Právě čtete

Hmota ve stylu měsíčního písku ze surovin z kuchyně, se kterou si vyhrají nejmenší

4969  
Sdílet: 

Hmota ve stylu měsíčního písku ze surovin z kuchyně, se kterou si vyhrají nejmenší

Hmotu ve stylu kinetického písku si snadno vyrobíte doma a to ze surovin, které určitě už teď máte v kuchyni. Mám pro vás návod i tipy na to, jak si s takovou hmotou s dětmi hrát.

7. 9. 2022 2 min. čtení Małgorzata Boroń
Hmota ve stylu měsíčního písku ze surovin z kuchyně, se kterou si vyhrají nejmenší

Kinetický písek, kterému se také říká měsíční, je teď populární snad u všech dětí. Je to taková sypká hmota, co dobře drží pohromadě, takže se z ní dají klidně stavět i bábovky. V létě je samozřejmě stavíme na pískovišti, ale jak se blíží podzim a deštivé dny, zábava na doma se rozhodně bude hodit.

Kinetický písek prodávají snad už všechna hračkářství, tak proč ho vyrábět doma? Já k tomu mám hned několik důvodů:

  1. Pestrobarevné kelímky nejsou úplně levná sranda a během hraní se vždy nějaká část písku „záhadně“ ztratí.
  2. Nechce se mi doma hromadit spousty plastových obalů, ve kterých se prodává.
  3. Dcera je ještě opravdu malá a pořád něco strká do pusy. Odtamtud jí písek dolovat určitě nechci, i kdybych ho koupila v nějakém eko provedení.

K vyrábění hmoty po domácku jsem se inspirovala na smyslovém kroužku, který s dcerou navštěvujeme. Dostáváme tam spousty tipů na to, jak obyčejné suroviny třeba i ze spíže přetvořit v něco na hraní, a toto je jeden z nich. Kromě toho, že se tím malá zabaví, rozvíjí i jemnou motoriku a kreativitu. A musím se přiznat, že pro mě je přehrabování se v této na dotek příjemné hmotě dokonalý antistres.

Jak si hrajeme s měsíčním pískem?

Hodí se podobná výbava jako na pískoviště a k tomu navíc pracovní plocha.

Určitě si připravte bábovičky a nejrůznější formičky. Můžete ale tvarovat i jen tak rukama nebo písek rozplácnout a vytlačovat do něj obrázky třeba pomocí vykrajovaček na cukroví. Dceru také hodně baví hrát si s pískem „na vaření“ nebo nabírat kopečky pískové zmrzliny pomocí zmrzlinové naběračky a dávat je do plastového kornoutku, který jsme kdysi koupili jako součást výbavy na pískoviště.

Písek vždy nasypu na velký plech nebo do pekáče s vyššími okraji. Hodí se ale i hlubší lavor. Když nic takového nemám po ruce, rozložím na zem pogumovaný ubrus (případně rozstřižený pevný igelitový pytel), co jinak používáme při malování vodovkami a okraje k podlaze přilepím maskovací páskou. Když se něco vysype vedle, snadno to smetu smetáčkem a lopatkou. Jen doporučuji nehrát si s pískem v blízkosti koberce, ale to je asi jasné.

Návod na výrobu měsíčního písku

Vsadila bych se, že už teď máte vše potřebné doma. Výhodou tohoto písku je, že se nic hrozného nestane, když děti trošku strčí do pusy, ale i tak je určitě nenechávejte, aby hmotu cíleně ochutnávaly.

Budete potřebovat:

  • 8 hrnků libovolné mouky (pro ještě lepší konzistenci můžete 2 hrnky nahradit škrobem)
  • 2 hrnky oleje
  • Volitelně pro barvení písku: potravinářské barvivo (gelové) nebo barevné křídy

Postup:

  1. Do velké mísy nasypte mouku a případně i škrob.
  2. Olej nalijte na sypkou část, promíchejte a potom rukama důkladně propracujte, aby vznikla hladká hmota.jak vyrobit kinetický písek
  3. Pokud chcete písek obarvit, přidejte pár kapek potravinářského barviva nebo do něj nastrouhejte křídu.piasek księżycowy przygotowanie

Když chci písek uchovat i na příští hraní, dobře ho utěsním v uzavíratelné dóze a skladuji v chladu a mimo sluneční paprsky.

Přeji vám, ať si užijete spoustu zábavy a společného tvoření!

Oblečení a doplňky pro děti

Oblečení a doplňky pro děti

Vyberte pro své nejmenší příjemné a funkční oblečení, hračky i doplňky do pokojíčku.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články