Právě čtete

Příprava dokonalého čaje

4144  
Sdílet: 

Příprava dokonalého čaje

Čaj je univerzální nápoj, který můžeme pít za všech situací. Během nemoci, na uklidnění, pouze na chuť, na povzbuzení, ale i jen tak pro zábavu. Ale jak správně udělat čaj tak, aby chutnal téměř dokonale? Abychom to zjistili, museli jsme se vydat za někým povolanějším, než jsou odkazy na Wikipedii, a říkali jsme si, že nějaký čajovník by to mohl vědět.

12. 3. 2015 4 min. čtení Redakce
Příprava dokonalého čaje

S našimi závažnými dotazy jsme tedy zamířili za Valentynem Oliynykem z čajovny Grébovka. Na začátku nám dal základní čajovou lekci a vysvětlil, že čaj není jenom rostlina v sítku nebo sáčku, která se zaleje horkou vodou, počká se pár vteřin a vypije se. Jeho konzumace má totiž svá tradiční pravidla a pokud chceme, aby čaj chutnal, jak má, musíme je dodržovat.

Základem je horká voda, nikoliv vařící

„Prvním základním pravidlem je nezalévat čaj zcela vařící vodou. Voda by měla mít 70 až 80 stupňů Celsia, což nastává přibližně 2 minuty po skončení varu. Zelený čaj by se měl louhovat 2 až 3 minuty. Podobné to je i u černého čaje. U ovocných čajů pak záleží na druhu. Pokud máte ovocný čaj s kousky sušeného ovoce, může se stát, že budete muset louhovat déle, protože se z ovoce neuvolňují látky tak intenzivně,“ vysvětlil nám.

_MG_5408

Když jsme se poté zeptali, z čeho se má čaj správně pít, ukázalo se, že klasická metoda přípravy do velkého hrnku (jak si ho i my samotní doma často děláme), nemá s tradicemi moc společného. „Všechny nádoby by měly být z keramiky. Jak konvička, tak i šálek. Šálek by měl být především menší, neměl by to být velký hrnek. V Japonsku a i v jiných asijských státech mají dokonce ještě menší, kam se vejde jenom jeden lok, takže si stále dolévají,“ pokračoval Valentyn.

Dalším zásadou pak je, že by se měl šálek před nalitím čaje naplnit horkou vodou, kterou pak následně vylijete zpátky do konvičky. Dělá se to proto, aby se šálek zahřál a čaj pomaleji stydl.

Sladit nebo nesladit?

Po uplynutí tří minut jsme udělali všechny potřebné kroky a nalili jsme si čaj zvaný Malý Buddha, tedy speciální zelený čaj vhodný k posílení zdraví. V ten okamžik nás ale napadlo, jestli si ho teď máme osladit, nebo ne?

„Čaj rozhodně nesladíme, protože tím přebijeme jeho vlastnosti. A je jedno, jestli cukrem, nebo medem. Jakékoliv sladidlo potlačuje chutě, kvůli kterým si určitý čaj dáváme. Nicméně pokud si zákazník přeje sladidlo, tak mu ho u nás dáme,“ řekl nám náš čajový mentor. Dodal pak také, že slazení je doménou především čajových začátečníků, kteří však od něj po nějakém čase a ochutnání více čajových druhů sami upouští.

_MG_5451

A co citrón?

„Ten tolik nevadí. Ale když už by si někdo chtěl dát citrón, měl by si jej dát vedle čaje a přikusovat ho. To je mnohem zdravější. Někdo dává do čaje i pomeranč. Jenže čaj by se opravdu měl nechat tak, jak je. Pouze zalít vodou a ničím ho neuchucovat,“ pokračoval Valentyn ve výkladu.

Když už někdo chce mermomocí ovoce do čaje, tak si podle Valentyna může udělat čaj z jablka. Stačí nákrájet jablko, vyříznout jádřinec a povařit ho ve vodě a vznikne super čaj. Musí se ovšem hned vypít, protože si svou chuť uchová pouze jeden den.

_MG_5355

Je lepší sypaný, nebo pytlíkový čaj?

Tato otázka je jedním z největších tabu kolem čaje, na které se neznalí lidé v čajovnách snad bojí zeptat, aby se nad ně čajoví odborníci nezačali vyvyšovat. Nicméně vlastně na tom není nic špatného, jak nám Valentyn vysvětlil: „Pokud se jedná opravdu o čaj a ne o žádné chemikálie, tak to je v podstatě jedno. Jestliže člověk nemá rád malé části čaje, které se dostanou přes sítko, a nemá čas si ještě čaj přecedit, není na pytlíku nic špatného. I my tady máme čaje v pytlíku, ale nejsou to takové, které vidíte v reklamách a v supermarketech. Má stejnou konzistenci jako sypaný čaj, akorát je v kvalitním pytlíku a zákazník má čaj bez nečistot.“

Na závěr jsme se ještě zeptali, jaké množství čaje je optimální vypít za jeden den, protože se čaj přece jenom vyrábí buď ze samotného čajovníku nebo bylin a funguje jako lék. A každý lék v určitém množství může působit na naše tělo negativně.

„Optimální je si dát čaj dvakrát za den. Když ho budete pít víc, můžou nastat zažívací potíže. Během nemoci se doporučuje spíše ten černý nebo zelený. A ani když jste nemocní, tak se to s čajem nemá přehánět,“ tvrdí Valentyn.

_MG_5425 

Na závěr si tedy ještě pro jistotu všechny kroky k tomu, jak si správně udělat čaj, zopakujme:

1) Uvaříme vodu, kterou necháme stát, než se ochladí na 70 až 80 stupňů (cca 2 minuty po uvaření vody).

2) Vodu poté nalijeme do keramické konvičky s čajem a louhujeme 2 až 3 minuty (ovocné čaje i déle).

3) Zbylou horkou vodu nalijeme do malého šálku a následně přelíváme z jednoho šálku do druhého a z posledního vrátíme horkou vodu zpět do konvice. (Podle tradic se zbylou horkou vodou decentně polévá i konvička, kde se louhuje čaj.)

4) Po uplynutí 2 až 3 minut můžeme nalít čaj do šálků.

5) Teď se napijte :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články