Právě čtete

Co pro mě znamená, když přijde čas vytáhnout sandálky? Vytáhnout i do boje s nehty na nohou!

6034  
Sdílet: 

Co pro mě znamená, když přijde čas vytáhnout sandálky? Vytáhnout i do boje s nehty na nohou!

O nehty na nohou se starám průběžně celý rok. Jsou ale takoví, kteří si na ně vzpomenou až s příchodem sandálové sezóny. Někdy pak bývám nepříjemně překvapená, když se v tramvaji podívám k zemi a vidím, že to spousta lidí prostě neřeší vůbec.

25. 5. 2022 4 min. čtení Linda Stárková
Co pro mě znamená, když přijde čas vytáhnout sandálky? Vytáhnout i do boje s nehty na nohou!

Když přijde na téma léto ‒ sandály ‒ nohy, slýchám dost často vyjádření „fuj“! Prakticky celý rok totiž nohy schováváme a na světlo přijdou jen během pár letních horkých měsíců. Pro spoustu lidí to pak neznamená radost z krásných páskových bot, ale naopak pocit hanby, že nohy budou muset ukázat. Spolu s pokřivenými prsty a popraskanými patami jsou nejvíc v záři reflektorů naše nehty.

Pedikúra to vyřeší za vás

Mít upravené nehty na nohou není jenom otázkou estetiky. Je to část těla jako každá jiná a i u nich bychom se měli snažit, aby byly v první řadě zdravé.

Já dost často volím ten nejjednodušší způsob ‒ zajít si na pedikúru. Sice mě to něco stojí, získám ale přibližně hodinku relaxu a odcházím s perfektně upravenými nehty. Jak často na pedikúru chodit? „Je to velmi individuální. Záleží na samotném stavu nohou a jak se ona osoba o nohy stará. Obvyklá doba mezi návštěvami pedikúry je 4 až 6 týdnů,“ vysvětlila mi pedikérka Viktorie Vinklerová. Ta dělá takzvanou suchou, přístrojovou pedikúru, která je mně osobně o dost příjemnější. Nohy se neodmáčejí a nepoužívají se ostré nástroje, jen drobné brusky a frézky, a proto se hodí i pro diabetiky a lidi s problémy dolních končetin.

Přístrojová pedikúra umožňuje cílenější úpravu nehtů. Mohu se jim věnovat s větší přesností, což se hodí třeba u zarůstajících nebo deformovaných nehtů,“ popisuje výhody Vinklerová. Zkušená pedikérka vám navíc může dát spoustu tipů a doporučení pro domácí péči mezi návštěvami. Nakonec se ještě přiznám, že moje lakovací schopnosti za moc nestojí a když se nad tím doma hrbím, většinou se proklínám. V salonu mám zdraví i krásu vyřízené najednou.

Ing. Viktorie Vinklerová, PhD.

Členka České podiatrické společnosti z.s., která sdružuje odborníky z řad lékařů, fyzioterapeutů, pedikérů, protetiků i obuvníků. Specializuje na přístrojovou, medicinální pedikúru a komplexní přístup ke zdravým nohám i nehtům. Momentálně působí v pražském salonu CUT & DRY MARINO Beauty Salon.

Doma to zvládnete taky, jen to chce trpělivost

Ne vždycky je ale na pedikúru čas a mám dokonce pár přátel, kterým je představa odevzdání nohou do péče cizímu člověku vyloženě nepříjemná. I já občas dostanu chuť udělat si domácí lázně, nahodit masku na obličej i vlasy a udělat si pedikúru doma.

Začínám namočením nohou do teplé lázně, kam přidávám pár kapek tea tree oleje. To je skvělá prevence plísňových onemocnění a navíc krásně voní. Pak je důležité nohy pečlivě osušit i mezi prsty. Na stříhání používám kleštičky, se kterými se mi na pevnějších nehtech nohou pracuje lépe než s nůžtičkami. Pedikérka ale doporučuje nechat i kleštičky ležet ladem. „Doporučila bych zkracovat nehty nejlépe papírovým pilníkem, ne nůžkami nebo kleštěmi. Při zkracování nehtů kopírujte tvar lůžka nehtu a okraje lehce zabruste, aby nevznikaly ostré hrany.“ Spousta lidí si totiž nehet neumí zastřihnout rovně a koleduje si tak o zarůstání nehtů. „Často vídám, jak si lidé nehty po straně vystřihují, protože jinak jsou bolestivé, ale to právě způsobuje další problémy.

jak si správně zastřihovat nehty

Zarůstání také může být způsobené příliš těsnou nebo nevhodnou obuví. Neobjednávejte z internetu pochybná rychlá řešení a vyrazte buď hned za pedikérkou, nebo v pokročilejších případech za podiatrem či jiným odborníkem zabývajícím se přímo zarůstajícími nehty. „Čím dříve se problém začne řešit, tím rychleji a především méně bolestněji se ho člověk zbaví. Chirurgické řešení je řešení velmi krátkodobé a nedoporučuje se,“ vysvětluje Vinklerová. „Odborník vám hlavně může vysvětlit, jak zabránit opakovanému zarůstání přesně podle příčiny vašeho problému.

Strašák jménem plíseň

Nezdravě vypadající nehet, zápach, svědění a diskolorace (změna barvy nehtu) mohou být způsobeny jak plísní, tak bakterií. Takové nehty vám na pedikúře nemohou z hygienických důvodů ošetřit a musíte tedy nejdřív plíseň vyléčit.

  • Začněte s léčbou co nejdříve: počínající mykózy se zbavíte docela snadno, v pokročilém stádiu je to už horší
  • Plísni dělá dobře teplo a vlhko: nechte nohy dýchat a po sprchování je důkladně osušte i mezi prsty
  • Poraďte se v lékárně: většinou se s tímto onemocněním zvládnete vypořádat pomocí volně prodejných antimykotik, používejte je ale důsledně podle návodu
  • Pozor na přenos: dbejte na to, aby se vám plíseň doma neroznesla. Viníkem mohou být společné ručníky nebo předložky v koupelně
  • Myslete i na obuv: je vhodné denně ošetřovat obuv antibakteriálním a antimykotickým sprejem

Lakovat, nebo nelakovat?

Poslední krok, když už mám nehty hezky upravené, je lakování.

Když už jdu na pedikúru, nebo se mi povede nehty udělat hezky doma, většinou si vyberu jenom průhledný lak. Mám totiž radost, jak hezky čistě a upraveně nehty vypadají a přijde mi škoda to schovávat. Barevným lakům se také trochu vyhýbám od doby, kdy mi pigmenty nehet obarvily a ocitla jsem se v kolečku neustálého lakování a schovávání nehtu pod další barvou. „Takto zabarvené nehty je možné jemně zbrousit pěnovým pilníkem, u tenkých nehtů je ale lepší nechat je odrůst. Existují i bělicí laky, které nehet vybělí opticky.“ Pokud nechcete skončit jako já, použijte vždy podkladový lak. I u lakování ale nejde jen o krásu. „Měkké nehty můžete zpevnit pomocí speciálních laků. Pokud má zase někdo nehty třepivé, mohou jim pomoci výživné laky. Třepení ale může mít různé příčiny a jenom po osobní konzultaci dokážu říct, co přesně by pomohlo.“ Pedikérka mi také vyvrátila mýtus, že pod lakem nemůže nehet dýchat. Zdravému nehtu lak rozhodně nevadí a může ho dokonce chránit před vnějšími vlivy.

No a protože my, holky, chceme dělat parádu a já chci článek plný zarostlých nehtů a plísní zakončit na pozitivní notu, prozradila mi paní Vinklerová na ještě předpověď trendů. „Dlouhodobě jsou u nás oblíbené laky v odstínech červené a růžové. V módě prý letos budou podobné barvy jako minulé léto – bílá, žlutá, zelená, modrá,“ říká pedikérka.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články