Právě čtete

Moderní je nevyhazovat. Zpracujte i to, co běžně vyhazujete!

34438  
Sdílet: 

Moderní je nevyhazovat. Zpracujte i to, co běžně vyhazujete!

To, co dělaly běžně naše babičky, totiž, že při vaření plánovaly a v kuchyni zužitkovaly kdeco, se v posledních letech s velkou slávou opět vrací. Nová doba si žádá nové označení: zero waste neboli nulový odpad znamená chovat se v kuchyni chytře.

24. 4. 2017 4 min. čtení Šárka Adámková
Moderní je nevyhazovat. Zpracujte i to, co běžně vyhazujete!

Nenakupovat zbytečně do zásoby, vzít na milost i esteticky méně vzhledné, ale jinak kvalitní jídlo a využít rostliny doslova od kořínků po lísteček a zvířata od čumáčku po ocásek. Nejen, že tímto způsobem objevíme nové suroviny a obohatíme tak svůj jídelníček, ale zároveň šetříme planetu. Jak na to?

fruit

Krásu hledejte uvnitř

Hitem posledního roku je například „ošklivá zelenina“, kterou dříve supermarkety nezařazovaly do prodeje jen kvůli špatnému tvaru, dnes ji za nižší cenu opět zavádějí. A je to dobře. V chuti totiž vůbec nepoznáte rozdíl mezi křivou a rovnou petrželí.

Nekupujte kila do zásoby

Další možností, jak se v kuchyni chovat zodpovědně, je nakupovat jen takové množství, jaké spotřebujeme, a ideálně do znovupoužitelných obalů. Protože i krabice od rýže, pytlíky od mouky nebo obaly z těstovin vytvářejí odpad. V některých obchodech si proto můžete nakoupit potraviny do svých vlastních nádob či sáčků. Například v pražském podniku Bez obalu tak nakoupíte koření, ovesné vločky, kuskus, mouku, kokos, cukr, sůl, kakao a další suroviny, v hypermarketu Globus si zase naberete potřebné množství mražené zeleniny.

Rozlišujte termíny spotřeby

Vyhazovat hned nemusíte ani potraviny prošlé. Jakmile je na jejich obalu nápis o době spotřeby označen jako „minimální trvanlivost“ (anglicky Best before), pak jde o produkty, které se rychle nekazí a nějaký den i týden nehrají roli. Jsou to zejména těstoviny, mouka, konzervy, sušenky, čokoláda či nápoje, které se i s mírně prošlou dobou minimální trvanlivosti můžou prodávat, pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a odděleně umístěny. U produktů s označením „spotřebujte do“ (anglicky Use by Date) datum dodržujte.

ŘEDKVICKOVE PICKLES_DSC0799

Jezte „odpad“

To nejlepší nakonec. Šetřit se totiž skvěle dá také konzumací „odpadu“. Nelekejte se, nemyslíme tím skutečný dopad, ale ty části rostlin a zvířat, které se jíst můžou, jen to běžně neděláme.
V pražské restauraci Eska, která nedávno obdržela michelinské ocenění Bib Gourmand, dělají třeba z odřezků zeleniny silný zeleninový vývar demi-glace, ze slupek vyrábějí kulinární prach, z mléka, jež zbude barmanům, kefír, a ze starších jablek fermentované limonády. Zpracovávají také odřezky z ryb nebo kůže. Z vepřové se například praží popcorn s uzenou paprikou.

Začít ale můžete i doma, i když nejste zrovna profík v kuchařském rondonu. Poradíme vám, co a jak využít.

_MG_9457

Mrkvové a jiné natě

Čerstvé natě, plné vitaminu C, nevyhazujte, ale vyrobte si z nich třeba skvělé pesto. Rozmixujte omytou, osušenou a nakrájenou nať s olivovým olejem, česnekem, oříšky a solí. Vzniklou „pomazánkou“ ochuťte těstoviny, maso nebo polévku. Co nespotřebujete hned, dejte do tvořítka na ledové kostky, zamrazte a použijte později. Ale pozor, natě nejdřív vždy ochutnejte, pokud jsou hořké, nejezte je.

Jablečné slupky

Pokud jablka loupete pro malé děti nebo do štrůdlu, zbývá vám hodně slupek. Uvařte z nich lahodný „čaj“, nebo je usušte na křížaly. Získáte tak cenný zdroj vlákniny a použít je můžete třeba do domácího müsli.

Lístky z ředkviček

Čerstvé se dají se použít do salátu nebo ranního vyprošťovacího smoothie, povařené vyniknou v polévce, s výhodou je použijete i jako základ pod maso. Listy ředkviček jsou zdrojem vitamínů i minerálů.

_DSC0315

Zeleninové slupky

Oloupané slupky z omyté mrkve, petržele i celeru se dají využít do vývaru, pod maso, ale nejen to. Usušené a rozemleté poslouží jako skvělé koření do polévek, na vařené brambory nebo pečenou rybu. Pokud je nemůžete zpracovat hned, klidně je zamrazte, jako základ různých jídel se budou hodit vždycky. Podobně postupujte s tuhými částmi bylinek a odřezků ze zeleniny (košťály apod.).

Dužina ze zeleniny a ovoce

Jestli si doma vymačkáváte čerstvé zeleninové či ovocné šťávy, dužinu určitě nevyhazujte, je vynikajícím zdrojem vlákniny i vitaminů. Zeleninová se hodí do polévek či karbanátků, ovocná do jogurtů, smoothie nebo sladkých moučníků, které díky ní získají pěknou šťavnatost.

Starý chleba

Topinky vám asi představovat nemusíme, ale starší pečivo lze použít také pro přípravu výborných krutonů do salátů. Stačí jen chleba nakrájet na kousky, potřít česnekem a nasucho opéct v pánvi. Tvrdé, ale neplesnivé krajíce můžete také umlít do strouhanky a tou zahušťovat polévky, omáčky nebo těsto na knedlíky.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články