Právě čtete

Návod na perníkovou chaloupku a recept na domácí směs koření

18886  
Sdílet: 

Návod na perníkovou chaloupku a recept na domácí směs koření

Byl jeden chudobný otec, který měl dvě děti, Marušku a Honzíčka. Přesně takto začíná všem známá pohádka O perníkové chaloupce. My ale dnes nebudeme s dětmi loupat perníček, zkusíme si připravit vlastní perníkovou chaloupku.

6. 11. 2022 4 min. čtení Romana Böhmová
Návod na perníkovou chaloupku a recept na domácí směs koření

Tvarů, možností zdobení a receptů na perníkovou chaloupku je neskutečné množství. Takže pokud si budete chtít vytvořit trošku jiný tvar nebo si ji jinak nazdobit, určitě nechte průchod své fantazii a udělejte si ji podle svých představ. Mnoho inspirace najdete třeba na Pinterestu.

Perníková chaloupka voní Vánocemi

Do každé perníkové chaloupky patří perníkové koření, které se dá samozřejmě koupit v obchodech. Pokud si ale chcete intenzivní chuť tohoto úžasného koření připravit doma, mám pro vás jednoduchý návod.

Na domácí perníkové koření budete potřebovat:

  • 30 ks hřebíčku
  • 20 ks nového koření
  • 3-4 kytičky badyánu
  • 5 lžiček mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu

Postup:

  1. Celé kusy koření (hřebíček, nové koření a badyán) namelte. Já použila klasický mixér (blender) a šlo to hezky.
  2. Poté toto koření prosejte, aby v něm nebyly větší kousky.
  3. Pak už jen přidejte sypké koření a smíchejte. Uchovávejte v uzavřené nádobě a ve tmě.

Perníkové koření v obchodech se liší svou kvalitou. Proto vybírejte opravdu dobře. Jestli se toho ale nebojíte, pusťte se do přípravy domácího. Uvidíte, jak vás jeho opojná vůně úplně dostane.

Tradice pro celou rodinu a krásný dárek

Do tvoření perníkové chaloupky můžete zapojit celou rodinu a udělat z toho vaši vánoční tradici. Děti mohou vykrajovat, maminka může zdobit a děti společně s tatínkem se mohou zapojit do lepení celé chaloupky. Navíc ji můžete připravit i jako dárek pro vaše kamarády nebo blízké. Myslím, že každá babička bude z takového dárku naprosto nadšená.

Zdobení zvládnete, i když nejste rození výtvarníci

Vůbec se nemusíte bát toho, že perníkovou chaloupku nezvládnete ozdobit. Nemusíte vytvářet umělecká díla, stačí se trochu inspirovat a uvidíte, že vám to půjde samo.

Důležité je mít kvalitní zdobicí sáček, dokonce ho seženete i s tenkou plastovou hubičkou. Tyto sáčky jsou vhodné přímo na zdobení perníčků a uvidíte, že vám to s nimi půjde skvěle. Každopádně se nenechte odradit prvním neúspěchem a zkoušejte a zkoušejte.

Perníková chaloupka nemusí být ozdobená jen cukrovou polevou, můžete ji dozdobit třeba i lentilkami nebo jinými jedlými ozdobami. Děti budou z barevných detailů nadšené.

Využijte vykrajovačky na cukroví

Do jednotlivých dílů perníkové chaloupky můžete vykrojit i hvězdičky nebo obdélníky, které mohou představovat okna nebo dveře. Dovnitř chaloupky totiž můžete dát světýlka a dotvořit tím tu pravou vánoční atmosféru.

Recept na perníkovou chaloupku

Pojďme se pustit do přípravy! Já chaloupku peču ze svého oblíbeného těsta na klasické perníčky. Množství těsta z následujících ingrediencí vám vystačí na jednu menší chaloupku.

Ingredience na perníčky:

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 35 g másla
  • 30 g medu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody

perníková chaloupka

Vytiskněte si šablonu


Vytiskněte si šablonu, podle které si můžete vykrájet jednotlivé součástky potřebné pro sestavení chaloupky. Nebudete tak potřebovat žádné speciální formičky.

Postup:

  1. Vytiskněte si šablony na perníkovou chaloupku na tvrdý (nejlépe lesklý) papír a vystřihněte si je.
  2. Hladkou mouku a moučkový cukr si prosejte na vál. Do středu si udělejte důlek a vyklepněte do něj vajíčko.
  3. Máslo si dejte do rendlíku a na nízký stupeň ho rozehřejte. Pak rendlík odstavte pryč z plotny, přidejte do něj med a promíchejte, aby se nvám rozpustil i med.
  4. Máslo s medem vylijte na vál do důlku. Přidejte ještě koření na perníčky, kakao a jedlou sodu. Ze všeho vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte minimálně na jeden den odpočinout do lednice (nebojte se ho klidně nechat v lednici 3‒5 dní).
  5. Těsto vyndejte z lednice, trochu poprašte vál hladkou moukou a těsto vyválejte na tloušťku cca 3‒4 mm. Troubu předehřejte na 160 stupňů.
  6. Pomocí nože a šablon vykrájejte požadované tvary, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Ze zbylého těsta si můžete vykrájet perníčky navíc.
  7. Pečte cca 9‒10 minut. Perníčky nechte důkladně vychladnout (ideální je nechat je odpočinout do druhého dne).

S tloušťkou těsta může pomoci váleček


Na vyválení těsta můžete použít váleček na těsto s odnímatelnými kroužky, díky kterým dosáhnete přesně výšky 4 mm těsta.

Ingredience na cukrovou polevu:

  • moučkový cukr (extra jemný nebo přesátý)
  • bílky
  • škrob (bramborový nebo kukuřičný)

Postup:

  1. Přes jemné sítko protlačte pomocí lžičky bílek do misky. Přidejte lžičku škrobu a postupně přidávejte moučkový cukr.
  2. Vše míchejte metličkou. Musí vám vzniknout hustší krém, který se hezky táhne, když ho necháte stéci ze lžíce zpět do misky. Ideální je si zdobení připravit a nechat nějakou dobu v uzavřené nádobě odstát (klidně v lednici den dopředu), poté je totiž konzistence mnohem lepší.

Zdobíme a sestavujeme chaloupku

Když máte upečené perníčky a připravenou polevu na zdobení, můžete se pustit do dokončení chaloupky.

Jak na to?

  1. Hotovou polevu si dejte do zdobicího sáčku a ustřihněte špičku (chce to opravdu malou dírku). Poté už zdobte jednotlivé díly podle své fantazie.
  2. Ozdobené perníčky nechte minimálně 3 hodiny zaschnout a poté už postupně slepujte jednotlivé díly k sobě.
  3. Nejdříve si k sobě slepte spodní díly domu, střechu nechte až nakonec. Každý bok jednotlivého dílu v místě spoje zlehka na jemném struhadle do úhlu 45 stupňů nastrouhejte, aby šel k dalšímu dílu dobře lepit.
  4. Na boky si naneste cukrovou polevu a spodní čtyři díly slepte. Domeček zvenku zajistěte z každé strany například skleničkou a nechte zaschnout minimálně 5 hodin.
  5. Poté přilepte první část střechy a opět nechte zaschnout. Nakonec připevněte druhou střechu a taktéž ji nechte zaschnout.
  6. Hotovou perníkovou chaloupku můžete ještě dozdobit podle své fantazie.

Když bojujete s lepením


Začátečníci mají někdy problém slepit velké díly k sobě. Pokud s tím také bojujete a chaloupka bude sloužit pouze jako dekorace (nebudete ji konzumovat), můžete si vypomoci s tavnou pistolí.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články