Právě čtete

Uvařit si čaj, to není jen o zalití sáčku. Chuť ovlivňuje i teplota vody. Jak na to?

27285  
Sdílet: 

Uvařit si čaj, to není jen o zalití sáčku. Chuť ovlivňuje i teplota vody. Jak na to?

Ten, kdo to s čajem myslí vážně, asi tuší, že za jeho přípravou je mnohem víc než zalití nálevového sáčku horkou vodou. Kromě délky louhování totiž chuť výrazně ovlivňuje i teplota vody.

20. 10. 2021 3 min. čtení Inspired Kitchen
Uvařit si čaj, to není jen o zalití sáčku. Chuť ovlivňuje i teplota vody. Jak na to?

Perfektně připravený šálek čaje je ovlivněný procesem zpracování samotných lístků, vodou a její teplotou, různou délkou louhování i způsobem podávání. Nebudu přehánět, když napíšu, že příprava čaje může být stejně komplikovaná, jako je tomu u kávy. Ať už máte rádi černý, zelený, ovocný nebo bylinkový čaj, víte, jak ho správně připravit?

Rozdíl mezi sypaným čajem a čajovými sáčky

Kvůli rychlému životnímu stylu a pohodlnosti spousta z nás začala preferovat nálevové sáčky. Mají několik nesporných výhod.

Příprava čajů ze sáčku je zkrátka jednoduchá, jsou dostupné všude po celém světě a také jsou většinou levné. Ty nejlevnější čajové sáčky stojí doslova pár korun. S tím ale může souviset pochybná kvalita lístků, často ve formě drti nebo prachu, slabá nebo až moc nahořklá chuť a aroma. Často ho ovlivní i materiál sáčku a to nemám ráda. Za čaj si raději připlatím, i v té sáčkové verzi, protože to je úplně jiný chuťový požitek.

I ze sáčkovaného čaje můžete připravit kvalitní šálek, ale musíte si umět vybrat. Mám ráda například ty v hedvábném pyramidovém sáčku. Hedvábí lépe uchovává aroma a chuť čaje, pyramidový tvar zase poskytuje více prostoru pro pronikání vody k lístkům, takže se lépe louhují.

Sypaný čaj se prodává jako nepolámané čajové lístky, které jsou většinou podstatně čerstvější, plné aroma a chuti. Cena sypaného čaje je vyšší, na druhou stranu lístků pro kvalitní šálek stačí jen malé množství a já je louhuji i několikrát, což cenu o dost snižuje.

Jak správně skladovat čaj


I když se to nezdá, protože čajové lístky jsou suché, i ty mají svou trvanlivost. Kontrolujte datum spotřeby na obalu. Jsou také náchylné na světlo, vlhko a pachy z okolí. Já je uchovávám ve vzduchotěsných nádobách, v chladu a suchu. Čaj nedávám ke koření, aby nenasál jeho aroma. Nevyhovuje mu také pobyt v lednici.

Druhy čaje a jejich příprava

Na světě se pěstuje několik druhů čaje, ale i když vypadají velmi rozdílně, všechny pochází jen z jedné rostliny, z čajovníku. Druhy čaje se liší způsobem zpracování, a mají proto své unikátní vlastnosti, chuť a také specifika v přípravě.

  • Zelený čaj: Teplota vody by neměla překročit 75 °C a louhovat by se měl 1 minutu. Správně vylouhovaný zelený čaj je světle zelený s nádechem žluté. Dá se louhovat opakovaně, opakované louhování prodlužuji o půl minuty.
  • Bílý čaj: Teplota vody by neměla překročit 85 °C a louhovat by se měl 2 minuty. Správně vylouhovaný bílý čaj je světle zlaté barvy. I tento čaj můžete louhovat opakovaně, louhování pak opět prodlužte o půl minuty.
  • Černý čaj: Teplota vody by měla dosáhnout 100 °C a doba louhování by měla být 2 minuty. Správně vylouhovaný černý čaj je hnědě zlaté barvy. Dá se louhovat dvakrát, dobu druhého louhování prodlužuji o 1–2 minuty.
  • Ovocné čaje: Teplota vody by měla dosáhnout 100 °C. Ovocné čaje můžete louhovat déle, protože jejich nálev nehořkne. Mohou se louhovat i 10 minut, vždy se ale řiďte pokyny na obalu. Dá se louhovat jen jednou.
  • Bylinné čaje: Teplota vody by měla dosáhnout 100 °C. Mohou se louhovat i 10 minut, vždy se ale řiďte pokyny na obalu, některé bylinné čaje snadno hořknou. Louhují se pouze jednou.

Určit správnou teplotu vody mi pomáhá konvice, která má v sobě zabudovaný teploměr a už předem na ní nastavím požadovanou teplotu. Můžete ale využít i konvičku na vodu pro alternativní způsoby přípravy kávy. Ta mívá na víčku ukazatel aktuální teploty, takže můžete var včas zastavit a konvičku sundat ze sporáku. Hodně se mi líbí i speciální čajovary, na kterých předem nastavíte přesný druh čaje a konvice pak sama za určité teploty po určitou dobu louhuje čaj v závislosti na jeho druhu. Mívají v sobě i pohyblivý košíček, který po uplynutí doby louhování vysune čaj nad hladinu.

Správná teplota vody i bez teploměru

Nemáte konvici, která umožňuje ohřev vody na určitý stupeň teploty? Pak konvici po ohřátí otevřete a vodu nechte chvíli vychladnout. Zelený čaj zalévejte alespoň po 5 minutách, bílý po 4.

Čaj masala

Tento čaj jsem poprvé ochutnala v Indii, kde má svůj původ. Je velmi specifický, voňavý a výrazný po koření, s plnou chutí mléka a cukru. Ideální na chladné podzimní dny! Z uvedených ingrediencí připravíte 2 porce.

Co budete potřebovat:

  • 6 kusů hřebíčku
  • 4 kusy anýzu
  • 1 kousek celé skořice
  • 5 kusů kardamomu
  • 3cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce černého sypaného čaje
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 3 lžičky cukru

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte.
  2. Všechno koření, zázvor a lístky dejte do hrnce. Na sucho a za stálého míchání ohřívejte 2 minuty.
  3. Přidejte vodu a přiveďte k varu. Vařte 3 minuty.
  4. Přimíchejte mléko a med. Vařte další 2 minuty.
  5. Čaj do hrnečků vlijte přes cedník a podávejte.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články