Chai latte patří mezi nápoje s intenzivnější chutí. Nejen proto, že obsahuje černý čaj, který je sám o sobě dost výrazný, ale i díky kombinaci mléka a exotického koření. Zázvor, hřebíček, pomerančová kůra, kardamom, šafrán, skořice, badyán, pepř, muškátový oříšek… Možností je nespočet. Pokud se vydáte zlatou střední cestou a namícháte si kardamom, skořici, zázvor a hřebíček, určitě si pochutnáte. A aby všechny tyto ingredience nejlépe vynikly, nápoj se prodlužuje o poctivě našlehané mléko a je korunován přidáním cukru nebo medu.
Jak perfektně našlehat mléko
Stačí jen trocha zručnosti a mléko si našleháte s pomocí domácího kávovaru, který disponuje tryskou. Musíte jen vychytat teplotu a sledovat směr bublinek. Teplota mléka má být ideálně kolem 65 stupňů Celsia, pokud ho ohřejete víc než na 70 °C, jednoduše ho spálíte. Na to profesionály z oboru a nadšené laiky upozorňuje špičkový barista Dritan Alsela.
Pokud nechcete bojovat s tryskou, nebo ji váš kávovar postrádá, máme pro vás perfektní vychytávku, kterou si doma nemůžeme vynachválit – elektrický napěňovač mléka. Veškerou práci udělá za vás, aniž by po sobě nechal na kuchyňské lince binec. Stačí nalít studené mléko do napěňovače, zmáčknout knoflík a čekat, až se mléko našlehá. Pak odložte poklop a párkrát zakružte s napěňovačem a zabouchejte o pult, abyste se zbavili bublinek a můžete rozlévat mléko do hrnků s kořeněným čajem.
Taky si můžete podívat na další jednoduché způsoby, se kterými získáte sametovou hedvábnou pěnu jako od baristy.
Zkuste také trik se lžící. V okamžiku, kdy přeléváte mléko do hrnku, přidržte pěnu lžící, tak ji necháte na perfektní ozdobení celého drinku a pustíte v ten správný okamžik.
Máte dvě možnosti, jak si chai latte připravit doma
- Uvaříte čaj spolu s vámi zvoleným kořením a pak to celé prodloužíte našlehaným a ohřátým mlékem (ať už ho našleháte jakkoli).
- Použijete speciální směs na chai latte, kterých je na trhu nepřeberné množství, a zašleháte ji rovnou do mléka.
Ta první je ale zábavnější, a navíc si nápoj můžete připravit přesně podle svého gusta.
Víte, že chuť čaje ovlivňuj i teplota vody? Přečtěte si, jak si doma připravit perfektní šálek čaje.
Na domácí chai tea latte budete potřebovat
- 2 hrnky vody
- 5 koleček čerstvého zázvoru
- 5 kusů celé skořice
- lžičku kardamomu
- lžičku hřebíčku
- 2 sáčky oblíbeného černého čaje nebo silný odvar sypaného čaje
- 1 hrnek mléka (tučnější se šlehá lépe)
- cukr nebo med podle chuti
Postup
Rozbalit
Sbalit
Do menšího kastrolu přidejte vodu, zázvor a koření. Přiveďte k varu a povařte na mírném ohni 5 minut. Přidejte čaj a vše dohromady povařte další 4 minuty. Sundejte čaj s kořením z ohně a přeceďte.
Zatímco se vaří čaj, připravte si mléko: buď je našlehejte tryskou, anebo nejdříve ohřejte na zmíněnou teplotu a pak pořádně vyšlehejte v konvičce na french press, případně použijte tolik opěvovaný napěňovač mléka.
Čaj nalijte přibližně do třetiny hrnku, můžete i víc, pokud chcete intenzivnější chuť koření. Prodlužte to mlékem, ozdobte podle momentální nálady a užijte si chvilku klidu s vůní orientu.
Mezi další hřejivé čaje s vůni orientu, které se u nás těší čím dál větší oblibě, patří japonský čaj matcha. Vyzkoušejte ho třeba s čokoládou, nebo populární verzi matcha latte.
Update pro nabuzení? Připravte si dirty chai tea latte
Pokud se nechcete jen zahřát, ale i postavit na nohy, vyzkoušejte silnější verzi chai tea latte s šálkem espressa navíc, který čaj tzv. ušpiní (proto v některých kavárnách v nabídce narazíte na název Dirty chait tea latte). Věřte, nebo ne, v téhle kombinaci nápoj chutná skvěle a opravdu funguje.
Zachumlejte se do vánoční pohody
Oblečte celou rodinu do pyžámek a domácího oblečení z nové vánoční kolekce.