa, který mi sedne a bude se mnou řešit akné komplexně a dlouhodobě.

Dermatoložka odpovídá, jak probíhá odborná léčba

Dermatoložka MUDr. Nykola Vološčuk se v ordinaci nejčastěji setkává s adolescenty a dospělými s papulopustulózním až nodulárním akné, což odpovídá středně těžkému až těžkému akné. Jak pracuje s pacienty?

akné u dospělých

Prvním krokem je důkladná anamnéza. Ptám se na rodinnou, osobní anamnézu (jakékoli nemoci, se kterými se pacient léčil nebo léčí), koníčky, pracovně-sociální podmínky. Na závěr se ptám na kožní anamnézu, jestli byl pacient někde léčen a čím. Vždy po pacientech vyžaduji kopie zpráv z předchozích návštěv u jiného lékaře a kopie výsledků vyšetření, které daný lékař provedl. Až potom se dostávám k nynějšímu onemocnění, kde v podstatě pacient popíše časovou osu, kdy problém začal, co s ním dělal a dělá apod. Vždy se ptám na denní režim v souvislosti s pletí od probuzení po spánek. Vystopuji tím vše, co má s pokožkou přímý kontakt.

V rámci kapacity ordinace se vždy snažím pacientům dát alespoň základní návod, jak se o pleť (kromě lékařem zavedené péče) starat. Ve státním zdravotnictví je dermatolog obvykle tlačen časovým limitem, který je  15‒20 minut na pacienta. V soukromém sektoru je časová situace lepší, délka vyšetření se pohybuje od 30 do 60 minut. I tak ale musíme stihnout v daném čase probrat spoustu věcí.

Zároveň je důležité, aby pacient spolupracoval s praktickým lékařem, gynekologem a eventuálně i psychologem, který pomůže zvládnout úzkost spojenou s tímto onemocněním. Dokonalá pleť (i když se nám to média a sociální sítě snaží vtlačit do hlavy) neexistuje. Občasný pupínek potrápí každého z nás, nicméně je zbytečné trpět v dnešní době těžkou formou akné a být bez jakékoli léčby.

akné u dospělých

Akné a roušky aneb jak na maskne

Časté a dlouhé nošení roušek naši pleť „dusí“ a množí se pod nimi spousta bakterií. Akné pod rouškou je dnes naprosto běžný jev. Co s tím?

  1. Pokud je to aspoň trochu možné, noste dobře prodyšnou roušku, jednorázovou nebo bavlněnou.
  2. Opravdu poctivě dodržujte hygienu, jednorázovou roušku vyhoďte nejpozději po jednom dni, bavlněnou perte každý den, ideálně v jemném prostředku (např. dětském nebo pro alergiky).
  3. Snažte se pod rouškou nenosit tolik make-upu.
  4. Poctivě pleť čistěte ráno a večer (večer dvoufázově, co nejdříve po sundání roušky).
  5. Používejte lehoučký hydratační krém s kyselinou hyaluronovou.
  6. Zařaďte do ranní rutiny antioxidanty, které působí protizánětlivě (zelený čaj, niacinamid, kyselina azelaová nebo CBD).
  7. Pupínky ošetřujte lokálně (na noc) speciálními produkty s koncentrovanými aktivními látkami nebo kalamínem, nepřesušujte celou oblast produkty proti akné.
  8. Zařaďte do večerní rutiny na oblast pod rouškou 2‒3x týdně AHA/BHA chemický peeling (kyselina mandlová, mléčná, salicylová), nebo v opravdu těžkých případech lokálně benzoyl peroxide, ale nikdy nepoužívejte obojí najednou.
  9. Nezapomínejte ráno na krém s SPF30 nebo SPF50.

Boj s akné je maraton, ne sprint. Neexistuje jeden zázračný produkt nebo metoda, jak se ho zbavit jednou provždy. Obzvlášť, když jde ve většině případů o genetický nebo hormonální původ. Obrňte se trpělivostí a nevkládejte veškeré naděje ani do rukou doktorů. Jen vy znáte svoje tělo nejlépe. Zjistěte si o svém problému co nejvíce, spolupracujte s lékaři a vnímejte své tělo, výsledek se dostaví. Držím palce!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články