Právě čtete

Na fyzičku posilovna, proti vráskám jóga! Vyzkoušela jsem speciální obličejová cvičení

6365  
Sdílet: 

Na fyzičku posilovna, proti vráskám jóga! Vyzkoušela jsem speciální obličejová cvičení

Tipů a rad, jak udržet mladou a krásnou pleť, je všude plno. Moji pozornost upoutala takzvaná face yoga, speciální cvičení obličeje. Není to žádný zázrak na počkání, dovede ale napravit i nedostatky, které se už projevily. Proto jsem cvikům, které se dají dělat klidně večer u televize, absolutně propadla.

6. 4. 2022 3 min. čtení Juliána Šoleová
Na fyzičku posilovna, proti vráskám jóga! Vyzkoušela jsem speciální obličejová cvičení

Jsem milovnicí cvičení a jógy obecně, takže obličejová jóga mě hned zaujala. A to jsem z počátku ani neměla tušení, že díky ní se mi povede nejenom udržet svěží pleť, ale taky obličej poslat trochu zpátky v čase a napravit některé nedokonalosti. Kdo by to nechtěl, že?

Jak to funguje?

V obličeji je velké množství malých svalů a každý z nich se dá vycvičit stejně, jako cvičíme a tvarujeme například biceps.

Pravidelně posilovaný sval je pevný a pokožka na něm vypnutá. Člověk pak působí mladě a svěže. Na rozdíl od séra nebo zázračných mastiček na pleť je skvělé, že i ochablý sval se pořád ještě dá vytrénovat. Zatímco krém proti vráskám je potřeba začít používat tak v pětadvaceti, aby zafungoval, na obličejovou jógu není nikdy pozdě.

Co na svaly obličeje působí a co je ovlivňuje? Kromě přirozeného úbytku některých látek (se kterými bojují spíš právě ty kosmetické přípravky) je to hlavně gravitace a naše zvyky nebo spíš zlozvyky. Každé mračení, „ksichtění“ a výrazy se na vás podepíšou. Víte ale, že taky třeba záleží na tom, na které straně častěji koušete jídlo nebo žvýkáte žvýkačky?

Co může ovlivnit obličej a způsobit rozdíly:

Kousání výhradně na jedné straně obličeje.
Vytrénujete tak sval třeba na pravé straně tváře, levý koutek naopak ochabne a časem bude jeden výše posazený než druhý.

Časté spaní na jednom boku.
Podpoří vliv gravitace a jedno obočí po čase začne výrazněji padat k zemi v porovnání s druhým, které zůstane výš.

Základy, kterých se držím

Správné cvičení obličejové jógy může pomoci, aby se vaše koutky i obočí srovnaly na stejnou úroveň. Stejně jako u jakéhokoliv dalšího cvičení se ale musí dodržet dvě důležité věci.

1. Hlavně to dělat správně

Stejně jako u cvičení jiných svalů i u obličejové jógy jsou různé cviky určeny pro různé výsledky. Vzhledem k delikátnosti obličeje je potřeba cvičit přesně, aby se zapojily ty správné svaly. Je proto lepší nejdřív se párkrát sejít s odborníkem, který vám poradí. Tak jsem to udělala já a potom už jsem sama nastudovala on-line videa s dalšími tipy ‒ na internetu jsem jich našla spoustu. Můžete zkusit rovnou začít podle on-line návodů, pak ale nebudete mít úplnou jistotu, že cvičíte správně.

2. Bez pravidelnosti nejsou koláče

Není tohle ta nejotravnější věc na každém cvičení? Spíš než dlouhá opakování jednou za čas je důležité cvičit pravidelně a často. Břišáky se taky neudělají, když skočíte do posilky jednou za dva měsíce. Nejlepší je vybrat si tři až pět cviků, podle toho k jakému výsledku se chcete dobrat, a ty pravidelně opakovat. Za pár týdnů je můžete obměnit. Počet opakování je většinou určený a samozřejmě platí, že čím častěji cvičíte, tím lépe. Já jsem první výsledky viděla přibližně za měsíc.

3 tipy na cviky pro začátek

Zkusím popsat tři cviky, které provádím nejčastěji. Proti mimickým vráskám kolek úst, proti vráskám na čele a v okolí očí a proti ochablé kůži na krku.

nevoid face yoga

1. Proti mimickým vráskám kolem úst

Našpulte rty, jako kdybyste posílala polibek. Pozici držte a přitom se pokuste usmát. Vydržte 30 vteřin a uvolněte, opakujte třikrát.

2. Proti vráskám kolem očí a na čele

Roztáhněte prostředníček a ukazováček na každé ruce do písmene V. Prostředníčky přitiskněte k vnitřnímu a ukazováčky k vnějšímu konci obočí. Zvedněte pohled ke stropu a přimhuřte spodní víčka. V podstatě je tlačte také směrem vzhůru. Uvolněte a opakujte šestkrát.

3. Proti ochablé kůži na krku

Zakloňte hlavu, podívejte se ke stropu a natáhněte co nejvíce krk. Našpulte rty, vydržte 30 vteřin a opakujte třikrát.

Když tomu jednou přijdete na kloub, nebude vám dělat problém pravidelně věnovat obličejové józe pár minut času. Fajn je taky udělat si fotku na začátku a pak po 30 dnech pravidelného cvičení. Obličej se totiž bude postupně proměňovat a největší rozdíl uvidíte právě na obrázku. To je pak super motivace k pokračování! A moje poslední rada na konec: vždy slaďte pohyb s dechem a hurá do toho!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články