Právě čtete

Domácí pesta

12860  
Sdílet: 

Domácí pesta

Tahle kapitola by mohla být velmi dlouhá, nebo naopak úplně krátká. Jde totiž o to, že ingrediencí a kombinací je nepřeberně a postup jen jeden. Pesta!

31. 7. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Domácí pesta

V Herbáři jsme jich připravovali už několik: koriandrové, rukolové, s kadeřávkem, klasické bazalkové a další jsme poslali do naší kuchařky. Pesta totiž s Lindou umíme a zbožňujeme. Já je mixuju, Linda tluče v hmoždíři. A co mě nejvíc baví: na jaře vylítnu z chalupy rovnou do trávníku a sbírám mladou pampelišku a první roketu, kterou kombinuju s domácími vlašáky, parmezánem, který mám celoročně v lednici, česnekem a super oliváčem. A když je nálada na domácí těstoviny, božský pokrm jako vystřižený z knihy o středomořské kuchyni je na světě!

Zkrátka: mixujte ořechy, oleje a byliny všech druhů. Testujte, jaká kombinace vám a potažmo vaší rodině chutná, a mějte pocit, že jste nejlepší kuchaři galaxie. V jednoduchosti a ve skromnosti je totiž síla! Během pár minut máte pesto hotové a v lednici zalité olejem vydrží několik dnů. Připravit ho můžete z různých bylin a ořechů a pokaždé bude jiné.

Klasické bazalkové pesto

½ hrnku piniových oříšků
2 hrnky lístků bazalky
½ hrnku strouhaného parmezánu
½ hrnku extra panenského olivového oleje
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy
mořská sůl
čerstvě mletý pepř

Piniové oříšky zlehka opražíme na pánvi, ne moc, chceme, aby pestu dodaly jemný ořechový nádech a krémovou konzistenci. Vsypeme je do hmoždíře nebo mixéru, přidáme bazalku, parmezán, česnek, citronovou šťávu a špetku soli a pepře. Rozmixujeme dohladka a na závěr přilijeme trochu oleje, promixujeme, až získáme hladkou pastu, případně dochutíme nebo dolijeme olejem a uložíme do lednice.

_MG_3585

Pesto ze sušených rajčat

1 hrnek sušených rajčat
⅓ hrnku piniových ořechů
2 stroužky česneku
⅓ hrnku strouhaného parmezánu
½ hrnku extra panenského olivového oleje

Všechny ingredience mimo oleje rozmixujeme najemno. Na závěr přiléváme do hladké směsi postupně olej, promícháme a opět přilijeme trochu oleje, promixujeme, až získáme hladkou pastu.

_MG_3718

Petrželové pesto

2 hrnky nasekané hladkolisté petržele
1 hrnek vlašských ořechů
½ hrnku nastrouhaného pecorina nebo parmezánu
3 stroužky česneku
½ lžičky soli
½ hrnku extra panenského olivového oleje

Všechny ingredience mimo oleje rozmixujeme najemno. Na závěr přiléváme do hladké směsi postupně olej, promícháme a opět přilijeme trochu oleje, promixujeme, až získáme hladkou pastu.

K přípravě pesta se nabízí i další byliny. Vynikající jsou pesta z pikantní rukoly nebo medvědího česneku, který vám na jaře bohatě naservíruje sama příroda. Postup je vždy stejný: ořechy a semínka, nasekané bylinky, nastrouhaný sýr, česnek, sůl a hlavně panenský olivový olej. Jak snadné a vždy výtečné. Tak dobrou chuť!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články