Právě čtete

Recept na ovocné rolky: Zdravé mlsání pro děti i dospělé a bez přidaného cukru

16561  
Sdílet: 

Recept na ovocné rolky: Zdravé mlsání pro děti i dospělé a bez přidaného cukru

Ovocné rolky, fruit rolls, ovocná kůže... to jsou snad všechny názvy této dobroty, které znám. Je jedno, jak jim budeme říkat. Hlavní je, že je to zdravé mlsání vyrobené čistě z ovoce a chutná všem dětem (i dospělým) v mém okolí.

8. 9. 2022 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Recept na ovocné rolky: Zdravé mlsání pro děti i dospělé a bez přidaného cukru

Zdá se mi, že v obchodech se u nás prodávají spíš až v posledních letech a navíc nejčastěji jen v odděleních se zdravou výživou. Přitom jsou ovocné rolky vážně dobré a nejvíc se mi na nich líbí to, že nepotřebují žádný přidaný cukr. Náš syn je miluje a já mu je, přiznávám se, chodím ujídat. Kupovat tyto dobroty v obchodě je většinou poměrně nákladná záležitost, ale dobrou zprávou je, že se snadno dají připravit i doma. Jak? Umixujete si hmotu z ovoce, tu usušíte v troubě a pak už můžete porcovat a pustit se do mlsání.

Kromě ceny je velkou výhodou to, že do nich můžete dát přesně to, na co mají děti chuť. Do receptu jsem sepsala ingredience podle sebe, ale klidně si s druhy ovoce a jejich poměry vyhrajte podle svého. Místo čerstvého ovoce můžete využít i mražené nebo to různě namíchat. Já mám ráda, když jsou v základu sladká jablíčka. Když se to pak sejde se stejně slaďoučkými jahodami, je to dokonalé. Ale jablka jsou dobrá i v kombinaci s kyselým lesním ovocem.

Je potřeba ovocné rolky dochucovat?

Podle mě není potřeba přidávat žádná sladidla, protože ovoce je dost sladké samo o sobě.

Pokud byste přece jen chtěli rolky přisladit, jde to klasickým cukrem, medem nebo čekankovým sirupem. Chuť jde také ovlivnit ochucovadly, jako jsou skořice nebo vanilka. Místo rolek někdy tvořím tvar trubiček a oba konce pak máčím do čokolády. Fantazii se prostě meze nekladou. Někdy do základu mixuji i moje oblíbená semínka, nejčastěji slunečnicová, sezamová nebo dýňová.

Co se hodí vědět, než se pustíte do pečení (sušení)

  • Doba pečení se bude lišit podle toho, kolik tekutiny v ovoci je. Proto jsem do receptu napsala časový interval od 1 až do 5 hodin. Jednu hodinu bude sušení trvat v případě, že rozmixované ovoce povaříte delší dobu, aby zhoustlo až na džemovou konzistenci. Jinak je třeba počítat s více hodinami, klidně až s deseti.
  • Jestli máte sušičku na ovoce, můžete ji k přípravě rolek využít. Jenom si dejte pozor, ať plátek příliš nevysušíte nebo nespálíte.
  • Pokud by váš mixér nezvládal ovoce zpracovat, můžete přilít trochu vody. Kvůli době sušení ale doporučuji přilít jen nejmenší nutné množství.
  • Až budete rozmixované ovoce rozprostírat na plech, mělo by být vysoké asi 3 mm. Místa, která budou „průhledná“, jsou příliš tenká.
  • Mějte na paměti to, že po vysušení se ovoce scvrkne až dvojnásobně. A to jak do délky a šířky, tak do výšky. Mně se dokonce v místech, kde jsem dala málo ovoce, udělaly díry.

Když si chci urychlit práci


Když si chci ulehčit práci, dělám ovocné rolky z přesnídávek. Ovoce tak nemusím mixovat, tudíž ani umývat mixér.

Recept na jahodovo-jablečné ovocné rolky

Ingredience by vám měly vystačit na jeden plech ‒ záleží ale, jak velký použijete.

Ingredience:

  • 800 g očištěných a oloupaných jablek
  • 400 g očištěných jahod
  • Šťáva z 1/2 citronu

Postup:

  1. Ovoce naporcujte tak, aby vám šlo rozmixovat.
  2. Naporcované ovoce a citronovou šťávu rozmixujte ve stolním mixéru. V případě potřeby přilijte trochu vody.ovocné rolky z jablek a jahod
  3. Rozmixované ovoce vařte na pánvi, dokud nezhoustne.recept fruit rolls
  4. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem nebo ji dejte do silikonové formy. Pečte 1‒5 hod. na 80 stupňů, dokud ovoce nebude vysušené (poznáte to tak, že nebude lepit a půjde odlepit od podložky).recept na fruit rolls
  5. Vysušené ovocné placky nastříhejte na plátky nebo jiné tvary podle vašeho gusta, nechte je tak nebo zarolujte. Pokud místo silikonové podložky používáte pečicí papír, nastříhejte a případně rolujte usušenou placku i s ním a sloupněte dodatečně.

Hodí se i na zdobení dezertů!


Ovocné rolky si můžete nastříhat na libovolné tvary a míchat si je třeba i do jogurtů, granoly, kaší nebo použít jako součást dekorace dezertů.

Rolky nejdéle vydrží ve vzduchotěsné nádobě a v té si je můžete snadno vzít i na cesty, jen je pro jistotu proložte pečicím papírem. Já jich pár vozím v tašce ke kočárku, a když je nějaká „krize“, rychle je vytáhnu. Malého to většinou uklidní a alespoň na chvíli zabaví. K bonusům tohoto receptu patří to, že ovocné rolky řadím mezi „čisté svačiny“, ze kterých není všechno zapatlané. Můj syn si na nich pochutnává už od roka.

No a pokud si s rolkami pěkně vyhrajete a zavážete je hezkým provázkem, můžou být i fajn jedlým dárkem nebo třeba pohoštěním pro přátele a rodinu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články