Právě čtete

Život s atopickým ekzémem podle rad odborníka

7349  
Sdílet: 

Život s atopickým ekzémem podle rad odborníka

S atopickým ekzémem se pořádně potýkám od nějakých 15-16 let, takže prakticky půlku života. Vyzkoušela jsem snad všechny rady, které existují, než se mi povedlo dostat kožní trable alespoň trochu pod kontrolu. Co mi nakonec pomohlo?

2. 10. 2020 5 min. čtení Sandra Kisić
Život s atopickým ekzémem podle rad odborníka
Otázka 22 Klára 7. října 2020 13:57:30

Jak bojovat s atopickým ekzémem v těhotenství, když se těhotenstvím zhoršil?

Jak už jsem zmínila, u některých pacientek se bohužel v těhotenství hormonálními změnami ekzém zhorší. Pečlivě dodržujte režimové opatření, neobávejte se občasného použití kortikosteroidních mastí. V případě velké akutní reakce i u těhotných žen ekzematiček podáváme antihistaminika proi svědění. Dovolila bych si vás upozornit na novinky na trhu od firmy Bioderma - jedná se o speciální SOS sprej proti svědění, který jak doufám, vám přinese alespoň částečné zklidnění pokožky ve smyslu svědění. Často pacienti zklidňují opokožku studenou sprchou, což bych nedoporučovala, toto přinese pouze krátkodobý efekt a zároveň pokožku přesušíte. Proto doporučuji spíše chlazení ložisek lokálně - chladícími polštářky.

Otázka 21 Barbora H 7. října 2020 13:53:57

Ještě mám 1 dotaz. Snažím se ekzém zaléčit přírodními mastmi. Když jde ale do nejhoršího, vytáhnu z lednice Locoid Lipocream 0,1% a namazu ekzem kortikoidy. Vim tak, ze alespon na chvili zmizi. Jde pro telo o velkou zatez? Je velka chyba, ze kortikoidy pouzivam jen narazove? Moc děkuji.

Používání kortikoidů nárazově je zcela vyhovující, dokonce i pacientům toto používání doporučuji. Jedná se o tzv. intervalovou terapii, kdy používáme kortikoid cca 3 dny 1x denně při vzplanutí a poté sestupně obden a ob dva dny, aby nedošlo k návratnému fenoménu. Pokud kortikoidy snižueme, o to více kůži promazávejte vhodným promazávadlem. Menší zlo je kortikoid krátkodobě použít, než nechat rozjet zánětlivou kaskádu na jejímž konci se mnohdy musí aplikovat kortikoidy i celkově.

Otázka 20 Barbora H 7. října 2020 13:51:25

Trpím ekzémem priblizne od 16 let. Jsou roky, kdy ho nemam vubec a naopak ty, kdy je nesnesitelny a temer vsude. Cim to prosim muze byt? Nejsem si vedoma vykyvem ve stravovacich navycich a podobne. Zaroven bych se rada zeptala na mista, kde se ekzem vyskytuje. Vetsinu meho zivota byl v loketnich jamkach, na zadni strane ramene. Ale ted se pridal i na hrudniku na prsem. Muze to mit nejakou pricinu, nebo si proste jen vybral jine misto? Moc dekuji

Pokud se dostaví pacient s dlouhou dobou bez příznaků s náhlým vzplanutím AE, doporučuji vždy pátrat po zánětlivých fokusech - tzn. může být např. v nose, krku bakterie, která nezpůsobuje onemocnění, ale spouští zánětlivou reakci, jejíž výsledkem je vzplanuté AE. Doporučuji proto výtěr z nosu a krku, zubní preventivní ošetření s RTG vyšetřením, eventuelne gynekologické vyšetření. Ekzém na hrudníku se mnohdy komplikuje seborhoickou dermatitidou, která je způsobena typem kvasinky. Doporučila bych kontrolu u lékaře.

Otázka 19 Irena 7. října 2020 13:48:03

Dobrý den, mám atopický ekzém a taky alergii na zinek, který je ve věčšine volne prodejnejnych produktu. Umite mi doporučiť, co mam delat když nechci používat dlouhodobe kortikoid a nemůžu produkty se zinkem? Dekuji.

Většina moderních promazávacích prostředků neosahují zinek - pouze speciální krémy. Doporučuji podívat se na webové stránky www.larocheposay.cz, kde v sekci pro atopiky je přesné složení promazávacích krémů. Mám velice dobré zkušenosti i s řadou CeraVe - které jsou i velice cenově dostupné a přitom účinné.

Otázka 18 Ilona Vikova 7. října 2020 13:46:25

Dobry den, od určité doby se mi dělá na dlanich, mezi prsty a na hrbetech rukou ekzem. Vzdy vyskoci mokvave svedive pupinky, ty po par dnech zmizí , kůže praska, svedi a pak zacne schnout a za par dni dokola. Nevite prosim, co je to za druh ekzemu a jak na nej? moc dekuji.

Takto se může projevovat dishidrotický ekzém, který může být spojen i s kontaktní alergií. V současné době máme mnoho pacientů s těmito projevy a vidíme souvislost s častým používáním dezinfekcí. Doporučila bych po každé dezinfekci si kůži dobře promazat, dále bych doporučila tzv. bariérový krém. Jedná se o krém, který po nanesení chrání vaší kůži 4-6 hodin před chemickou noxou. Tento krém zakoupíte v lékárně, např. pod názvem Dermaquart.

Otázka 17 R.Ch. 7. října 2020 13:43:53

Je potřeba nechat si psát mastičky od doktora, nebo stačí to, co doporučí v lékárně?

V akutní fázi ekzému většinou musíte vše již řešit komplexně s lékařem.

Otázka 16 Hana 7. října 2020 13:43:26

Proč se objevuje v dospělosti? Může být příčinou třeba popálení/poleptání? A je vyléčitelný?

Vyvolávajícím momentem v dospívání a dospělosti u žen mohou být např. i hormonální změny (menstruační cyklus, těhotenství, šestinedělí). Velký vliv na průběh ekzému mají různé psychické vlivy, stres, známé zhoršování v sychravém, vlhkém a nevlídném počasí na podzim a v předjaří, nebo naopak v příliš horkých letních dnech.Popálení ani poleptání většinou nevyvolají vznik ekzému, možná spíše stres spojený s tímto traumatem.

Otázka 15 Bára M 7. října 2020 13:40:45

Můžu se mazat olejovými produkty, pokud trpím atopickým ekzémem?

Olejové produkty bych spíše doporučila jako mycí prostředky, nebo přidávat do koupele. tyto oleje obsahují potřebné llipidy, které chrání pokožku před vysušením a podrážděním způsobeným tvrdou vodou. Zároveň tyto přípravky dodávají pokožce tukové látky potřebné pro obnovu kožní bariéry. Na promazávání bych spíše odporučila speciální krémy, či mléka, které texturou dovolují ihned po namazání se obléknout, či promazávat ruce i v práci bez omezení z mastného filmu.

Otázka 14 Josef 7. října 2020 13:40:23

Známá mi poradila přestat jíst mléčné produkty kvůli ekzému. Je pravda, že to pomůže?

Toto doporučení nefunguje u každého ekzematika, mléko je sice silným alergenem a u mnohých pacientů vidíme potravinovou alergii či intoleranci na mléko, ale jiní ekzematici toto tolerují. Můžete vyzkoušet eliminační dietu, vysadit mléčné výrobky na měsíc, výsledek vyhodnotit a poté eventuelně podstoupit krevní testy.

Otázka 13 Simona 7. října 2020 13:39:15

Může se s atopickým ekzemem do sauny?

Sauna pro ekzematiky není nic zakázaného, bohužel ale žádné doporučení neplatí na 100 %. Pokud vám nevadí a nezhoršuje se vám ekzém např. v horké vaně, vyzkoušejte například infrasaunu. Zde využíváme přirozenou infračervenou terapii, kdy záření proniká hluboko do tkání. Způsobuje zvýšenou krevní cyrkulaci, tím větší přísun kyslíku a výživových částic do buněk a tím dochází i k regeneraci kůže. Pravidelné používání infrasauny zlepšuje i náš imunitní systém a dále infračervené světlo snižuje poci svědění kůže a stimuluje hojení kůže. Dále bych doporučila návštěvy solných jeskyní - pouze opatrně při akutním vzplanutí ekzému.

Otázka 12 Veronika 7. října 2020 13:35:55

Proč se mi ekzém na podzim zhoršuje, zatímco v létě je to lepší? Jde tomu nějak předcházet?

Podzimní zhoršení ekzému může souviset s větší prašností a vlhkem v uzavřených prostorech či zvýšenou koncentrací plísní ve vlhkém ovzduší. Možná se u vás může vyskytovat i alergie na podzimní pyly. Dále v podzimním období se snižuje celkově i naše imunita a s probíhajícími infekty se aktivuje i ekzém. Další z možností zhoršení je, že se více oblékáme a kůže nedýchá. Doporučené opatření - pokud se ekzém v tomto období zhoršuje, omezte vycházky, volte spíše procházky po dešti, nespěte při otevřeném okně, větrejte často a krátce, pozor na med - může obsahovat pyly. Po návratu z procházky si opláchněte obličej a doporučuji i častější mytí vlasů a zároveň zvyšte potravinové doplňky pro zvýšení imunity. Vřele můžu doporučit echinaceu, probiotika. Nemalou úlohu ve zvyšování naší imunity má i celkové otužování.

Otázka 11 Marek 7. října 2020 13:32:05

Jde se ekzému vůbec 100% zbavit, a jak toho dosáhnout?

Ekzém je dědičně získaná predispozice a při vzniku AE se uplatňuje více faktorů, mezi něž patří : 1) 1. typ alergické reakce (zprostředkovaný IgE protilátkami), 2) porucha kožní bariéry (složení lipidů v povrchové vrstvě kůže a zvýšená ztráta vody kůží), 3) alergeny, 4) mikrobi, 5) potrava, 6) stres. Některé vyvolávající faktory můžeme částečně eliminovat, jiné e. Proto má odpověď zní ne - ekzém nezmizí.

Otázka 10 Jan 7. října 2020 13:29:27

Jaké jsou druhy ekzému a jak poznám, který mám?

Druhy ekzému, si myslím, bohužel laik nedokáže rozeznat. Doporučila bych návštěvu lékaře.

Otázka 9 Lenka 7. října 2020 13:28:52

Jak se starat o svoji pokožku tak, aby se mi ekzém netvořil?

Režimové opatření mohou výrazně oddálit vzplanutí akutní ataky atopického ekzému. Doporučuji při mytí používat speciální sprchové gely nebo oleje bez obsahu mýdla (tzv. syndety) a s obsahem zvláčňujících látek. Pravidelné promazávání šetrnými zvláčňujícími krémy speciálně pro atopickou pokožku. Tyto krémy by měly obsahovat zklidňující a protisvědivé, dezinfekční složky a také látky, které aktivně vážou vodu v kůži. Upřednostňuji přípravky bez parabenů a parfemace. Jedna z důležitých zásad - čím méně krému a čím častěji, tím lépe a kůže zůstává vláčná. Při mytí volte raději vlažnou sprchu, než koupel, dlouhé a horké koupele pokožku vysušují. Na promazávání můžete použít. krémy na přírodní bázi, např. s pupalkou dvouletou, omega nenasycenými kyselinami (pokožka si z nich sama vytvoří chybějící tukové částice). Správný promazávací krém by měl i obnovovat fyziologickou bariérovou funkci kůže.

Otázka 8 Kateřina 7. října 2020 13:25:16

Vadí ekzému parfémy a aviváže?

Parfémy mohou ekzém zhoršit, určitě nedoporučuji stříkat parfém na akutně zanícenou pokožku. Některé své pacienty jsem naučila aplikovat parfém pouze na oblečení. U některých pacientů přímo prokážeme i kontaktní alergii na směs parfému. Toto vyšetření je nebolestivé - pacientům nalepíme komůrky s nejběžnějšími alergeny na kůži (součástí je i test na parfém) a poté odečítáme reakci za 24 - 48 hod. Toto vyšetření se jmenuje epikutální test a provádí se v ambulanci kožních lékařů či alergologa. Obdobná situace je i s aviváží a pracími prostředky. Na trhu jsou méně agresivní prostředky (Lovela nebo Jelen). Tyto prací prostředky doporučuji po použití až 5x máchat. Použití biologických pracích prášků s enzimy raději nedoporučuji. Babskou radou je při praí přidávat ocet - asi 3 lžíce do posledního máchání.

Otázka 7 Anna 7. října 2020 13:21:52

Jsou testy na alergie 100 % přesné? Můžu mít alergii, ačkoliv testy vyšly negativní?

AE je často spojen i s potravinovou alergií. Nejčastěji se setkáváme s alergií na kravské mléko, vejce, sóju a pšeničnou mouku. Dále ořechy a semínka, ryby a mořské plody a některé druhy zeleniny a ovoce. Většinou jde o potraviny, které jsou schopny různým způsobem zvyšovat hladinu histaminu v těle. Pokud máte podezření na nějakou potravinu, využívá se krátkodobá vylučovací diagnostická dieta - potraviny vyloučíme ze stravy asi na měsíc a jejím cílem je zjistit, jestli rozvoj ekzému je vyvoláván požitím této potraviny. Na specializovaných ambulancích se z krve zjišťují potravinové alergie. Pokud máte podezření na určitou potravinu, necháte se otestovat, ale pokud test vyjde negativní a pacient pozoruje zhoršení po požití této potraviny, doporučuji ještě vyšetření potravinových intoleranci. Rozdíl mezi potravinovou alergií, která se většinou objeví do třech hodin po požití, a potravinovou intoleranci, která se objevuje pozvolna, i za několik měsíců až let, a dlouhodobě tak zatěžuje organismus. Mezi časté projevy potravinové intolerance nepatří pouze atopický ekzém, ale i bolesti hlavy, břicha, problémy s trávením, zvýšená nemocnost s projevy snížené imunity, poruchy spánku, nadváha a chronická únava. Laboratoře jsou schopné detekovat během jednoho krevního vyšetření více než 200 specifických IgG protilátek proti potravinám. Bohužel toto vyšetření není hrazeno zdravotní pojišťovnou.

Otázka 6 Mirka N. 7. října 2020 13:14:29

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na promazávání atopického ekzému. Dočetla jsem se a i slyšela od jiných atopiků, že někdy je lepší ekzém mazat zinkovou mastí a tím vlastně vysušovat. Pomáhá to prý proti svědění, hlavně v letních měsících, kdy se více potíme. Moc ale nepoznám, kdy vysušovat zinkovkou a kdy už promazávat krémem/mlékem, aby místo nebylo příliš suché. Ekzém má dcera, 2 roky. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Stran promazávání bych zinkovou pastu nedoporučila. Zinek má sice zklidňující efekt, ae textura pasty může příliš přesušit. Dnes najdeme na trhu speciální krémy, které také obsahují zinek a měď (zklidnění a antibakteriální účinek), ale zároveň mají i složku hojivou a promazávací. Jedná se o tzv. SOS krém - obnovující a ochranný krém od firmy Avenne, který se jmenuje Cicalfate+.

Otázka 5 Milena Chaloupecká 7. října 2020 13:12:08

Dobrý den. Je mi 63. Exém se objevil před rokem a půl. Pravda, napjatá situace. Od té doby se s ním zkouším domluvit, ale je to na prd. Nejlépe asi stříkat stříbrem. Co s ním?

Na tuto otázku je těžké odpovědět. S ekzémem se rodíme jako s predispozicí a většinou se objeví již v dětství. Jeho akcentace může být ale kdykoliv během života. Problém je, že u vás se nemusí jednat o atopický ekzém, ale např. o mikrobiální ekzém, čemuž by odpovídalo i to, že vám vyhovuje stříbro, které působí jako antimikrobiální léčivo.

Otázka 4 Vladka 7. října 2020 13:10:21

Paleni a svedeni v usich eksem už dlouhodobě někdy to jde až do krku je to možné maxitrol na úsnim nepomaha

Svědění uší - velký a nepříjemný problém. Mám osobní zkušenost, dlouhodobé aplikace pokus-omyl. Pravdou je, že příčin může být mnoho. Mezi nejčastější příčiny svědění zevních zvukovodů patří přemnožení kvasinek či klasické ekzémové projevy. U mě se stav zlepšil až s vysazením lepku. Někdy je léčba kožních potíží opravdu detektivní práce, určitě bych doporučila návštěvu lékaře - kožaře i alergologa.

Otázka 3 Adéla 7. října 2020 13:08:40

Dobrý den, zlepšují ekzém probiotika?syn má ekzém od 3 týdnů teď je mu 9 let.Dekuji Adéla

V roce 2015 světová alergologická organizace doporučila užívání probiotik v prevenci vzniku AE u těhotných s rizikem vzniku AE. Probiotika obsadí trávicí trakt a pomíhají udržet rovnováhu střevní mikroflóry, dále dle nejnovějších poznatků se ukazuje, že i užívání hyaluronové kyseliny vede k modulaci imunitní reakce na úrovni celého organismu, včetně střev. Zjednodušeně řečeno - zdravé střevo - posílený imunitní systém.

Otázka 2 Milena K. Beroun 7. října 2020 13:06:48

chtěla jsem zeptat, jsem těhotná (2tr), je atopický exém dědičný? sama mám od mládí vyrážku, ale zvládám. je možné, že malé bude mít taky?

Pravděpodobnost výskytu ekzému u dítěte v případě postižení jednoho rodiče AE je 30 %. Mají-li ekzém oba rodiče, je tato pravděpodobnost až 75 %. Dědíme predispozici k tomuto onemocnění, ale dědičnost se bohužel nedá ovlivnit. Pouze můžeme zmírnit nástup ekzému režimovými opatřeními. Atopie se u dítěte nemusí projevit vůbec. Může přeskočit generaci, nebo se objevit později v dospělosti. Doporučení v průběhu těhotenství - cíleně se vyhýbat silným alergenům (potraviny s vysokým potenciálem alergizovat), dále užívání probiotik.

Otázka 1 Katka 7. října 2020 13:04:23

Je pravda, že atopický ekzém může zhoršovat konzumace některých potravin, například čokolády?

Přímou souvislost s konzumací konkrétní poživatiny většinou nevidíme, ale pacienti s atopickým ekzémem některé potraviny netolerují. Problém tkví v potravinové alergii či intoleranci na některou potravinu. Nejčastěji na lepek, mléko a další.

Live chat skončil

Děkujeme za vaše dotazy.

Ačkoliv říkám, že se s ekzémem potýkám zhruba od puberty, byl tu i v mém dětství – narodila jsem se v Sarajevu měsíc před válkou a zřejmě se na mně i ten nevědomý stres podepsal. Alespoň to tvrdí řádka doktorů. Na základce jsem ekzém moc neměla – a když, tak jsem ho namazala kortikoidy nebo černou mastí a byl fuč.

V pubertě jsem chodila na různé koupele ve slané vodě (balneoterapii) se „sluníčkem“ (fototerapii), které imitovaly klimatické podmínky u Mrtvého moře, což mi docela pomáhalo, platila to pojišťovna, ale bylo nutné tuto léčbu absolvovat 3x týdně. Takže zatímco spolužáci chodili na kroužky a věnovali se koníčkům, já se snažila vyřešit ekzém.

Moderní metody Balneofototherapie jsou velice dobrými pomocníky v léčbě atopického ekzému. UV záření je pro ekzematiky prospěšné, ale musí se jednat o řízené UV záření. Tuto metodu nabízí například Sanatorium PRO SANUM ve Štěpánské ulici v Praze, které je denním stacionářem a nabízí  pacientovi možnost docházet na procedury od 6 hodin ráno do 22 hodin večer.

Jen bych si dovolila poznamenat, že se opravdu musí jednat o lékařsky řízené žáření. Určitě bych nedoporučila návštěvy solárií, kde záření kolísá a může dojít až k trvalému poškození kůže a vzniku kožních nádorů.

– MuDr. Zuzana Kolací, dermatoložka

Běhání po doktorech a nejrůznější metody

Musím říct, že mám velké štěstí na svou maminku, která se mnou oběhávala dermatology a imunology v každé volné chvíli. Byly jsme u nich pečené vařené, pak už jsem chodila sama.

400157346

Asi ve dvaceti letech mi po desítkách provedených testů na imunologii diagnostikovali sníženou imunitu a EBV. Dostala jsem seznam léků, které je nutné brát – Isoprinosine, Nalcrom a různé další dobroty. Do toho jsem jednou měsíčně chodila na injekci Igamplia na podpoření imunity. To mi na chvíli ten ekzém odehnalo, ale možná to bylo opět i různými kortikoidovými mastmi, které mi dermatoložka tehdy nechávala namíchat.

V léčbě atopického ekzému bych především apelovala na nastavení režimových opatření. Kůže se vysušuje chlorovanou vodou, proto doporučuji pouze krátké sprchy s použitím sprchového oleje, nepoužívat nevhodné mycí prostředky. Dnes jsou na trhu mycí syndety, které neobsahují mýdlo, pouze strhávají nečistoty z kůže.

‒ MuDr. Zuzana Kolací, dermatoložka

Používala jsem i mast Protopic, ale z toho mi hořela kůže a mohla jsem se uškrábat ještě víc. Na imunologii jsem chodila i na další krevní testy (na takové pozorování) a na prick testy (tam mi zjistili alergii na roztoče, prach a podobně ‒ takovou klasiku, která nedělá dobře nikomu z nás).

Nezapomínejte na nošení bavlněného prádla, opatrně při sportech na funkční prádlo. Velice důležité je pravidelné promazávání a udržení zdravého mikrobionu kůže. Přípravky s kortikosteroidy by měly být používané pouze krátkodobě v době akutního vzplanutí ekzému a pravidla pro používání kortikosteroidů by měla být pečlivě s každým atopikem probrána. Osvědčilo se mi intervalové podávání a sestupné vysazovaní při zlepšování stavu.

‒ MuDr. Zuzana Kolací, dermatoložka

Po dlouhém zkoušení jsem našla to, co mi pomáhá

Zkoušela jsem homeopatii. Nic. Asi to pro mě bylo moc velké placebo. Zkoušela jsem konopné masti. Ty mi spíš uškodily. Vyzkoušela jsem nespočet krémů na tuhle svou kůži…

400157346

Mazala jsem se postupně různými krémy od mnoha značek, jako například La Roche-Posay, Avène, Bioderma, Excipial… a nejvíc mi nakonec vyhovuje vlastně obyčejný krém s ceramidy (je mnoho značek, já používám CeraVe). A do toho si čas od času „lupnu“ antihistaminikum, když fakt vím, že bych se v noci uškrábala.

Také já ve své ordinaci často a ráda doporučuji přípravky řady CeraVe, neboť přirozeně obnovují kožní bariéru a pomocí speciální technologie dochází  k postupnému  uvolňování hydratačních molekul, a tím je zajištěna celodenní hydratace pokožky.

‒ MuDr. Zuzana Kolací, dermatoložka

Alergie na nikl je mým největším spouštěčem

Loni mi díky prick testu zjistili alergii na nikl, ale bohužel nikl je skoro v každé zelenině i v luštěninách a je těžké se mu vyhnout. Ale snažím se nejít mu zas úplně naproti (zjistila jsem, že po celeru mi naskočí ekzém instantně).

Nikl je často i ve starých železných trubkách a kohoutkové vodě, filtr ho bohužel neodfiltruje – proto jsem na podzim přešla na balenou vodu, i když to není úplně nature-friendly. Nicméně moje kůže je na tom hned lépe. To mě překvapilo. Tak holt na neperlivou vodu padne měsíčně pár stovek, ale je mi lépe. A to je k nezaplacení.

Při alergii pozor na vločky

Na základě rad jsem zkoušela koupele v ovesných vločkách, ale vždy to byl nejhorší zážitek v mém životě. Zpětně vím, že oves má v sobě mnoho niklu, tak možná proto. Dnes už se jim raději vyhýbám. Ve vaně a sprše je mým oblíbeným produktem Linola Fett Olbad.

Když se mi udělá ekzém na očích, buď nastupuje speciální přípravek CeraVe určený přímo na oči nebo Opthalmo-Septonex (obojí je z lékárny bez předpisu a obojí hned pomůže). Občas někdo doporučí borovou vodu na čištění, ale přijde mi, že nic extra nedělá.

Musela jsem se rozloučit s líčením

Líčit se je další věc, kterou už dělat nemůžu. Používat make-up, pudr, korektor a všechny tyto další vychytávky.

Jasně, na obočí si tužku dám, na řasy řasenku, ale tím končím. Maximálně si občas dopřeju ještě tekuté linky. Jiné produkty mi bohužel nedělají dobře vůbec – a když se zúčastním nějakého focení do časopisu, ,  je kvůli tomu všemu líčení pro mě noční můrou, ze které se pak týden dostávám. Za půl roku mám svatbu, v plánu je akorát řasenka. :-)

Proč nenosím tmavé oblečení?

Věc, která moc nejde dohromady s mým ekzémem (který mám spíše suchý a šupinatý než mokvavý), je tmavé oblečení.

Kůže se mi obnovuje 24/7 a tak desetkrát rychleji než normálním lidem bez ekzému, což znamená, že se pravidelně loupu a vypadá to jako lupy. Proto je pro mě vhodnější volit světlé oblečení.

I kvůli té rychlejší obnově se mi často stane, že se (podle mě jemně) poškrábu a najednou mi z toho místa teče krev. To mě nebaví, ale pokud mám po ruce Septonex nebo Framykoin v prášku, jemně ránu zasypu, protože už mám zkušenost se zanícením takovéto rány a nic příjemného to nebylo.

400157346

Někteří doktoři tvrdí, že během těhotenství a po porodu by ten ekzém mohl odejít navždy. Tak uvidíme snad za pár let, dám vědět!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články