Právě čtete

Letos se zahrádkou nezačnu na poslední chvíli. Příroda přeje připraveným a únor je měsíc příprav

4093  
Sdílet: 

Letos se zahrádkou nezačnu na poslední chvíli. Příroda přeje připraveným a únor je měsíc příprav

Vrchol zahrádkářské sezóny je sice daleko, spoustu příprav ale zvládnete už na přelomu března a února. Pojďte se se mnou podívat, které zahradnické povinnosti nezanedbat, aby vás příchod jara nezaskočil.

25. 2. 2023 3 min. čtení Anna Kruchňová
Letos se zahrádkou nezačnu na poslední chvíli. Příroda přeje připraveným a únor je měsíc příprav

Plánování je základ

Naše maminky a babičky vždycky se zahrádkařením začínaly, sotva skončily Vánoce. Ne, že by snad vyběhly okopávat zmrzlé záhonky. Pěkně si ale rozplánovaly, co ten rok osadí a kam, které sazenice předpěstují, jaké záhony by si zasloužily extra péči nebo kam umístí nové pařeniště. Plánek zahrádky navíc není jen funkční berlička pro ty pečlivější z nás, ale i pomocník pro záhony jako takové. Každý zahradník vám totiž potvrdí, že zelenina by se v záhonech měla rok co rok střídat, aby nedošlo k vyčerpání konkrétních živin.

Hurá na nákupy

Máte pečlivě rozplánováno? Nezbývá, než se pustit do práce. Pokud vám zbyla semínka z loňska, tahle část se vás netýká. Pokud ale pokukujete po nových zásobách, není na co čekat. Většina supermarketů se semínky jen hemží, takže ani nemusíte obrážet specializované obchody a zahradnictví. S nákupem semínek se pojí i pořízení malých pařníčků, které vám zajistí, že sazenice předpěstujete doma a do záhonu vysadíte životaschopné rostlinky v ten správný čas. A nezapomeňte na zásobu sazebního substrátu.

Nevíte si rady, která semínka patří do pařníčků a která zvládnou (nebo přímo vyžadují) i chladné předjaří?

 

Nejen záhonky si zaslouží přípravu

Těsně než napučí, měly by se prořezat taky zahradní listnáče – stromky i keře. U bobulovin typu rybíz, angrešt nebo borůvky je dobré odstranit příliš mladé i příliš staré výhony. Například rybíz nejlépe plodí na čtyřletých větvích. U jabloní, hrušní a třešní se řez doporučuje právě na jaře, kdy se nejlépe hojí. A co s větvemi? Jestli si je neplánujete schovat na čarodějnický táborák, nadrťte je a využijte jako mulč!

TIP: Stromy před příchodem teplejšího počasí můžete i preventivně ošetřit postřikem proti škůdcům. Ti se rádi schovávají pod kůrou stromů.

Aby se tráva zase zelenala

Máte po zimě v trávníku spousty mechu? Teď je ten čas ho odstranit hráběmi nebo vertikutátorem. S mechem můžete bojovat i chemicky, nejlépe ale uděláte, když trávníku během roku čas od času dopřejete dávku hnojiva a nebudete ho sekat na příliš krátko. A pokud se vám po zimě rýsují nějaká holá místa, využijte předjaří k jejich osetí!

TIP: Kompost nebude sedět v koutě

I zdánlivě bezpracný kompost si zaslouží trochu pozornosti. Aby pěkně sloužil, je dobré ho přeházet a provzdušnit. Jen tak se jednotlivé vrstvy pořádně promísí a budete je moct využít k hnojení.

Pořiďte si pomocníky na balkon a zahrádku

Pořiďte si pomocníky na balkon a zahrádku

Vybavení pro pěstování rostlin na balkon, terasu a zahradu.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články