Právě čtete

Malování na putovní kamínky: 5 technik pro začátečníky

39513  
Sdílet: 

Malování na putovní kamínky: 5 technik pro začátečníky

Malování a hledání putovních kamínků baví děti i dospělé. Některé kamínky jsou hotová umělecká díla! Pokud si v jejich zdobení ještě nejste úplně jistí, mám pro vás 5 technik, které určitě zvládnete.

22. 10. 2021 3 min. čtení DIY česky
Malování na putovní kamínky: 5 technik pro začátečníky

Putovní kamínky – hra, která už nějakou dobu koluje po naší zemi. O co v této hře jde? Namalujete kamínek, ze zadní strany ho označíte #kaminky FB a PSČ vašeho města, kamínek umístíte někde ve vašem okolí a ve facebookové skupině sledujete, kdo ho objevil. Pokud vy nějaký kamínek najdete, umístíte jeho fotku do skupiny a popovezete ho zase na jiné místo, aby se s ním mohl potěšit někdo jiný.

Hledání a umísťování kamínků je pro mě skvělý způsob, jak dostat děti ven i v podzimním počasí. Spousta kamínků, které jsme na procházkách našli nebo viděli ve facebookové skupině, je často krásně ozdobená. Přemýšleli jsme se synem, jak si poradit s tím, že nejsme zdatní malíři. Také jsme zjistili, že v našem okolí nenajdeme hladké oblázky a potřebujeme si poradit s kamínky hranatými. Vyzkoušeli jsme proto 5 technik, které se nám osvědčily, a rádi se o ně podělíme.

Myslete i na okolí


Když budete zdobit kamínky barvami, které by vlivem počasí mohly začít pouštět (nebo pokud kamínky příliš nelakujete), dávejte pozor, kam je umístíte, abyste případně nepoškodili okolí nebo přírodu. Nám se také osvědčuje nechávat kamínky spíš ve městech a na dalších frekventovaných místech, kde je zaručené, že je opravdu brzy někdo další najde. Tím je i trošku ochráníte před dlouhým působením povětrnostních podmínek a navíc nebudete dělat „nepořádek“ třeba v lese.

Dvě společné zásady pro všechny techniky:

  1. Kamínky je potřeba před zdobením očistit a omýt, aby na nich nezůstala hlína, nečistoty nebo mastnota.
  2. Všechny druhy je vhodné po dokončení zalakovat, aby se obrázky povětrnostními vlivy rychle nepoškodily. Osvědčil se nám lak ve spreji. Ten nanášený štětcem může rozmazat barvy.

Ke zdobení se vám bude hodit:

  • Bílá/světlá akrylová barva na podklad
  • Disperzní lepidlo
  • Štětce
  • Ubrousky s obrázky
  • Fixy (akrylové, nebo speciální na zdobení kamínků)
  • Špejle
  • Voskovky
  • Průhledný lak (ideálně ve spreji)
  • Kamínky

1. Ubrousková technika

Kamínky zdobené obrázky z ubrousků vypadají úhledně a vůbec nemusíte umět kreslit.

ubrousková technika zdobení kamínků

Aby obrázek vynikl, je potřeba kamínek nejdřív natřít podkladní světlou barvou a nechat ji pořádně zaschnout. Z ubrousku si vystřihnete zvolený motiv. Obrázkové ubrousky bývají vícevrstvé. Před lepením odstraňte spodní bílé vrstvy a nechte si jen potištěnou vrchní část. Na zaschlý podklad přiložte ubrousek. Lepidlo nanášejte od středu ke krajům. Lepší je použít trochu víc lepidla a nechat kamínek delší dobu zasychat než si ubrousek roztrhnout suchým štětcem. Po zaschnutí kamínek ještě přelakujte.

2. Fixy – geometrické tvary

Geometrické tvary a dvě kontrastní barvy vytvoří zajímavý efekt. Nejvíc se nám osvědčil světlý podklad a tmavý fix. Použili jsme nejběžnější a nejdostupnější černý fix a bílou barvu. Můžete použít speciální  fixy na kamínky nebo akrylové fixy. Obyčejné permanentí fixy se mohou rozpíjet.

malování kamínků fixem

Kamínek nejdřív natřete akrylátovou světlou barvou a nechte pořádně zaschnout. Černým fixem pak můžte vytvořit křížovku, šachovnici, piškvorky nebo nějaké jednoduché logo. Často nacházíme kamínky se znameními zvěrokruhu nebo se symboly z Harryho Pottera. Po dokončení kamínek zalakujte.

3. Tečkování akrylovými barvami

Na internetu mě uchvátily tečkované mandaly. Na kamínky jsme tedy vyzkoušeli zjednodušenou variantu téhle techniky.

malování kamínků akrylovými barvami

I pro tuhle techniku kamínek nejprve natřete podkladní světlou barvou. Připravte si špejle, paletu na barvy a na paletu si vymáčkněte malé množství vybraných barev. Pro vytvoření větších a menších teček použijte špejli s hrotem na jedné straně nebo můžete použít klasickou špejli a párátko. Po zaschnutí podkladní barvy konec špejle namáčejte do vybraných barev a tečkujte. Barvy nechte zaschnout, po zaschnutí můžete světlou barvou doplnit ještě malé tečky do středů. Po důkladném zaschnutí kamínek přelakujte.

4. Zdobení voskovkami na horký kámen

Na tuto techniku se hodí hladké světlejší kamínky. Na tmavých štěrkových kamenech by barvy nevynikly. Tuto techniku volím převážně v chladných měsících, protože i horké sluníčko by mohlo barvy rozpouštět.

malování kamínků voskovkami

Troubu předehřejte na 150 °C a kámen v ní nahřívejte 10–15 minut. POZOR! S horkými kameny musíte manipulovat v rukavicích nebo chňapkách. Na stůl si připravte utěrku nebo prkénko a navrch položte papírový ubrousek (aby vám případně vosk nestékal na utěrku). Voskovky si dopředu oloupejte. Na horký kámen kreslete jednodušší motivy. Voskovka se roztéká a vytváří silnější čáry. Na pórovité oblázky se dá kreslit přesněji, vosk tolik nestéká. Pokud máte hladké křemínky, zvolte velmi jednoduchý motiv, voskovky se budou roztékat víc. I voskovaný kamínek doporučuji po zaschnutí přelakovat.

5. Fixy na barevný podklad

Poslední technikou, kterou jsme si oblíbili, je psaní nápisů fixem na barevný podklad. Stejně jako u geometrických tvarů pje nejlepší použít akrylové fixy nebo jiné speciální foxy vhodné na zdobení kamínků.

nápisy na putovní kamínky

Kamínek nejprve natřete podkladní světlou barvou, aby další nanesené barvy vynikly a nebyly příliš tmavé. Po zaschnutí podkladní barvy štětcem natřete podklad pod nápis. My jsme chtěli vytvořit podzimní kamínek se jménem měsíce, proto jsme pro podklad vybrali hnědou, zelenou a červenou. Trochu žluté jsme po zaschnutí doplnili žlutým fixem. S barvením podkladu si vůbec nelamte hlavu, štětcem natírejte barevné šmouhy různě přes sebe. Na nápis použijte opět fix výrazné barvy. Kamínek nakonec zalakujte.

Jestli se budete chtít zapojit do facebookové hry, nezapomeňte na spodní stranu kamínku napsat #kamínky FB a vaše poštovní směrovací číslo. Kamínek pak lakujte z obou stran, i přes nápis. Nakonec už jen zbývá vyrazit do města, parku nebo na výlet a pořádně se dívat, kamínky mohou být kdekoliv.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články