Právě čtete

Babyccino pro děti, které také chtějí „kafíčko“. Recept, tipy na zdobení a jedlý sněhulák

10917  
Sdílet: 

Babyccino pro děti, které také chtějí „kafíčko“. Recept, tipy na zdobení a jedlý sněhulák

Vyšlehejte mléčnou pěnu, ochuťte a ozdobte přesně podle chutí svých dětí. Budou se olizovat až za ušima a možná vám dají chvilku času na opravdovou kávu pro dospělé.

25. 12. 2021 2 min. čtení Romana Böhmová
Babyccino pro děti, které také chtějí „kafíčko“. Recept, tipy na zdobení a jedlý sněhulák

Moment, kdy si sednu ke kávě a v klidu si ji vychutnám, to je pro mě něco kouzelného. Nebo alespoň bylo, než jsem se stala mámou. Pak přišlo období, ve kterém jsem svou ranní kávu pila studenou až po obědě. Asi to také znáte, pokud máte děti. Teď už ale syn dorostl do věku parťáka a kafíčka si dopřáváme spolu. Samozřejmě mu neservíruji nic s kofeinem, to by mi tak ještě scházelo – už tak má přebytek energie. Já mám cappuccino, Vojta zase babyccino.

Tento dětský nápoj jste už určitě zahlédli v některé z modernějších kaváren, a pokud ne, nevadí. Hned vám povím, o co jde. Když se to vezme úplně jednoduše, je to zkrátka jen našlehaná mléčná pěna. Ta perfektně poslouží sama o sobě, a obzvlášť pokud dětem běžně nedáváte slazené pití, nemusíte nic přidávat. Koneckonců, mléko má přirozeně nasládlou chuť. Když si chci ale u kávy posedět o chvilku déle, věnuji i více času přípravě kafíčka pro malého.

Jak ochucuji a zdobím babyccino

Čím je babyccino efektnější, tím déle mu syn věnuje pozornost (a já si třeba přečtu o dvě stránky v knížce víc). Jak tedy mléčnou pěnu vylepšuji?

Mléko ochucuji kakaem, skořicí, medem nebo troškou sirupu, který mám doma ke své kávě, například karamelového. Můžete také přidat vanilku.

Na zdobení používám opět skořici nebo kakao – když chci, aby babyccino připomínalo to opravdu dospělácké. Někdy na pěnu sypu obrázky přes šablony. Pěna se dá dozdobit nejrůznějšími posypkami a malými mashmallows, sušenkami a teď ve vánočním čase perníčky. Když budete péct sušenky doma, můžete je navíc vykrojit tak, aby šly navléct na okraj hrníčku.

Nedám dopustit na sladké trubičky s náplní. Ty zapíchnu do hrnku jako brčko, kterým se ale pochopitelně nedá pít. Slouží jen k mlsání.

Barevné babyccino


Všechny děti milují barvy a čas od času je můžete překvapit barevným babyccinem. Stačí k tomu lyofilizované ovoce – prach z takových malin skvěle barví na růžovo. Využít ale můžete i spirulinu, díky které vykouzlíte zelenou (případně modrou) barvu. Fialovou zase vyčaruje prach z lyofilizovaných borůvek nebo dračího ovoce. Barevný nápoj servírujte ideálně do průhledné dvoustěnné sklenice.

Pokud chcete být opravdu kreativní, aby si děti svůj nápoj ještě více užily, zkuste jim připravit třeba sněhuláka, který se bude v jejich babyccinu koupat.

Návod na přípravu babyccina

K přípravě toho moc nepotřebujete. Stačí mléko a něco, čím nápoj ozdobíte.

Na jeden nápoj:

  • 100 ml mléka
  • kakao nebo skořice

Postup:

  1. Pokud máte doma kávovar s napěňovací tryskou, máte vyhráno. Použít lze ruční napěňovač mléka, případně některou z alternativních metod k výrobě domácí pěny. Návod na to, jak doma našlehat pěnu jako v kavárně, najdete i v samostatném článku.
  2. Dejte pozor na to, aby mléko nebylo příliš horké a vaše děti se neopařily.
  3. Hotové mléko s pěnou nalijte do hrnečku a ozdobte podle přání dětí.

Babyccino z rostlinného mléka


Nápoje můžete připravit i z rostlinných mlék. Přečtěte si, která jdou nejlépe vyšlehat.

Ozdoba v podobě sněhuláka z marshmallows

Sněhulák se může koupat v babyccinu, ale mám vyzkoušeno, že baví i dospělé na hrnku horké čokolády nebo cappuccina. Když sem tam jednoho položím na šálek pro návštěvu, vykouzlí úsměv na tváři.

Budete potřebovat:

  • 3 ks marshmallows (klasicky velké)
  • 5 tyčinek (používám klasické solené, jen sundám větší kousky soli, ale dají se koupit i sladké)
  • jedlý fix nebo rozpuštěná čokoláda

Postup:

  1. Jednu z tyčinek rozlámejte na menší kusy a jejich pomocí k sobě připevněte marshmallows do tvaru sněhuláka.
  2. Z kousku tyčinky vykouzlete nos (horní marshmallow).
  3. Další dvě tyčinky rozlomte vždy napůl a zapíchněte je jako ruce do prostředního marshmallow a další jako nohy do spodního.
  4. Oči a ústa sněhulákovi dokreslete jedlým fixem nebo rozpuštěnou čokoládou pomocí párátka. Pokud budete rozpouštět čokoládu na zdobení, můžete do ní namočit i tyčinky.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články