Právě čtete

Vyrábím duhy z makramé provázků: hodí se nejen do dětského pokojíčku

3205  
Sdílet: 

Vyrábím duhy z makramé provázků: hodí se nejen do dětského pokojíčku

Sepsala jsem pro vás snadný návod na to, jak vyrobit dekorační duhu a kolotoč nad dětskou postýlku za použití makramé provázků a dalších přírodních materiálů.

18. 2. 2022 3 min. čtení Natálie Hilgertová
Vyrábím duhy z makramé provázků: hodí se nejen do dětského pokojíčku

Moje kamarádka nedávno zařizovala dětem pokojíček, a když na internetu hledala inspiraci na dekorace, padla jí do oka ozdoba v podobě duhy. Určitě jste na ni na fotkách na internetu také někde narazili. Zdá se mi, že je to trend, který se drží už několik let. A já se nedivím. Vypadá opravdu moc hezky a navíc se na její výrobu často používají makramé provázky, což je, co se interiérových dekorací týká, populární záležitost. Nejčastěji se umísťují do interiérů ve stylu boho.

Hotovou duhu si můžete koupit snad už v každé druhé prodejně s dětským vybavením nebo interiérovými doplňky. To je dobrá zpráva pro ty, kdo na domácí vyrábění nemají čas nebo trpělivost. Ale protože čtete tento článek, předpokládám, že vy se řadíte spíš do skupiny, ve které jsem i já, tedy mezi ty, kdo rádi tvoří. Já jsem se do duhy pustila proto, že je to super kreativní vyžití a také abych potěšila kamarádku, kterou nakonec od nákupu odradila celkem vysoká cena.

Využívám to, co mám doma

Před vyráběním možná nebudete ani muset absolvovat nákup ve specializovaném obchodě. Jedním z důvodů, proč si dekorace vyrábím sama, je i to, že nevytvářím tolik odpadu a naopak zpracovávám, co už mi leží doma, nebo hledám materiály v přírodě. Mrkněte se, možná i vy máte v šuplíku vlnu, bavlnky nebo provázky, které by se na duhu hodily. 

Návod na makramé duhu

Na začátku všechny materiály naskládejte k sobě a rozhodněte se, jestli jste s kombinací spokojení. Koukejte nejen na barvy, ale i na strukturu. Pak už se můžete pustit do práce.

Co budete potřebovat:

  • silnější provaz (takový, aby se na koncích dobře třepil)
  • drátek
  • bavlnky, vlnu nebo provázky, kterými budete vytvářet barevné proužky
  • nůžky
  • volitelné: dřevěné korálky (pokud je budete chtít navléct na přivazovací provázek), tavnou pistoli (pokud si zvolíte rychlejší, méně ekologickou variantu)

návod na duhu makramé

Postup:

  1. Určete, jak velkou duhu budete chtít vyrábět. Podle toho si z tlustého provazu nastřihněte nejmenší oblouček. Nezapomeňte přidat aspoň 3 cm na koncích na roztřepení.
  2. Do provazu vsuňte drátek. Ten by měl být o trochu delší než provaz. Během omotávání bavlnkou totiž drátek provazem různě prokluzuje a hrozí, že zajede dovnitř.
  3. Uvažte si první bavlnku k obloučku a omotávejte až do místa, kde bude barva končit.
  4. Naměřte si podle prvního už zahnutého obloučku druhý oblouček, navlečte do něj drátek a také ho omotejte bavlnkou.
  5. Místo ukončení bavlnky na druhém obloučku si přeměřujte přikládáním k prvnímu. Provázky různě pracují a tohle je nejspolehlivější způsob, jak docílit toho, aby k sobě konce pasovaly.
  6. Přilepte k sobě první dva obloučky tavnou pistolí nebo – pokud jste zvolili ekologičtější variantu – proužek přivažte.
  7. Opakujte stejný postup s dalšími obloučky (naměření, přidání drátku, omotání, přilepení/přivázání) až do posledního obloučku.
  8. Před omotáním posledního obloučku barevnou bavlnkou přivažte na střed ještě provázek, kterým budete duhu zavěšovat. Až poté oblouček omotejte.
  9. Po přidělání posledního obloučku ke zbytku duhy roztřepte bílé konce, učešte je a zastřihněte. Můžete je zastřihnout do stejné úrovně nebo i do jiných úrovní podle vašeho vkusu. Uštípněte také drátky.
  10. Na přivazovací provázek navlékněte korálky.

Jak spojuji obloučky bez tavné pistole?

Je potřeba o trochu víc trpělivosti a zručnosti, protože velké množství bavlnek se trošku motá pod prsty. Odměnou je ale duha bez plastového lepidla.

  1. Na spodní, menší oblouček v pěti místech navážu bavlnky v barvě obloučku, který bude o řadu výš.
  2. Oblouček omotám tak, aby úvazy z bavlnky neprosvítaly. Jediné, co nechám koukat, jsou uzlíky. Ty se ale pak schovají mezi obloučky.
  3. Úplně stejně připravuji i následující obloučky a pak všechny svážu k sobě.

Na obrázku je další vrstvou poslední oblouček, a tak jsem už úchyty pro další vrstvu nepřidávala. Tam patří jen střední šňůrka jako poutko.[/

Vyrobte si obruč na kolotoč nad postýlku

Podobnou technikou vyrábím i přírodní kolotoče nad dětskou postýlku nebo nad přebalovací pult. Tady je můj návod na základ. Jaké ozdoby si na kolotoč navěsíte, to už nechám na vás.

Rozbalit

Sbalit

Budete potřebovat:

  • Proutek dlouhý asi 2m
  • Nožík na oloupání kůry
  • Hrnec o průměru finální obruče
  • Vodu
  • Provázek

Postup:

  1. Najděte si ohebný proutek a obruste z něj kůru.
  2. Napusťte vodu do hrnce a proutek namáčejte a pomalu ohýbejte. Až bude ohnutý do výsledného kolečka, pevně ho svažte a napěchujte do hrnce.
  3. Nechte ve vodě máčet alespoň dva dny, pak vodu vylijte a obruč nechte v hrnci umístěném blízko topení vyschnout.
  4. Po vyjmutí začistěte a omotejte provázkem nebo bavlnkami, podobně jako při výrobě duhy.

Myslím, že oba návody jsou celkem snadné a věřím, že podle nich dokážete vyrobit spoustu krásných dekorací.

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články