Právě čtete

Máte rádi klasické retro zákusky? Tak to budou sloní slzy právě pro vás!

6436  
Sdílet: 

Máte rádi klasické retro zákusky? Tak to budou sloní slzy právě pro vás!

Voní ořechy, banánem, rumem a v našem případě i kávou, jakkoli klasická verze je úplně bez ní. A pokud retro máslovým krémům neholdujete, pro což mám naprosté pochopení, mám vyzkoušenou i odlehčenější verzi už dnes tradičního dezertu sloní slza.

14. 10. 2023 4 min. čtení Juliana, Maškrtnica.cz
Máte rádi klasické retro zákusky? Tak to budou sloní slzy právě pro vás!

Sloní slza je vlastně taková převlečená roláda, známá hlavně na Slovensku. Její příprava je poměrně jednoduchá. Upečete piškot na velký plech, v mezičase vám změkne máslo, ušleháte krém, potřete připravený piškot, zabalíte, vychladíte, polijete polevou a voilà!

Začněte nadýchaným korpusem

Co na něj potřebujete

  • 6 vajec
  • 160 g cukru krupice
  • 130 g hladké mouky
  • 40 g kakaa

A šup na postup

  1. Celá vejce šlehejte asi 10 minut s cukrem do pěny, která výrazně zvětší objem a konzistencí připomíná holicí pěnu.
  2. Opatrně do ní zamíchejte prosátou směs kakaa a hladké mouky, vylijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 až 20 minut na 175 °C.
  3. Hotový piškot přendejte na utěrku, kterou jste předtím navlhčili a vyždímali, doprostřed piškotu položte rolku pečicího papíru nebo potravinářské fólie a celý piškot přes ni pomocí utěrky přehněte.
  4. Takto jej nechte vychladnout. Díky vlhku piškot nepopraská a bude si „pamatovat“, jaký má držet tvar.

V mezičase si připravte krém(y)

Co potřebujete na klasický ořechový krém

  • 250 g másla 
  • 80 g cukru moučka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 10 g dobré čerstvě umleté kávy
  • 70 g mléka
  • 40 g rumu
  • špetka soli

A jak postupovat dál?

  1. Máslo s cukrem ušlehejte do světlé pěny.
  2. Mleté ořechy i s kávou a solí spařte vařícím mlékem a přimíchejte také rum.
  3. Smíchejte s máslovým krémem.

krémy na sloní lszy

Můj tip: Pokud nejste fanoušek těžkých máslových krémů, ale i tak se vám sbíhají sliny při pohledu na vláčnou krémovou roládu, vyzkoušejte moji odlehčenou verzi s tvarohem.

Na odlehčený máslový krém se šmrncem kávy potřebujete

  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 250 g tučného tvarohu pokojové teploty, stejně jako máslo
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 10 g dobré čerstvě umleté kávy
  • 70 g mléka
  • 40 g rumu
  • špetka soli

A jde se šlehat

  1. Máslo s cukrem ušlehejte do světlé pěny.
  2. Mleté ořechy i s kávou a solí spařte vařícím mlékem a přimíchejte také rum.
  3. Smíchejte s tvarohem a následně prošlehejte s máslovým krémem.
  4. Pokud se zdá náplň tekutější, schovejte ji do lednice, díky máslu ztuhne.

Čokoládová poleva je na roládách TOP

A to doslova. Jejich nahořklá příchuť spolu s pevnou až křupavou konzistencí to celé krásně propojí a vy se tak můžete těšit na dokonalé sousto, kterému nic nechybí.

Co na polevu potřebujete

  • 120 g hořké čokolády
  • 20 g másla nebo kakaového másla pro lepší lesk

Tady je postup úplně jednoduchý. Čokoládu opatrně na mírném ohni nebo ve vodní lázni rozpusťte s tukem. A pokud máte radši měkké polevy, klidně jenom rozpusťte 100 g čokolády ve 100 g smetany ke šlehání.

A jde se ronit (stavět) sloní slzy

Ke kompletaci potřebujete kromě předpřipravených komponentů výše ještě poslední nezbytnosti. A samozřejmě uvařenou kávu.

Co tedy potřebujete

  • piškot
  • krém (3 lžíce odložte bokem)
  • 100 g uvařené kávy (filtr)
  • 2–3 banány

Jak postupujeme při „stavbě“

  1. Piškot sloupněte z pečicího papíru, ale klidně ho na něm (a na plechu) nechte položený.
  2. Pokapejte opatrně kávou – nesmí se ale rozmočit. Méně rovnou stranu potřete krémem, který uprostřed navršte ve vyšší vrstvě.
  3. Doprostřed položte oloupané banány, přehněte přes ně piškot a utáhněte.
  4. Spoje pomocí stěrky zatřete krémem. Odloženým krémem potřete v tenké vrstvě celý zákusek a dejte jej do lednice na 15 minut chladit.
  5. Připravte si polevu, rozetřete ji na zákusek a nechte ještě 30 minut vychladit, ideálně přes noc, aby se dobře rozležel.

V případě tvarohové verze doporučuju krémem před poléváním krém nepotírat, jenom nejdřív štětcem potřít čokopolevou, nechat 5–10 minut zatuhnout a pak ještě jednou natřít. 

A je to. Lahodný a vláčný retro dezert je na světě. Doporučuji si k tomu dát váš oblíbený šálek kávy, ať je chuťový zážitek z kávové variace na sloní slzy 100%. Dobrou chuť!

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.

Zjistit víc

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články