Právě čtete

Co se skořápkami od vajíček

14054  
Sdílet: 

Co se skořápkami od vajíček

Velmi tradiční formou velikonočních dekorací, symbolem růstu a svěžesti je dozajista zelené oseníčko, které nesmí chybět na žádném stole. Pěstování travičky se objevovalo u správných hospodyň již v pohanských dobách, kdy Velikonoce představovaly svátek jara.

10. 4. 2017 2 min. čtení Redakce
Co se skořápkami od vajíček

Barvení pestrých vajíček, pečení beránka podle babiččina receptu, pletení pomlázek z natrhaných proutků či vůně linoucí se od čerstvě naservírované velikonoční nádivky… Takto si všichni představujeme ty pravé velikonoční svátky. Ačkoli se jedná původem o křesťanský svátek, zároveň jsou spjaty s jarním symbolem znovuzrození, nových začátků a chuti do života.

_MG_9198

Oseníčko je vhodné zasázet zhruba osm až deset dní před Velikonoci, nicméně pokud jej pěstujeme při pokojové teplotě, daří se mu opravdu dobře a je schopné vyrůst do optimální délky i o něco rychleji. Musíme mít na paměti, že příliš dlouho v ideální délce nevydrží a pak ztrácí své estetické hodnoty, stébla se ohýbají a nevzhledně přepadávají přes okraj misky.

K výsevu se hodí nejlépe ječmen či pšenice, nicméně v každém květinářství dnes seženeme již předem připravenou směs speciálně pro tyto účely. Nejvýživnější zeminou je osevový substrát, pokud máte ale doma jakýkoli jiný (venkovní či pokojový), oseníčko lehce vyklíčí a vyroste i v něm. Dále už chybí jen skořápky od vajíček, případně vhodná miska či květináček a můžete se do toho směle pustit.

Návod na osázení skořápek od vajíček

_MG_9146

Budete potřebovat

oseníčko
zemina
skořápky

_MG_9166

Postup

Do skořápky nasypeme zeminu zhruba do výšky 6 až 8 cm a mírně ji stlačíme. Povrch hustě posypeme semínky v jedné vrstvě tak, aby se nepřekrývala. Zasypeme je cca 2 cm vrstvou zeminy, kterou opět přitlačíme, a je hotovo. Nyní už jen zeminu zalijeme a udržujeme ji stále vlhkou, ne ovšem tak, aby ve skořápce stála voda. Na teplém a světlém místě (nejlépe na okenním parapetu) začne travička velmi rychle růst.

_MG_9212

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články