Právě čtete

Co se skrývá pod pojmem biobavlna?

3566  
Sdílet: 

Co se skrývá pod pojmem biobavlna?

Lidské životy a životní prostředí jsou dvě nenahraditelné věci, které si musíme chránit a pečovat o ně. Přemýšlet dlouhodobě a udržitelně. Já sama si na tohle všechno teprve přicházím. Jdu krůček po krůčku a snažím se tomu lépe porozumět. Udržitelnost v módě znamená spoustu přístupů.

26. 4. 2017 3 min. čtení A Cup Of Style
Co se skrývá pod pojmem biobavlna?

Během těch několika let, kdy tvoříme módní blog, jsme se mnohokrát setkaly s názorem, že móda je povrchní. Že je to jen nějaké pozlátko, které je zbytečné, leze do peněz a nic neznamená. Já si ale myslím úplný opak. Oděv je pro mě nejenom funkční ochrana našich těl, ale i možnost sebevyjádření, něco, co nám pomáhá komunikovat s okolím, vysílat o sobě různé signály a cítit se sami sebou. Je to také zábava, koníček, hra bez předem jasných pravidel.

Na druhé straně ale to, co na sobě nosíme, je pouhý zlomek pojmu „oblečení“. Módní průmysl skrývá pod povrchem toho viditelného i spoustu těžké dřiny, ošemetných praktik a mnohé je zastřeno mlhou některých značek. Představte si jedno obyčejné tričko. K nošení prošlo cestu od prodeje, šití, výroby materiálu, až k samotnému farmáři, který se postaral o vypěstování bavlny, potřebné k jeho výrobě. Tento jeden kousek oblečení tak mohl ovlivnit hned několik životů, a to ještě před tím, než se vůbec dostal ke svému majiteli.

Biobavlna a ochrana přírody

I Tchibo si dalo za cíl směřovat v co nejbližším časovém horizontu ke 100% udržitelnému podnikání. Jedním z klíčů ke splnění tohoto cíle je pro ně biobavlna. Co je to? Bavlna, která je pěstována výhradně ekologickým způsobem. Při pěstovaní je zakázáno používat pesticidy, umělá hnojiva a zemědělské chemikálie. Místo toho farmáři využívají přírodní způsoby pěstování, díky kterým se prostředí, ve kterém žijí, neznečišťuje. Řeky a spodní vody zůstávají tedy čisté, zachovává se a podporuje úrodnost půdy a pomáhá se udržet druhová rozmanitost.

Hospodářství tak může fungovat dlouhodobě. Při průmyslovém pěstování lidé pracující na sklizních vlivem chemických dopadů na přírodu často trpěli nemocemi a sníženou imunitou. Při ekologickém zemědělství si ale chválí nezávadnost jejich pracovního prostředí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biobavlna v Tchibo obchodech

Ve svých kolekcích chce Tchibo do budoucna biobavlnu využívat ve všech kouscích. Už teď ji najdete použitou u velkého množství produktů – spodního prádla, basic kousků, i džínů či košil. Maminky určitě ocení i dětské kousky vyrobené z biobavlny. Citlivá dětská pokožka si rozhodně zaslouží 100% nezávadné materiály.

TIP: Více o využití biobavlny v produktech Tchibo se dozvíte zde.

Pokud vám tedy není lhostejné, jak se chováme k životnímu prostředí, a jak jsme schopni ovlivnit životy dalších lidí, jako jsou třeba farmáři, a prostředí, ve kterém žijí, začněte právě biobavlnou. Já dnes oblékla tuto džínovou košili z biobavlny, která je na dotek tak příjemná a svým střihem univerzální, že se stane mým oblíbeným kouskem, který budu moct nejrůzněji kombinovat. Když bude váš šatník obsahovat právě tyhle jednoduše kombinovatelné, základní kousky, vyhnete se i zbytečnému hromadění nových věcí.

Přehrát znovu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články