Právě čtete

Přírodní odpuzovače hmyzu

58302  
Sdílet: 

Přírodní odpuzovače hmyzu

Většina průmyslových repelentů navíc obsahuje DEET (diethyltoluamid), který má odpuzovat hmyz, ale zároveň dráždí oči a nosní sliznici a při dlouhodobém používání může způsobovat neurologické potíže. Naštěstí pomoc proti hmyzu najdete tam, odkud pochází - v přírodě.

28. 7. 2015 2 min. čtení Minty Finty
Přírodní odpuzovače hmyzu

Příjemné posezení na terase či u grilu často ruší nepříjemné bzučení a následné hmyzí útoky. Vlahý večer tak končí rozpálenou svědící kůží a zuřivostí. Nezvané návštěvníky často musíte lovit i ze sklenic s vínem, odhánět od upečeného masa nebo z ložnice. Pomáhá obléci si dlouhé oblečení, ale to není během horkých letních dní a nocí ideální řešení. Po nastříkání repelentem můžete zapomenout na vychutnávání jídla a pití všemi smysly, protože vaše nosní receptory právě zažívají chemický rauš.

IMG_0731

Voňavý odpuzovač

Pro nás příjemně vonící kombinace je pro komáry nesnesitelná. Stačí rozkrojit 1-2 limetky na půl a zastrkat do nich obyčejný hřebíček. Postavte si voňavý odpuzovač na římsu okna a komáři mají rázem vstup zakázán.

Dalším přírodním, i když o něco méně voňavým odpuzovačem, je obyčejný česnek! Dejte několik nasekaných stroužků do misky a dejte stejně jako v prvním případě k oknu nebo třeba doprostřed stolu během vaší garden party. Nenechte se komáry rozhodit ani venku!

IMG_0742

Domácí repelent s esenciálním olejem

  • 50 kapek výrazného esenciálního oleje (citronová tráva, levandule, máta, tea tree, hřebíček, eukalyptus nebo skořice)
  • 50 ml vilínového extraktu (koupíte např. na eshop.ekokoza.cz) nebo čiré vodky
  • 500 ml převařené vody

Do láhve s pumpičkou vlijte převařenou vodu a vilínový extrakt nebo vodku, přidejte esenciální olej podle vašeho výběru a promíchejte. Aplikujte přímo na kůži. Budete krásně vonět, ale komáři se vám vyhnou obloukem!

PS: Na závěr pro vás ještě máme tip na rychlou první pomoc proti komárům. Pokud máte doma kvalitní éterický olejíček s výraznou vůní (například levandule, máta nebo citronela), vyrobíte si přírodní, voňavý odpuzovač hmyzu během pár sekund. Stačí přidat několik kapek do skleničky s pleťovou vodou nebo pleťovým olejem a ihned aplikovat na pokožku.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články