Právě čtete

Vyrobte si hmyzí hotel! Zábava pro malé i velké, prospěšná pro přírodu

29479  
Sdílet: 

Vyrobte si hmyzí hotel! Zábava pro malé i velké, prospěšná pro přírodu

Postavte s dětmi hmyzí hotel a poskytněte střechu nad hlavou živočichům, kteří často nemají kde spočinout. V tichosti můžete pozorovat, jak se u vás mají, a navíc pro vás za odměnu budou hubit nevítané zahradní škůdce. Stavba i pozorování domečku je skvělá aktivita pro celou rodinu.

21. 5. 2021 5 min. čtení Denisa Charvátová
Vyrobte si hmyzí hotel! Zábava pro malé i velké, prospěšná pro přírodu

Domeček pro hmyz, nebo chcete-li hmyzí hotel, je nejen krásnou zahradní dekorací, ale především útočištěm pro stále více mizející hmyz. Vlivem přeměny krajiny na monokulturní, ztrácením se luk a pastvin, urbanizace, ale třeba i popularity anglických trávníků, ubývá čmeláků, včel, brouků, motýlů a dalších hmyzích druhů.

Hmyz je ale důležitý. Nepomáhá nám jen opylovat rostliny, je pomocníkem i v boji se škůdci. Je to vlastně takový „ekologický“ spolubojovník, a to především když nechceme používat chemické prostředky. Ubytujme proto hmyzí kamarády v našich zahradách a vraťme přírodě trochu rovnováhy.

Kdy a kam umístit hmyzí hotel?

Když si budete vyrábět domeček sami, má to výhodu, že si ho můžete postavit přesně tak, aby se vám hodil a vešel na zahradu, balkon nebo terasu.

Platí pravidlo, že ideální je umístění na jih či jihovýchodv místě, kde je sucho, závětří a teplo. Hotel si můžete na zahradu nastěhovat v podstatě kdykoliv v průběhu roku, ale nejlepší je začít na jaře, klidně ještě než příroda začne kvést. Ale ani teď rozhodně není pozdě! Někteří obyvatelé se budou po sezóně chystat v hotelu přečkat zimu. My ho proto v zimním období nikam nestěhujeme, ale třeba ho jen zakryjeme. Pokud máte možnost, nejlepší je hotel už na začátku umístit třeba pod stříšku, kam neprší.

Čtěte také: Vyrobte svým dětem krásné teepee!

Máte lákavé okolí?


Stejně jako vy byste si vybrali dům v atraktivní lokalitě, i hmyz bude koukat na okolí svého nového domu. Když blízko porostou například rostliny jako levandule nebo šalvěj, pravděpodobně nalákáte více nájemníků. Nezapomeňte jim také v dosahu zařídit wellness v podobě misky s vodou.

Jak vyrobit hmyzí hotel

Postavit ho není složité a moc toho ke stavbě ani nepotřebujete. Většinu potřebného najdete v přírodě. Už jen cesta za sběrem výplně domečku je dobrým důvodem k výletu a poznání přírody. Sbírat šišky, klacíky, hledat dutá stébla, to u nás baví celou rodinu. Stejně tak samotné plnění domečku a příprava hmyzích pokojíčků.

Co budete potřebovat:

  • dřevotřísku/desky/prkna – co zrovna máte po ruce
  • kus pletiva
  • šroubky/hřebíky
  • vrtačku
  • různé druhy přírodnin – šišky, kůru, suchou trávu, klacíky, suchá stébla, špalíčky, fantazii se meze nekladou, jen dbejte na to, aby se jednalo skutečně o přírodní materiál
  • keramický květináč
  • tvárnice

Nejprve připravte základ domečku

Základem každého hmyzího domečku je konstrukce opatřená střechou. Měla by být z přírodních materiálů, a neměla by se proto ošetřovat laky ani jinými nátěry. Její základ představuje obdélník.

My jsme jako materiál konstrukce použili OSB desku, ale stejně dobře poslouží i prkýnka, která hřebíky zvládnou stlouci větší děti i samy. Potřebovat budete vždy dvě stejně dlouhé desky na podlahu a strop, dvě stejně dlouhé desky na bočnice a další dvě desky na střechu.

Ideální je vše stáhnout k sobě šroubky, pokud ale pracujete jen s prkýnky, tloušťka vám to samozřejmě nedovolí. Pak si stejně dobře vystačíte s hřebíky a kladivem. Na základní konstrukci stejným způsobem připevníme střechu. Ta je důležitá, aby do domečku nezatékalo. Jestli zvládnete seříznout hrany střechy, bude vám pak na domečku lépe sedět. Pokud ne, nezoufejte. Stačí vám dvě desky, jen jedna bude o šířku hrany kratší. Pak je přiložíte kraji přes sebe a spojíte dohromady.

jak vyrobit hmyzí hotel

Můžete využít starý nábytek nebo paletu

Máte menší starou skříňku? I ta může posloužit jako základní konstrukce. Stejně jako paleta, ze které můžete udělat atypický hmyzí hotel.

Rozdělte domek na jednotlivé pokojíčky

Co by to bylo za hotel, ve kterém nejsou pokojíčky?

Jak víme, základ je tedy udělat obdélník. Poté si odměřte šířku mezi jeho stěnami (a ano, může se stát, že přimontujete bočnice základní konstrukce z vnějšího kraje, pak bude délka této desky úplně stejná jako u podlahy). Desku dejte do výšky, jakou si přejete, a přidělejte skrze boční stěny napevno. Pokojíčky se dají vždy ještě volně přepažit a vytvořit menší útulné komůrky. Vše je na vaší fantazii.

Zabydlete pokojíčky výplní

Zde platí pravidlo: čím více typů výplně (v podstatě úkrytů) použijete, tím více druhů hmyzu do domečku přilákáte.

jak vyrobit hmyzí hotel

Proto se nebojte udělat domeček pestrý. Nasbírejte klacíky, které pak nalámete, šišky, polínka, slámu, suché stvoly, stonky slunečnice, mech, kůru, ulity šneků… Stejně dobře jako výplň upotřebíte lýko, duté cihly či obrácený keramický květináč vyplněný suchou trávou (nic nesmí být chemicky ošetřené!) nebo provrtaná dřevěná polínka, kdy otvory mají mírný spád směrem ven. To proto, aby se v nich po dešti nedržela voda.

Na co si dát pozor?

  • Nejčastější chybou stavitelů bývá, že u vrtaných polínek použijí příliš čerstvé dřevo. Zde pak nastává problém, že dřevo pouští smůlu, ta zalepí otvory a včely se zde nechtějí ubytovat.
  • Rozhodně nepoužívejte plasty a materiály nikdy nespojujte lepidlem.
  • Dejte si pozor, aby výplně příliš nepřesahovaly ven. Natahují pak více vody a pokojíčky by vám mohly začít plesnivět.

Koho na co nalákáte?

Hmyzí hotely lákají k ubytování zejména samotářský hmyz.

Není překvapením, že nejčastějšími obyvateli hmyzích domečků bývají včely samotářky. Ty velmi ocení nejrůznější hluboké skuliny, do nichž kladou vajíčka a následně ukládají i potravu pro budoucí larvy. Radost jim uděláte dřevy s vyvrtanými otvory, dutými stébly (třeba od křídlatky) a dalšími dutinkami. Možná se k nim do sousedství nastěhují i pestřenky.

Mezi první zájemce o ubytování v přízemí budou zajisté patřit škvoři. Potěšíte je šiškami, suchou trávou a slámou, kterou vycpete keramický květináč umístěný dnem vzhůru společně se suchým listím. Noční lovec škvor, možná vás to překvapí, loví jednak mšice, jednak vlnatky a svilušky (ty jsou silným škůdcem ovocných stromů) a další drobný hmyz a jeho vajíčka.

Další pomocník, který si rád rozbalí kufry ve vašem hotelu, bývá zlatoočko. V pokoji má nejraději šišky, kůru či nalámané větvičky. Vy si ho budete cenit za hubení mšic (larvy zlatoočka zvládnou ve své vývojové fázi zahubit i více než 450 mšic) a roztočů.

Děti milují berušky (a vy za konzumaci až pěti tisíc mšic ročně byste měli také), proto nezapomeňte na pokojíček i pro ně. Poděkují vám za suchou trávu či listy.

Jestli jste zruční, můžete využít i podkroví domečku. Pakliže kousek pod špičkou uděláte podlahu a z čelní strany domečku připevníte desku se svisle vyřezanými hladkými otvory (které nepoškodí křídla), budete mít hnízdiště pro motýly.

A co údržba?


Domeček nemusíte nijak čistit. Naopak, nejlépe uděláte, když jeho obyvatele nebudete rušit, spíše tiše pozorovat. Starejte se ale o jeho okolí, aby bylo pro hmyz dostatečně lákavé.

Pozorování obyvatel hotelu je nejen velká zábava, ale troufám si tvrdit, že hmyzí domeček může dětem dát mnoho i do hodin přírodovědy. Mohou pozorovat, jak se hmyz chová, jaký typ dutin potřebuje k zabydlení… Proto neváhejte, pusťte se s námi do stavby a přivítejte malé hmyzí návštěvníky, kteří poslední dobou čím dál častěji nemají, kde složit hlavu, a radujte se s nimi z krásného bydlení.

Z mojí zkušenosti se v domečku zpravidla neubytovávají sršni ani vosy. A poslední tip na závěr? Nezapomeňte si pořídit lupu!

Čtěte také: Připravte dětem pirátskou stezku odvahy! Máme pro vás návod krok za krokem

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články