Právě čtete

5 nejčastějších nevítaných návštěvníků kuchyně a jak na ně

21583  
Sdílet: 

5 nejčastějších nevítaných návštěvníků kuchyně a jak na ně

Nechcete se o mouku dělit s potravinovými moly, o čokoládu s červotočem spížním a o sušenky s potemníkem? Stoprocentně zabránit tomu, aby se v bytě nikdy žádný hmyz neobjevil, nelze. Ale jsou určité postupy, jak prevenci maximalizovat a jak si poradit, když už je nezvaný host v našem příbytku. Fungují babské rady i „selský rozum“.

10. 8. 2017 4 min. čtení Šárka Adámková
5 nejčastějších nevítaných návštěvníků kuchyně a jak na ně

2,1

Potravinoví moli

Zabydlují se v těstovinách, mouce, rýži, strouhance, koření, obývák si klidně udělají i v kávě nebo v soli. Jakmile je potravina nebo její část napadena, nekompromisně ji pošlete do koše. Ve stejné oblasti, kde jste moly načapali, také raději pro jistotu vyhoďte všechny otevřené sáčky s jídlem. Nikdy totiž nevíte, zda už tam moli nenakladli vajíčka anebo neinfikovali potraviny svými výkaly. Samička zavíječe moučného, jak se tento hmyz jmenuje, totiž dokáže během svého krátkého života naklást až 700 vajíček. Pokud s nimi nechcete sdílet jednu domácnost, po vyhození napadených potravin skříňku důkladně umyjte.

TIP: Moly si často přineseme už z obchodu. Proto je nejlepší prevencí, jak jim zabránit v přestěhování do naší spižírny, přesypat hned po nákupu všechny potraviny do plastových nebo skleněných dóz s uzávěrem a sáčky vyhodit. Do spíže také můžeme pověsit svazek s bobkovým listem, sušenou levanduli nebo chmel, jejichž vůni moli nesnášejí.

1,1

Mravenci

Jako Spiderman vyšplhají klidně do nejvyšších pater a pochutnají si na sladkých šťávách, cukru, medu, zbytcích jídel a podobně. Jelikož mají rádi společnost, pokud jich najdete jen pár, očekávejte, že si u vás brzy udělají pořádný mejdan s širokou mravenčí rodinou a přáteli. Ideální je tomu předejít.

TIP: Stejně jako na jiný hmyz i na mravence platí čistota a dobrý úkryt potravin. Čistá kuchyň a potraviny zavřené v dózách ztíží malým predátorům lov. Mravencům také můžete postavit do cesty past, která je zastaví. Podle babských rad jsou to sušená chilli paprička, pepř, drcený jalovec nebo jedlá soda. Nasypte je kolem dveří a parapetů, mravencům se přes kořeněnou cestu nebude chtít jít. Pomáhá také otírání parapetů a zárubní octovou vodou a zaplnění malých škvírek ve zdi mentolovou zubní pastou.

3

Octomilky

Ovocné šťávy, limonády, džusy, víno, zralé a přezrálé ovoce a různé zkažené jídlo… to všechno tenhle miniaturní dvoukřídlý hmyz miluje. Jakmile někde necháte nakousnuté jablko, prasklý banán nebo sklenici od vypitého piva, máte o návštěvu postaráno. Mušky nejsou jen protivné, ale také nebezpečné. Sedají totiž na výkaly a různé bakteriemi poseté odpadky a pak na jídlo. Proto je potřeba se jich zbavit.

TIP: Suchá, čistá a vyvětraná domácnost octomilky odpuzuje. Nutné je především uklízet všechny zbytky, vyhazovat odpadky a čistit dřez. Když už octomilky v bytě máte, nachystejte na ně pasti. Jednou může být masožravá květina tučnice, která si na muškách přímo smlsne. Anebo dejte do několika sklenic ovocnou šťávu s trochou vody či vína, sklenice překryjte folií, dobře utěsněte a nahoře propíchejte malé dírky. Mušky se dostanou dovnitř, ale ven už ne – v tekutině se utopí. Je to trochu brutální metoda, ale účinná.

4,1

Červotoč spížní

Nejvíc si „ujíždí“ na sladkém, ale vezme zavděk i koření, pečivo, sušenky nebo rýži. A pozor, napadá i knihy, třeba kuchařské. Dokáže se „provrtat“ i alobalem a knížky po jeho zásahu vypadají jako pravý ementál.

TIP: K zahubení tohoto tvora pomáhají teploty nad 60 ˚C, ale pokud si neděláte v kuchyni saunu, nejlepší je nechat ho pojít hlady, což znamená zabalit všechny potraviny tak, aby se k nim nedostal. Vhodné je také najít jeho líhniště a zlikvidovat ho. Červotočem napadené potraviny vždycky vyhoďte.

5
Autorka ilustrací: Michaela Dušková

Potemník moučný

Hnědočerný brouk si vybírá temná místa a pohybuje se hlavně v noci. Může dorůst až 18 milimetrů a samice naklade přibližně 300 vajíček. Potemník se živí moukou, pečivem, rýží nebo i psími či kočičími granulemi. Jídlo jím napadené často podléhá plísni, a proto je pak už ke konzumaci nevhodné.

TIP: Potemník má rád teplo, tak mu ho nedopřávejte. Skladujte potraviny při teplotě do 20 ˚C a tento hmyz se vám vyhne obloukem. Pokud si potrpíte na gurmánské experimenty, pak vězte, že larvy potemníka třeba s česnekem a chilli, patří v některých zemích mezi kulinární delikatesy.

Rada na závěr

Nejvíce všechen hmyz odradí čistá, suchá a dobře větraná domácnost. Ale někdy se stane, že i když děláte všechno správně, stejně se nějakému broučkovi nebo mušce nevyhnete. Pak zkuste nejdříve babské rady (levandule a bobkový list jsou skoro sázkou na jistotu), pak chemii z drogerie (výběr je veliký) a až nakonec deratizaci.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články