Právě čtete

Vyrobte si piňatu! Můžete ji naplnit sladkostmi nebo do ní zabalit dárek

4279  
Sdílet: 

Vyrobte si piňatu! Můžete ji naplnit sladkostmi nebo do ní zabalit dárek

Hledáte inspiraci na netradiční dekoraci na oslavu nebo způsob, jak zabalit dárek jinak než do obyčejné taštičky? Zkuste piňatu podle mého návodu. Je krásná a není to nic těžkého.

17. 7. 2021 3 min. čtení Natálie Hilgertová
Vyrobte si piňatu! Můžete ji naplnit sladkostmi nebo do ní zabalit dárek

S piňatou jsem se poprvé setkala na oslavě na Novém Zélandu. Sice jsem ji znala z filmů, ale uchvátila mě až naživo, to s ní je totiž daleko větší zábava. Kdo nevíte, co přesně piňata je, tak si představte krabičku z relativně křehkého papíru v libovolné podobě. Může mít formu slavných pohádkových postaviček, zvířátek i oblíbeného jídla (donuty, ovoce, pizza…).

Místo potisku se piňata zdobí roztřepeným krepovým papírem. Nejdůležitější je ale její obsah. Dovnitř se schovávají dobroty, malé hračky, konfety, nebo dokonce poukazy pro oslavence. Tím ale celá tradice nekončí, piňata se zavěsí do prostoru a oslavenec ji rozbíjí klackem, tyčí nebo pálkou a obsah z ní vítězoslavně vypadává.

Odkud pochází?

Většina lidí si piňatu spojuje s Mexikem a Jižní Amerikou, ale internet tvrdí, že se zrodila v Číně, kde měla podobu barevných papírových postaviček. Tam se zalíbila Portugalcům a ti ji dovezli do Evropy, kde získala italské jméno, a poté byl zvyk převezen do Jižní Ameriky.

Tam už ale určitá forma piňaty existovala. Cestou na sebe brala různé podoby, od papírových postaviček po keramické hrnce. Trochu si tedy lámu hlavu nad tím, kam její původ sahá. Co vím ale určitě, je to, že od pradávna tahle barevná věc plná malých radostí lidi baví.

Vyrobte si piňatu!

Tato piňata nebude určená k rozbíjení, ale můžete ji využít jako dekoraci na oslavu nebo do ní netradičně zabalit narozeninový dárek i sladkosti pro děti.

Co budete potřebovat:

  • Kartony (používám ty, které mi zbyly z rozbalených produktů – je to šetrné k přírodě a zároveň je jejich gramáž daleko rozmanitější než v papírnictví)
  • Krepové papíry libovolných barev (v postupu je barev 5: 3 výrazné a k nim černá a bílá pro zajímavý kontrast)
  • Čtvrtku v jedné z barev
  • Papírovou lepenku
  • Ruličku od toaletního papíru
  • Ořezanou tužku
  • Nůžky (hodí se i malé nůžtičky na přesnější stříhání v některých krocích)
  • Řezák a podložku, na které můžete řezat (stačí i prkýnko)

1. Vytiskněte a vystřihněte si šablony a pak je obkreslete na karton

Podél tlusté čáry řežte skrz karton a v místech, kde je přerušovaná čára, řežte jen cca do poloviny jeho hloubky (části tak zůstanou přichyceny). Menší kolečko s jednou dlouhou pacičkou je víčko. Větší kolečko s krátkými pacičkami je bok piňaty, který bude přilepen na pevno.

návod na pinatu z kartonu

2. Dokončete víčko

Vystřihněte si čtverec cca 8 × 8 cm z modrého krepového papíru a nalepte ho na tu stranu víčka, která není u paciček naříznutá (2a). Odstřihněte část krepového papíru okolo paciček, viz obrázek (2b). Čtyři vzniklé části rozstřihněte napůl (2c). Pod každou pacičku nalepte obdélníček z modrého krepového papíru (2d). Části krepového papíru, které jste v kroku (2c) přestřihli na poloviny, teď nalepujte do středu (2e). Podle šablony si vystřihněte kolečko z oranžového papíru a nalepte ho na střed víčka. (2f)

víčko pinaty

3. Připevněte víčko na krabičku

Do ruličky vložte dlouhou pacičku tak, aby bylo víčko na hraně ruličky (3a). Pacičku, která je naproti dlouhé pacičce, ohněte směrem ven z krabičky, zbylé dvě ohněte dovnitř (3b). Dlouhou pacičku uvnitř krabičky přilepte papírovou lepicí páskou (3c).

diy pinata

4. Připevněte bok piňaty

Pacičky ohněte okolo krabičky zvenku (4a). Připevněte je lepicí páskou (4b). Pak boky pořádně upevněte další lepenkou. Čím více lepenky, tím více vydrží, ale dvě vrstvy by měly stačit (4c).

jak připevnit víčko na pinatu

5. Připravte si třásně

Ustřihněte z krepového papíru pruhy cca 3 cm široké (5a). Částečně ruličky rozrolujte a začněte stříhat „ofinku“, střihy by měly jít zhruba do třetiny šířky ruličky (5b). Nakonec ruličky rozrolujte, třásně jsou připraveny (5c)!

jak připravit třásně na pinatu

6. Obalte piňatu

Začněte odspoda, namažte vždy část ruličky lepidlem a pak přikládejte nerozstřiženou část „ofinky“/třásní. Rolujte dokola vzhůru po ruličce (6a). Až budete mít dost velkou část od jedné barvy, zastřihněte ji a pokračujte s další barvou (6b). Úplně nahoře pak dokončete kolo, tak aby na hraně nevykukovala rulička (6c).

jak obalit pinatu
7. Zamaskujte ruličku

Připravte si z krepového papíru proužky cca 12 cm dlouhé a 1,5 cm široké (7a). Začněte je lepit na bok piňaty (7b). Skončete barevným proužkem, který se vám nejvíce líbí, ten bude totiž nejvýraznější (7c). Zastřihněte proužky, tak aby končily podobně a nepřekrývaly poslední „ofinku“ v celé délce (7d).

jak ozdobit pinatu
Piňatu máte hotovou! Teď už ji jen naplnit něčím, co mají vaši hosté rádi, nebo do ní ukryjte třeba dárkový poukaz jako narozeninové překvapení. Fantazii se meze nekladou. Já nejčastěji plním piňatu lístky do tomboly, frkačkami, bublifuky, poukazem na dezert, mapou k pokladu… a nezapomeňte ještě přidat pár konfet, jen tak je piňata kompletní!

ším naplnit pinatu

Doufám, že se vám tenhle kousíček Mexika zalíbil aspoň z poloviny tak jako mně a inspiruje vás k prozkoumání dalších zvyků, které má tahle země v rukávu. Přeju spoustu zábavy! Hasta la vista. :-)

Prohlédněte si fotočlánek plný mexické inspirace do šatníku i na stůl a naučte se připravovat domácí tacos včetně kukuřičných placek.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články