Právě čtete

Rady od kadeřnice, jak si správně fénovat vlasy. Proč je škodlivé nechat je schnout samovolně?

18310  
Sdílet: 

Rady od kadeřnice, jak si správně fénovat vlasy. Proč je škodlivé nechat je schnout samovolně?

Na tělo ručník, na vlasovou pokožku fén. Bez něj hygienu děláte jen na půl. Že je to moc přísné? Ráda vám vysvětlím opak.

14. 8. 2021 4 min. čtení Tereza Vlasáková
Rady od kadeřnice, jak si správně fénovat vlasy. Proč je škodlivé nechat je schnout samovolně?

Od dob, kdy existuje fén, můžeme snadněji říct sbohem problémům jako jsou lupy, svědění pokožky nebo mastící se vlasy. Když nebudete vlasovou pokožku nechávat dlouho ve vlhkém a teplém prostředí, nebudete dávat prostor k množení přirozeně se vyskytujících kvasinek a bakterií. Tím vám chci říct, že nosit po sprše turban hodinu na hlavě je špatně, a ještě horší je chodit spát s mokrou hlavou. Proto, pokud se chcete vyhnout dermatitidám a častým problémům s vlasovou pokožku, vlasy si vždy po mytí také vyfoukejte. Anebo alespoň vlasovou pokožku.

Pokud nemáte problémy s vlasovou pokožkou, možná vás bude zajímat, jaký má fén dopad na zdraví a vzhled vašich vlasů. Při správné technice fénování totiž můžete vlasu pomoci k uzavření svrchních šupin vlasů, a oddálit tím roztřepení konečků. Tato svrchní vrstva se uzavírá například kondicionérem, ale můžete to udělat ještě důkladněji právě za použití teplého vzduchu z fénu a kartáče.

Jak si vybrat správný kartáč pro vaše vlasy

Každé vlasy vyžadují trochu jiný přístup. Vyberte si správně kartáč, ať jdete krásným vlasům naproti.

  • Kulatý keramický: Vhodný na foukání vlasů do objemu, keramický povrch pomáhá prohřívat pramen při vysoušení a urychlit tím proces, zároveň vlas tvaruje a vyhlazuje
  • Kulatý štětinový: Vhodný na vyhlazení krepatých, vlnitých vlasů do rovna, štětiny pramen hodně napnou a tím pramen snadněji vyrovnáte
  • Placatý štětinový a plastový (kombinace): Vhodný pro rovné nebo lehce vlnité vlasy, které nevyžadují moc přetvarování. Ideální pro jednoduchou, rychlou foukanou, nebo předfoukání vlasů a následné vyhlazení jiným kartáčem
  • Placatý plastový nebo Tangle teezer: Vhodný na rozčesávání a pročesávání kondicionéru nebo masky. Vlasy s ním nefoukejte!

Kvalitní fén, co se nepřehřívá a vhodně zvolené nástavce

Vyznejte se v tom, jaký nástavec k čemu slouží a vychytejte techniku fénování.

Pokud foukáte do rovna a máte bezproblémové vlasy, vlasy můžete vysušit z 90 % bez nástavce a klidně jen přes prsty. Začněte vysušením vlasové pokožky a kořínků vlasů. Na finální vysušení a vyhlazení vlasů nasaďte na fén nástavec, vezměte si kartáč dle potřeby, a jednotlivé prameny jeden po druhém vyhlaďte. Dávejte si pozor na to, aby nástavec směřoval lehce zešikma podél růstu, ne kolmo na vlas nebo proti růstu. Díky tomu pramen vyhladíte a vlasy budou odolnější vůči poškození.

Pokud foukáte jemné vlasy do objemu, použijte kvalitní pěnu nebo sprej pro tvoření objemu který naneste ke kořínkům. Chopte se kulatého kartáče a jako první vysušte vlasy v předklonu, s pomocí kartáče vyvracejte vlasové kořínky, aby se vám postavily a tvořily tak objem. Až budete mít suché kořínky, narovnejte se a vysušte si vlasy s kulatým nebo plochým kartáčem dle potřeby.

Pokud foukáte vlasy do vln nebo kudrn, naneste do vlasů stylingový přípravek pro podporu vln, nasaďte na fén difuzér a v předklonu s ním kružte okolo vlasové pokožky. Jakmile budete mít suché vlasy u pokožky, můžete pokračovat nabíráním vlasů do difuzéru, anebo nechat délky volně uschnout.

Investovat do fénu se vyplatí


Fén na doma používám od značky Philips, vyhovují mi jeho nástavce, výkon i teplota vzduchu. Vzduch se reguluje pomocí speciálního čidla, takže i během vysoušení vlasů za pomocí difuzéru (pro přirozené vlny a kudrny) máte jistotu, že vlasy nepřepalujete. To myslím že je skvělá přidaná hodnota. Pokud máte tu možnost, určitě se vyplatí do kvalitního fénu investovat.

Používejte správné přípravky na ochranu a výživu vlasů

Základem zdravých vlasů je, po správném zacházení s vlasy, správně zvolená kosmetika.

Každý vlas potřebuje vyvážené množství hydratace a proteinu. Hydrataci vlasy ztrácí vystavováním se slunci, nevhodnou tepelnou úpravou, v některém případě i barvením vlasů. Protein vlasy ztrácí chemickými úkony, jako je zesvětlování a barvení vlasů, nebo permanentní styling (trvalá).

Některé typy vlasů, jako třeba kudrnaté, hydrataci ztrácí přirozeně rychleji, kvůli svému tvaru. Vyberte si vhodný styling, já vždy doporučuji nějaký bezoplachový kondicionér, buď ve spreji nebo formou krému (čím poréznější, krepatější a silnější vlasy, tím hutnější produkt hledejte), a k tomu nějaké vyhlazující sérum, nebo naopak tuživý styling, pokud toužíte po objemné hřívě. Každopádně upřednostňujte produkty, které v sobě mají tepelnou ochranu.

Pomyslnou třešničkou na dortu může být finální sprej, lehký lak na vlasy, který na vlasech zanechá ochranný film a účes zafixuje.

Jednou za čas umyjte vlasy do hloubky

Jednou za čas doporučuji vlasy hloubkově umýt, popř. vyčistit v kadeřnictví. V dnešní době je již snadné sehnat hloubkově čisticí šampony na doma.

Takové mytí vlasům dodá nový život, pomyslný restart, vlasy se po něm více lesknou a jsou schopny přijímat výživu z kosmetiky. Doporučuji provádět alespoň 1× za 14 dní, případně si párkrát do roka zajít do kadeřnictví, co nabízí službu Malibu C. Značka Malibu C čištění vlasů a tento vlasový wellness vynalezla, a je to jednička na trhu už od roku 1985.

Na doma si můžete koupit třeba hloubkový šampon Un-Do-Goo. Při takovémto domácím ošetření do vlasů vždycky dejte masku na vlasy, aby se očištěné vlasy rovnou nakrmily potřebnou péčí. Pokud vás zajímá víc o vlasové péči, můžete sledovat mé profily na sociálních sítích, které pravidelně plním radami pro všechny typy vlasů.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články