Právě čtete

Vyzkoušela jsem: Jdou dětmi oblíbené cereálie připravit i doma? Můj recept na skořicové čtverečky

11938  
Sdílet: 

Vyzkoušela jsem: Jdou dětmi oblíbené cereálie připravit i doma? Můj recept na skořicové čtverečky

Dětské cereálie řadím spíš mezi sladkosti než kvalitní snídani nebo svačinu. I to mě přivedlo na myšlenku zkusit je připravit doma a ovlivnit tak jejich složení. Nakonec se povedly skvěle a od té doby je dělám pravidelně.

22. 2. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Vyzkoušela jsem: Jdou dětmi oblíbené cereálie připravit i doma? Můj recept na skořicové čtverečky

Náš Vojta miluje cereálie. I když se snažím, aby převážně snídal spíš zdravější dobroty s dostatkem bílkovin, sem tam mu sladkou snídani ráda dopřeju. Podobně jako spoustě dětí v našem okolí mu nejvíc chutnají čokoládové kuličky a skořicové čtverečky, které se prodávají snad ve všech obchodech a lákají barevnými krabičkami s veselými obrázky.

V kuchyni ráda experimentuji a baví mě dělat věci po svém, tak proč nezkusit i domácí cereálie? Stálo mě to několik zkušebních várek a pokusů, ale nakonec jsem to vyladila a dala dohromady recept, který i u malého kritika uspěl na jedničku. Zkuste ho taky! Věřím, že vám i dětem budou skořicové čtverečky chutnat.

Domácí cereálie nejen pro děti: Recept na skořicové čtverečky

V chuti na první dobrou ucítíte máslo a skořici. Čtverečky navíc krásně křupou. Určitě vás, stejně jako mě potěší, že budete mít pod kontrolou složení, a navíc když vám doma cereálie dojdou a bude se vám chtít tvořit, ušetříte si cestu do obchodu.

Ingredience:

  • 310 g špaldové mouky
  • 220 g změklého másla + další 2 lžíce rozpuštěného
  • 1 a 1/2 lžíce skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 120 ml studené vody
  • 100 g cukru krystal
  • 1 lžíce skořice

domácí cereálie k snídani

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů.
  2. V misce si smíchejte cukr s 1 lžící skořice a dejte si ho stranou.
  3. Na vál nasypte mouku, na kostičky nakrájené máslo, ½ lžíce skořice a sůl.
  4. Pomocí prstů vytvořte drobenku. Poté začněte po lžících přilévat vodu a postupně vytvořte kompaktní těsto.
  5. Pokud se vám zdá těsto hodně suché, přidejte ještě trochu vody. Jestli máte doma robota, využijte nástavec typu „K“, který těsto jednoduše uhněte za vás.
  6. Z těsta si vytvořte kouli, tu rozpulte a jednu část si dejte na pomoučený vál.
  7. Válečkem vyválejte těsto natenko. Přeneste ho na pečicí papír, případně ho už můžete na pečicím papíře rovnou vyválet.
  8. Placku těsta potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrem smíchaným se skořicí (tuto směs jste si připravili na začátku).
  9. Těsto pomocí rádýlka nakrájejte na maličké čtverečky. Pečicí papír přeneste na plech a pečte asi 12 minut nebo dozlatova. Doba pečení se může lišit podle vaší trouby a podle toho, jak velké čtverečky jste si připravili.
  10. Po upečení nechte čtverečky úplně vychladnout.

Pokud doma nemáte špaldovou mouku, vůbec to nevadí. Klidně použijte klasickou hladkou nebo se nebojte kombinovat hladkou a celozrnnou mouku. Celozrnná a špaldová většinou potřebují trochu více vody než mouka klasická. Proto si případně poměry upravte, když budete nahrazovat. Pro lepší chuť do těsta někdy přidávám ještě vanilkový extrakt, a když jsem je připravovala na Vánoce, dobře chutnaly i s perníkovým kořením. To jsem přidala do těsta i do cukrové směsi.

Domácí cereálie synovi i nám servíruji do misky s klasickým mlékem, ale dobře chutnají i s rostlinnými variantami. Nejlépe s kokosovým, mandlovým nebo ovesným mlékem. Skvělé jsou i s řeckým jogurtem. Když si pro sebe chci připravit proteinovou svačinu, mlsám křupavé čtverečky s řeckým jogurtem smíchaným s trochou vanilkového proteinu.

Stejně jako každé jiné cereálie i tyto je nejlepší uchovávat v dobře uzavřené nádobě, aby zůstaly křupavé a nenavlhly. Na to využívám skleněné nebo plastové dózy s dobrým těsněním nebo zavařovačky.

Držím palce, ať se vám cereálie povedou, a věřím, že i u vás doma budou sklízet úspěch.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články