Právě čtete

Jak na kruhy pod očima? Tohle říká kosmetička o radách z internetu

23519  
Sdílet: 

Jak na kruhy pod očima? Tohle říká kosmetička o radách z internetu

Na to, jak vyzmizíkovat kruhy pod očima, existuje bezpočet babských rad. Fungují? A co na ně říká kosmetička?

16. 11. 2020 7 min. čtení Marie Bezděková
Jak na kruhy pod očima? Tohle říká kosmetička o radách z internetu

Přestože nebývám často unavená nebo nevyspalá, kruhy pod očima mě trápí už léta – a koneckonců, aspoň občas potkají každého z nás.

Na „oteklé oči“ je rad plný internet. Čemu z toho věřit? O tom jsem se raději poradila s profesionálkou. Společně s kosmetičkou Pavlínou Krutskou z Prahy jsme se podrobněji podívaly na tipy, které se na internetu nejčastěji opakují.

Zázračná okurka

Večer před spaním si přiložte na oči na kolečka nakrájenou salátovou okurku. Zatížit ji můžete vatovým tamponkem namočeným ve studené vodě nebo kostkami ledu. Nechte působit alespoň pět minut.

Jak na kruhy pod očima

Názor kosmetičky:

Na okurku nedám dopustit. Kdykoli mám možnost, přikládám si proužky okurkové slupky na obličej či dekolt. Šťáva z okurky působí chladivě a zklidňuje pleť. Zmírňuje otoky v obličeji a poslouží jako rychlá a dostupná pomoc na unavené oči, když máte málo spánku nebo se dlouho díváte do obrazovky počítače. Výhodou je, že okurku lze použít pro každý typ pleti. Ať máte suchou nebo mastnou, vždy pocítíte úlevu.

Jak funguje na mě:

Okurka je skvělá! Nakrájela jsem ji na tenká kolečka a dala na půl hodinky do lednice, které jsem teprve pak přiložila na kruhy pod očima. Když jsem okurku použila poprvé, už během prvních deseti minut jsem pocítila výraznou chladivou úlevu. Za dalších pár minut už byla pleť mírně vyrovnaná, navíc i hebká a svěží. Mile mě překvapilo, že má pleť nebyla vysušená, i když k tomu má jinak sklony. Odteď už pokaždé, když připravuji zeleninový salát, si nechám kousek okurky na „léčbu“ kruhů pod očima. :-)

Maska z kávy

Jednu lžičku kávového lógru smíchejte se čtvrtinou lžičky mletého pepře a polovinou lžičky kokosového oleje. Směs naneste na postižené místo, nechte pět minut působit a poté očistěte vatovým tamponem.

Názor kosmetičky:

Opatrná bych byla s pepřem v oblasti očí, mohl by dráždit, a pokud by se dostal přímo do očí, je to velmi bolestivé.

Jak funguje na mě:

Kokosový olej mám moc ráda pro jeho vůni i skvělé účinky (u mě zejména na vlasy), přesto jsem se téhle masky docela bála – a právem. Čtvrtina lžičky mletého pepře je opravdu hodně a nezachránil to voňavý kokos ani moje oblíbená káva. Už po třech minutách s maskou na obličeji mě začaly pálit oči, takže jsem ji raději dřív smyla. Kruhy pod očima se mi pak zdály menší, ale moje citlivá pleť reagovala na pepř začervenáním. Tohle už raději zkoušet nebudu.

Studené čajové obklady

Používají se na kruhy pod očima spojené i s otoky. Jak na ně? Dva sáčky zeleného nebo bílého čaje několik minut louhujte v teplé vodě. Poté z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu a nechte je v lednici na 15–20 minut. Omyjte si obličej studenou vodou a pak jej osušte. Přiložte sáčky pod oči a nechte 15–20 minut působit. Pak znovu opláchněte obličej studenou vodou. Toto udělejte 2–3× denně.

Názor kosmetičky:

Čaj působí na pleť opravdu dobře, vnitřně i zevně. Zelený čaj nebo mačča zlepšuje metabolismus tuků, působí proti volným radikálům, tzn. zpomaluje stárnutí pleti. Tento čajový obklad můžete aplikovat, kdykoli máte čas a náladu, rozhodně si tím neublížíte, důležité je hlavně, aby čajové sáčky byly dobře vychlazené, ale dlouhodobě bych čaj užívala spíše jako kvalitní nápoj.

Jak funguje na mě:

Tohle je prostě paráda. Chladivé čajové sáčky na mě působily podobně jako okurka – pleť po nich byla svěží, jemná, vypjatá (jako zamlada :-) ). Pravda ale je, že aby byl efekt dlouhodobější, musela jsem sáčky přiložit třikrát za den – a teprve večer jsem měla pocit, že bych mohla směle vyrazit na večírek s tím, že díky vyhlazené pleti pod očima vypadám o pár let mladší. Efekt jedné aplikace čajových sáčků vydržel tedy v mém případě opravdu jen krátce.

Na kruhy čaje s kofeinem

Na kruhy pod očima používejte sáčkové čaje, které obsahují kofein, třísloviny (taniny) nebo antioxidanty. Právě díky těmto látkám zůstane kůže kolem očí světlá.

Bramborové obklady

Plátky syrové brambory přiložte na oči a nechte působit alespoň čtvrthodinku. Brambora dokáže zmírnit otok, ale také místa pod očima opticky zesvětlí.

Názor kosmetičky:

O blahodárném účinku bramborové šťávy vím, ale osobní zkušenost s ní nemám. Vím, že se doporučuje na mastnou i unavenou pleť. Asi bych bramboru spíše nastrouhala a aplikovala přes gázu nebo jemné plátno. Svým klientkám vždy říkám, aby zkoušely všechno, co je jim blízké a mají k tomu důvěru, ale aby vždy daly na svůj subjektivní pocit. Nic není univerzálně prospěšné pro všechny.

Jak funguje na mě:

Vzhledem k tomu, že mám sušší pleť, to není zrovna trefa do černého. Už chápu, proč se brambory používají hlavně na mastnou pleť – tu mou totiž dehydratovaly tak, takže efekt na kruhy pod očima byl sotva patrný. Pro ženy s mastnější pletí můžou být brambory dobrým řešením, já je ale budu od své pleti raději držet dál.

Pyré z avokáda

Na pytle pod očima zabírá i avokádo. Večer si připravte husté pyré, které pak naneste na oční okolí. Nechte působit přes noc a ráno smyjte nebo jemně setřete namočeným vatovým tamponkem s trochou pleťového mléka.

Názor kosmetičky:

Avokádo je malý velký zázrak. Už jeho krémová konzistence napovídá, že je pro pleť jako stvořené. Do rozmačkaného avokáda přidávám pár kapek citronové šťávy. Dvacet minut postačí, pleť opláchněte vlažnou vodou.

Jak funguje na mě:

Pokud máte problém spát na zádech jako já, není nanášení pyré na obličej přes noc zrovna nejlepší nápad. :-) Tuhle myšlenku jsem raději rovnou vzdala a vyzkoušela recept kosmetičky – rozmačkané avokádo s kapkou citronové šťávy. Natáhla jsem se s „kašičkou“ na obličeji na dvacet minut, pak vše opláchla vlažnou vodou. Musím říct, že avokádo mě příjemně překvapilo. Kruhy pod očima byly po použití méně výrazné, pleť jemná a hladká, a to skoro po celý den. Za mě je to určitě tip, který stojí za vyzkoušení. Výsledek? Lepší, než jsem čekala.

Z komentářů Pavlíny Krutské jsem pochopila, že i zkušené kosmetičky nesází jen na výrobky kosmetického průmyslu. Pokud tedy bojujete s kruhy pod očima stejně jako já, okurku, čaj nebo avokádo rozhodně vyzkoušejte.

Tak jako u jakékoli jiné kosmetiky ale i tady platí, že to, co zabírá u jednoho, nemusí mít žádoucí efekt u druhého. Doporučuji tedy postupně zkoušet, co pleti nejvíc prospívá, a hlavně se nenechat odradit tím, že výsledky nevidíme okamžitě. Ty se totiž u přírodních produktů projevují až s odstupem času, stejně jako u klasické kosmetiky z drogerie.

Co dělat, když nic nezabírá

Někdy můžou být sklony k tvorbě kruhů pod očima dědičné, nebo za nimi může stát úplně jiný problém.

Pokud s tmavými kruhy a otoky bojujete dlouhodobě bez většího úspěchu, zvážila bych úpravu životosprávy: mně se například osvědčilo, když jsem během testování přírodních produktů začala důsledněji dodržovat pitný režim. Pokud by ale ani to nezabralo, obrátila bych se raději na lékaře. Kruhy pod očima se totiž můžou tvořit i v případě, že máme narušený metabolismus nebo jiný zdravotní problém.

Díky bohu za korektor

Na rozdíl od mužů máme tu výhodu, že většinu kosmetických nedokonalostí můžeme zakrýt make-upem. Platí to samozřejmě i pro kruhy pod očima, se kterými si nejlépe poradí korektor.

Kosmetičky se shodují na tom, že jeho odstín by měl být o trochu světlejší než naše pleť, a tedy i make-up, který běžně používáme. Z vlastní zkušenosti ale vím, že i tak je poměrně těžké trefit správný odstín. Proto si korektor kupuji vždycky jen v parfumeriích, kde si pro jistotu nechám poradit od vyškoleného personálu. Korektory se snažím moc nestřídat, ale vždycky volím ty tekuté, které se nedrolí a neusazují v záhybech jemné pleti pod očima. Při troše trpělivosti a kreativity se pak dá docílit toho, že kruhy pod očima nejdou téměř vidět.

Jak vznikají vrásky a kruhy pod očima?


V oblasti očního okolí si všímáme známek stárnutí nejdříve. Kůže je zde velice tenká a náchylnější na působení zevních vlivů. Změny zde můžeme pozorovat již okolo 25 – 30 let.

Rychlost stárnutí v této oblasti souvisí i s genetickou predispozicí, ale zhruba od tohoto věku postupně dochází k pomalejší obnově kožních buněk, snížené tvorbě lipidů. To pozorujeme jako sušší a hrubší kůži, která získává až papírový vzhled.

Další příčinou stárnutí oční oblasti jsou procesy, které probíhají v hlubších vrstvách kůže. Zde dochází k úbytku kolagenu, snížední hladiny elastinu, dojde ke snížení krevního oběhu. Tyto změny pozorujeme jako snžení pružnosti kůže a vznik barevných změn.

V dalších letech dochází k postupným změnám i v podkoží, dojde ke snížení množství tukových buněk a tvorbě hlubokých vrásek. Všechny tyto změny jsou uspíšeny i zevními vlivy prostředí, jako je působení slunečního záření, kouření a hormonální změny.

Pro zlepšení a zpomalení těchto pochodů v antiaging medicíně s uspěchem využíváme mezotherapii, výplně hyaluronovou kyselinou a k potlačení hlubokých mimických vrásek i aplikací Botulotoxinu.

— MUdr. Zuzana Kolací, specialista antiaging medicíny, Kožní ambulance Říčany

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články