Právě čtete

S létem do bytů bez klepání míří octomilky! Aby se nám vyhnuly, držím se třech kroků

9387  
Sdílet: 

S létem do bytů bez klepání míří octomilky! Aby se nám vyhnuly, držím se třech kroků

Léto je pro mě každoročně obdobím boje s octomilkami. Venku dozrává ovoce, padá do trávy a tam začíná hnít. Octomilky se množí jako divé a stěhují se i na ovocnou mísu v naší kuchyni... Tedy teď už ne, protože jsem si vychytala tři kroky, díky kterým se mušek celkem úspěšně umím zbavit.

12. 7. 2021 3 min. čtení Renata Zielezińska
S létem do bytů bez klepání míří octomilky! Aby se nám vyhnuly, držím se třech kroků

Stačí někam položit talířek s kouskem zralého ovoce a už tam jsou… Jejich přítomnost nemůžu vystát a o to víc mě štve, když se jich pracně zbavím a další den je octomilek zase plná kuchyň.

Rozlitá šťáva nebo shnilý brambor ve spíži, to jsou ideální líhně larviček. Ačkoliv je život octomilek dlouhý jen pár týdnů, invaze mušek je nepříjemnou záležitostí. Na internetu je plno rad, jak nad ocomilkami vyzrát, a já je vyzkoušela snad všechny. Včetně běhání s vysavačem za letícím hejnem a odhánění fénem. Nemusím říkat, že je to nejen únavné, ale také úsměvné a efekt to moc nemá. Po dlouhém boji jsem ale přecejen našla tři funkční tipy, díky kterým už moje kuchyň otravné mušky tolik neláká.

1. Pravidelně uklízím a dezinfikuji kuchyňskou plochu

Sebemenší kapka čehokoliv, co sladce voní, je doslova lákadlem. Mít uklizeno je tedy prvním krokem k úspěchu.

Otřít všechny desky, vyčistit pracovní plochu a dřez! Nezapomínám odstranit zbytky potravin a to ani v odtoku dřezu.

Klíčem k boji proti octomilkám je v první řadě omezit možnost jejich množení. Proto udržuji kuchyň, spíž, lednici a jídelnu čisté. Jednou z hlavních věcí je vynášení odpadků. Potraviny, i když nejsou na očích, v koši rychle podléhají hnilobným procesům a octomilky pak přímo lákají. Když odnesu pytel do popelnice, koš ještě pro jistotu vypláchnu a přestříknu dezinfekčním prostředkem, abych ho zbavila případného zápachu.

2. Odklízím přezrálé nebo nahnilé ovoce (i zeleninu)

I když se zdá, že octomilky jsou kouzelnice a objevují se jen tak z ničeho nic, ve skutečnosti kladou vajíčka na povrch nebo dovnitř hnijícího ovoce. Mohou jich být i stovky naráz a čím je větší teplo, tím rychleji se množí. Proto nás otravují především v létě.

Pořádně prohlížím ovoce a zeleninu a skladuji je v ledničce. Pokud narazím na nahnilé kousky, čeká je rychlá cesta na kompost. Totéž platí i pro zbytky jídla. Snažím se na stole ideálně nic nenechávat, ale pokud přecejen máme třeba kus koláče nebo ovoce, které se nehodí zavřít do lednice, alespoň je důkladně zakryji. Vypozorovala jsem, že octomilky vezmou za vděk i řezanými květinami ve váze, když začnou trochu hnít.

Naše děti milují ovocné šťávy, ale zrovna tak si je nenechají ujít ani zrádné mušky. Proto šťávy skladuji v dobře uzavíratelné nádobě nebo také v lednici. A když dopijeme, sklenice umyji hned, aby jejich vůně nestihla nikoho přilákat.

3. Vyrábím domácí pastičky

I když se snažím dělat co můžu, stačí chvilka nepozornosti a octomilky jsou všude. Znáte to. Můžete si proti nim v obchodě koupit nejrůznější vychytávky – elektrický lapač, mucholapku, chemické prostředky… ale mně nejlépe fungují pastičky, které snadno vyrobím doma.

Nejjednodušší a pro mě jedno z nejúčinnějších řešení je sklenička s trochou jablečného octa. Přidám do ní ještě pár kapek prostředku na nádobí, vše překryju potravinovou fólií a párátkem do ní udělám malé dírky. Když nemám po ruce fólii, z kousku papíru vyrobím kornoutek a ten posadím na skleničku (uzoučkou stranou nahoru). Funguje to stejně dobře jako trik s fólií.

Pastičky z dosahu dětí!

Pastičky umístěte tak, aby na ně nedosáhly děti. Koktejl z octa a mycího prostředku rozhodně není vhodný k tomu, aby ho ze zvědavosti ochutnávaly.

Jako past na mušky můžete použít také láhev, ve které na dně zbylo trošku vína nebo piva. Mušky vůně naláká dovnitř, ale úzkým hrdlem už by neměly vyletět ven. Důležité je také hodně větrat. Jak jsem psala v úvodu, milují horko a průvan jim naopak moc nesvědčí.

octomilky

Ačkoliv máme v oknech moskytiéry a dělám vše pro prevenci, stejně se u nás několikrát do roka mušky objeví. Díky třem výše uvedeným krokům se jich ale většinou celkem rychle zbavím. Držím palce, ať je i vy rychle vyženete a nemusíte se s nimi moc trápit.

Smutnice vypadají jako octomilky, ale lákají je pokojovky


Pokud mušky podobné octomilkám potkáváte v blízkosti květináčů, jedná se o jiný druh hmyzu. Tyto potvůrky přitahuje vlhká zemina bohatá na minerály. Kladou do ní vajíčka a pokojovkám tak mohou škodit. Pokud si smutnic všimnete, rychle zasáhněte! Nejlepší je umístit do květináče lepicí papírek k tomu určený (koupíte v hobby marketech nebo v obchodech s pokojovkami). Je také dobré vyměnit vrhní část zeminy za novou, abyste se zbavili případných nakladených vajíček. Rostlinu na čas přesuňte do karantény, aby se mušky nenastěhovaly i k ostatním rostlinám.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články