Právě čtete

Jak se starat o kávovar, aby mi dělal pořád perfektní kávu

6845  
Sdílet: 

Jak se starat o kávovar, aby mi dělal pořád perfektní kávu

Jak často je potřeba čistit kávovar? Na co všechno si dát pozor? Jaké používat prostředky… a je možné je nahradit něčím přírodním? Přečtěte si odpovědi na tyhle i další otázky, váš kávovar i chuťové buňky vám za to poděkují.

28. 9. 2022 2 min. čtení Katarína Ligačová
Jak se starat o kávovar, aby mi dělal pořád perfektní kávu

Když jsem si před několika lety koupila první kávovar, děsila mě představa, že ho při odvápňování spíš rozbiju, než vyčistím. Že chybně odměřím poměry čističe a vody, špatně to nastavím nebo dočistím. A to člověk u kávovaru, který stál několik tisíc, vážně nechce.

A vlastně i proto na návštěvě u rodičů vždy volám mámu, když si kávovar žádá čištění, aby si ho odvápnila sama, protože já před tím mám velký respekt. A úplně zbytečně. Automatické kávovary si samy řeknou, kdy chtějí vyčistit. Navíc dnes už existují různé druhy chemie od tablet po tekuté prostředky. Slova chemické se v tomto případě neděste. Kávovaru neuškodí – právě naopak, prodlouží jeho životnost a spolu s ní tu skvělou vlastnost, kterou mají: Zlepšovat nám den. U mě občas i několikrát.

Není to jen o odvápňování

S Lindou Jelínkovou, Product Manager Coffee Solution pro Tchibo v Česku a na Slovensku, jsem se primárně pobavila o tom, jak se starat o plnoautomatické kávovary Tchibo a kapslové kávovary Cafissimo. Vím, že kávový svět je mnohem obsáhlejší a nejsou to jen tyto dva kávovary. Těm ostatním se budeme věnovat třeba zase příště.

Umístění kávovaru: Všeobecně se nedoporučuje umísťovat přístroj na přímé slunce ani ho vystavovat jiným extrémním podmínkám.

Čištění vnějších částí kávovaru: Nejdůležitější je čistit ty části, které přicházejí do kontaktu s kávou jako takovou. Vnější čištění je převážně o odstraňování prachu.

Filtrační konvice: Pokud víte, že máte doma tvrdou vodu, určitě je lepší ji vždy přefiltrovat. Pak nebudete muset tak často odvápňovat kávovar.

Změna kávy: Když se rozhodnete změnit druh kávy, není nutné kvůli tomu kávovar extra čistit. Stačí spotřebovat původní zrnka a potom dosypat nová.

Kdy se správně starat o součástky kávovaru?

  • Hned po použití byste měli umýt všechny části kávovaru, které přicházejí do styku s mlékem. Parní tryska a trubička na mléko by se tedy měly čistit hned po přípravě kávy, minimálně jednou za den.
  • Denně vysypávejte nádobu na kávovou sedlinu, stejně tak i použité kapsle v případě Cafissima. Ve stejném intervalu oplachujte odkapávací misky. Každý den do kávovaru dolévejte čerstvou vodu.
  • Jednou týdně vymývejte nádržku na vodu, spařovací jednotku, filtr v nádobce na vodu a násypku na kávu. Platí ale, že pokud si kávu připravujete opravdu často, je lepší i častější čištění.

Je potřeba nezapomínat na to, že velké a dlouhodobé znečištění kávovaru ovlivňuje chuť a kvalitu připravované kávy. Zároveň se tím snižuje životnost kávovaru.

Pozor na myčku nádobí


Při mytí součástek kávovaru je nejlepší vše zvládnout ručně. Některé z nich (například nádržka na vodu) totiž nesmí do myčky.

Odvápnění nechte na starosti kávovaru

Není potřeba odvápňovat kávovar dřív, než si o to sám řekne. A čárky si při každé přípravě kávy také dělat nemusíte.

Většina kávovarů, které nemají kontrolku s ukazatelem, má jiný způsob, jak vám o potřebě odvápnění dá vědět. Držte se vždy návodu. Ať už toho, který dostanete ke kávovaru, nebo toho, který je součástí balení čisticích prostředků. Odvápnění je většinou ideální jednou za 4 týdny a zabere zhruba 15 minut.

Linda ještě dodává: Co se týká nahrazování produktů na čištění kávovaru běžnými a třeba o něco ekologičtějšími produkty, raději bych se tomu vyhnula a doporučila bych pouze ty výhradně k tomu určené. Jiné by mohly přístroj vyčistit nedostatečně.

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.

Zjistit víc
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články