Právě čtete

Pomoc, potím se! 10 tipů, jak zůstat i v horku svěží

14773  
Sdílet: 

Pomoc, potím se! 10 tipů, jak zůstat i v horku svěží

Myslím, že nikomu z nás není příjemný zápach potu. Proto jsem si udělala takový průzkum tipů, které by měly pomoci, aby nás horké letní dny už nezaskočily. Upřímně řečeno, cesta tramvají nebo rozpáleným autobusem by byla v létě bez těchto nepříjemných vůní mnohem příjemnější. :-)

13. 8. 2021 3 min. čtení Romana Böhmová
Pomoc, potím se! 10 tipů, jak zůstat i v horku svěží

I když je pro spoustu z nás pocení nepříjemné, pro tělo je nezastupitelné. Pokud se totiž organismus začne přehřívat, tělo se automaticky začne potit a teplotu regulovat. Navíc se tímto procesem zbavuje škodlivých látek.

10 tipů, jak vyzrát na pocení

Prošmejdila jsem zákoutí internetu a chytrých knížek, leccos otestovala a nakonec jsem z toho vybrala 10 bodů, které podle mě stojí za to.

1. Vyzkoušejte šalvěj

Slyšeli jste už o tom, že šalvěj lékařská pomáhá proti nadměrnému pocení? Je to jedna z nejskloňovanějších bylinek ve spojení s pocením. Pozor by si na ni ale měly dát těhotné a kojící ženy. Nám roste šalvěj na zahradě, takže si tam chodím trhat její lístky a vařím si z nich čaj. Buďte s ním ale opatrní, není dobré ho užívat ve vysoké míře dlouhodobě. Na pocení dlaní mi pomáhá šalvějové lístky přikládat přímo na dlaně. Mají zázračné účinky.

2. Jste to, co jíte. A také co pijete

Čím zdravější strava, tím lépe. Nejen kvůli nadměrnému pocení se snažím vyhýbat nezdravým a zpracovaným potravinám. Piji co nejvíce čisté vody a snažím se omezit pití alkoholu a velkého množství kávy, to tomu totiž nepřidává.

3. Klasika v podobě antiperspirantů

Antiperspiranty a deodoranty, doufám :-), nemusím vůbec představovat. Někdo je používá na denní bázi, pro někoho je to sváteční záležitost. Kuličkové, tuhé, ve spreji, pudrové, voňavé i bez parfemace… Já v posledních letech sahám po přírodních deodorantech, které neobsahují škodlivé chemické látky. Připravte se ale na to, že možná budete chvíli hledat ten ideální. Zdá se mi, že ačkoliv jednomu některý funguje, na jiného nepůsobí. I mně jich rukama hezkých pár prošlo, než jsem našla pro mě vhodný. Přitom některé, které jsem zavrhla, naopak moje kamarádky chválily.

Aplikujte správně

Je velmi důležité antiperspirant či deodorant správně aplikovat. Pokožka by měla být čistá a suchá. Dejte si tedy pozor na rychlou aplikaci po ranní sprše.

4. Dlouhodobé antiperspiranty

Kromě klasických antiperspirantů se prodávají i tzv. dlouhodobé. Fungují vlastně úplně stejně, jen účinkují déle, většinou v řádu několika dní. Rozdíl je také v aplikaci. U běžných antiperspirantů je obvyklé, že je nanesete ráno nebo v průběhu dne, kdežto u těchto je používání doporučováno před spaním jednou za pár dní. Z těch nejznámějších jsou na našem trhu značky Perspirex a Driclor. Vyzkoušela jsem oba dva a opravdu fungují. Osobně je ale doporučuji používat spíš příležitostně.

5. Vybírám si správné oblečení

Velkou roli hraje i to, co si vezmu na sebe. Snažím se oblékat přírodní materiály, protože jakmile si vezmu něco umělého, za chvíli jsem úplně durch. Proto tedy volím bavlnu a také jsem si poslední dobou oblíbila lněné kousky.

6. Babská rada jménem jablečný ocet

Když už jsem tu zmínila šalvěj, nemohu vynechat ani jablečný ocet, který je vyhlášený tím, že dokáže stahovat póry. Stačí ho jen trochu nanést na vatový tampon a aplikovat do podpaží. Divila jsem se, ale fungovalo to.

7. Botulotoxin

Když už si někdo opravdu neví rady, co s nadměrným pocením dělat, často podstoupí aplikaci botulotoxinu, který dokáže utlumit aktivitu potních žláz. Já se vám ale musím k něčemu přiznat, tohle jsem ještě nezkoušela.

8. Nezapomínám pít

I když to zní trošku zvláštně, je to pravda. Pokud nebudete dostatečně doplňovat tekutiny, budete se více potit. Takže pijte, pijte, pijte. Samozřejmě myslím vodu :-)

9. Snažím se vyhnout nadměrnému stresu

Myslím, že každý z nás si vzpomene na zkoušení u tabule, prezentaci před desítkami lidí nebo na maturitní zkoušku, kdy jsme byli vystaveni vysoké míře stresu. A přesně ten dokáže způsobit nadměrné pocení. I když se to dá opravdu těžko ovlivnit, snažím se těmto situacím vyhýbat. Tím nechci říct, abyste nešli k maturitě, ale zkuste stresové situace omezit na minimální možnou míru. Pomáhají i dechová cvičení nebo nejrůznější druhy meditace.

10. Doplnila jsem hořčík

Zjistila jsem, že i nedostatek hořčíku v těle mi možná způsoboval nadměrné pocení. Pokud už si také nevíte rady, zkuste do svého jídelníčku zařadit potraviny s vyšším obsahem hořčíku. Ten najdete třeba v banánech, luštěninách, semínkách nebo oříšcích.

A jaké jsou vaše tipy, jak i v horkých dnech nebo stresových situacích zůstat svěží?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články