Právě čtete

Dermatoložka mi našla nebezpečné znaménko. Co s tím a jak na prevenci?

12205  
Sdílet: 

Dermatoložka mi našla nebezpečné znaménko. Co s tím a jak na prevenci?

Když mě bolí břicho, jdu k praktickému lékaři, s oteklou dásní zase k zubaři... jak ale poznat, že mi hrozí zhoubná rakovina kůže? Mateřská znaménka nebolí, takže je snadné na ně zapomínat. Můj příběh je ale důkazem toho, že se to nevyplácí.

11. 6. 2021 3 min. čtení Marie Bezděková
Dermatoložka mi našla nebezpečné znaménko. Co s tím a jak na prevenci?

Mateřská znaménka máme všichni, a protože obvykle vypadají jen jako drobné, nenápadné pihy, přehlížíme je. Jejich ignorování bývá prý doménou mužů, někdy ale i nás, žen. :-) Přitom právě my se v letních měsících často a rády opalujeme a také nám víc záleží na vzhledu, takže bychom si spíš měly všimnout nevzhledných znamének, se kterými by mohlo být něco v nepořádku. Něco podobného se přihodilo i mně.

Mamka mi už v dětství nechala z estetických důvodů odstranit několik větších znamének, takže jsem je automaticky začala považovat za něco nepěkného, čeho je lepší se zbavit. Uznávám, že tenhle přístup je poněkud marnivý, na druhou stranu mě ale později zachránil.

Nebezpečná „tečka“ na zádech

Kromě pobytů u moře jsem si nikdy nijak zvlášť nelibovala v opalování. Tím spíš jsem si myslela, že mi rakovina kůže nehrozí.

znaménka

Ve třiatřiceti letech jsem se k dermatoložce vypravila, abych si nechala odstranit větší znaménko na břiše, které v dětství uniklo pozornosti mojí mamky. Až u lékařky mi došlo, že problém se znaménky je větší, než jsem si připouštěla.

Tady na zádech se mi něco nezdá,“ řekla, když se rozhodla mi pro jistotu zkontrolovat všechna znaménka. Teprve v tu chvíli jsem si uvědomila, že jsem se léta zabývala jen většími a nepěknými znaménky, místo abych řešila, jestli nemůže být nebezpečná nenápadná piha na zádech, kam si ani nevidím. Lékařka mi řekla, že piha je malá, ale má neobvyklý tvar, tak ji pro jistotu co nejdřív odstraní.

Vyslovila slovo „prekanceróza“, tedy stav před vypuknutím rakoviny. Pamatuji si, jak se mi stáhlo hrdlo, když mě objednala na sál na nejbližší termín. Po bezbolestném odstranění znaménka jsem musela čekat dalších téměř 14 dní na výsledky z laboratoře, takže utrpení se ještě prodloužilo.

Přišla jsem za pět minut 12

Pro výsledky jsem si volala napjatá jak struna – věděla jsem totiž z internetu, jak agresivní může rakovina kůže být.

Vyčítala jsem si, že jsem k lékařce nešla dřív, a znaménko na břiše, které jsem chtěla řešit původně, mi najednou přišlo úplně bezvýznamné. Slibovala jsem si, že jestli to dopadne dobře, budu chodit na kontroly pravidelně. Výsledek z laboratoře byl naštěstí negativní, takže mi spadl kámen ze srdce. Lékařka ale měla jasno: „Kdybyste za mnou nepřišla, brzy mohlo být pozdě.“ Znaménko, které mi odstranila, totiž opravdu bylo ve stádiu, kdy by se časem pravděpodobně zvrtlo v rakovinu.

Své předsevzetí jsem dodržela, nechala jsem si odstranit znaménko z břicha a ještě jedno ve vlasech, kde mi vadilo při česání, a od té doby si je pravidelně nechávám kontrolovat. Většinu z nich si můžu prohlédnout a zhodnotit sama, protože mi lékařka poradila několik triků, jak na to, ale na některá místa si zkrátka nevidím, tak proč riskovat? Šikovná doktorka s dermatoskopem to zvládne mnohem lépe. A kdo ví, možná mi tím zase někdy zachrání život.

Na co se zaměřit při kontrole znamének?

Základní pravidlo, které mě naučila lékařka: vystouplá znaménka většinou nebývají nebezpečná, zatímco ta plochá ano. Riziková mohou být také ta, která se v průběhu času zvětšují nebo mění svůj tvar.

Co dalšího je potřeba sledovat? V anglicky mluvících zemích se samovyšetření provádí podle této abecedy:

  • A – asymetrie = znaménko na kůži má nepravidelný tvar, kterým se liší od ostatních pigmentových projevů kůže
  • B – border = okraje jsou nepravidelné, rozplývající se hranice
  • C – color = nepravidelné zbarvení, převažují různé odstíny hnědé i černé barvy, některé části mohou být často i růžové, červené, šedomodré nebo bílé
  • D – diameter = rozměr projevu přesahuje 6 mm
  • E –evolving = průběžné změny (velikosti, okrajů, tvaru, povrchu, subjektivních pocitů, charakteru růstu)

Pokud na sobě tedy zpozorujete znaménko, které se projevuje tímto způsobem, neváhejte a co nejdříve se objednejte na dermatologii!

Kdo je nejvíc ohrožený rakovinou?

Zhoubný, agresivní nádor kůže, tedy tzv. melanom, postihuje nejčastěji ty, kteří mají na pokožce velké množství znamének (uvádí se, že 50–90 jich zvyšuje riziko maligního melanomu až dvojnásobně).

Na rakovinu kůže nejčastěji umírají muži kolem 50 let, kteří podceňují prevenci. Jedno až dvě spálení na slunci zvyšují nebezpečí vzniku melanomu u žen 1,5× a u mužů 2,8×, u dětí je to ještě mnohem více.

Pozor na zrádné slunce

V případě, že se na slunci spálíte, nestačí situaci zachránit Bepanthenem. V rámci prevence byste si měli najít zkušeného dermatologa a zajít k němu pro jistotu na kontrolu.

Pokud pobýváte často na slunci, je nutné kromě návštěvy lékaře dodržovat všechna známá preventivní opatření:

  1. Nevystavujte se cíleně slunečnímu záření mezi 11. a 15. hodinou.
  2. Vždy používejte opalovací krém s ochranným faktorem (SPF), a to před opalováním i v jeho průběhu (některé přípravky se smyjí ve vodě!).
  3. Používejte krém po opalování, který zklidní sluncem podrážděnou pokožku.
  4. Vyberte správný krém v závislosti na vašem přirozeném fototypu (určuje se podle vzhledu kůže a tendence jejího opálení/spálení, dá se vyhledat na internetu) a plánované délce pobytu na slunci.
  5. Při používání krému nevynechejte citlivé oblasti, na které se často zapomíná: pěšinka ve vlasech, špičky uší, nos, nárty.

Vyznejte se v SPF

SPF – zkratka pro Sun Protection Factor (ochranný faktor opalovacího krému). Tento údaj najdete na etiketě, kde musí být vždy uveden pod přesným číslem (6, 10, 15, 20, 25, 30, 50 nebo 50+) a slovním hodnocením úrovně ochrany (nízká, střední, vysoká a velmi vysoká). Rychle se zorientujete podle následujícího rozdělení:

  • SPF 15 – projde jím jedna patnáctina (tedy 6,66 %) škodlivého UVB záření; odfiltruje ho 93 %
  • SPF 30 – projde jím jedna třicetina (3,33 %) škodlivého UVB záření; odfiltruje ho 97 %
  • SPF 50 – projde jím jedna padesátina (tedy pouhá 2 %) škodlivého UVB záření; odfiltruje ho 98 %

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články