Právě čtete

Jak jsem si udělala kuchyň po svém, i když ve svém ještě nebydlím

30916  
Sdílet: 

Jak jsem si udělala kuchyň po svém, i když ve svém ještě nebydlím

Stěhování do nového je velká věc. Naposledy jsem na ten velký den nemohla dospat a už jsem si v duchu s pomocí Pinterestu zařizovala svou vysněnou kuchyň. Když se ale člověk nového domova dočká, většinou to není tak pastelově zelené, jak si u své kuchyňské linky vysnil. Zvlášť, když se stěhuje do pronájmu a nemůže si přibít na zeď ani hřebíček.

6. 9. 2023 4 min. čtení Helena Suchá
Jak jsem si udělala kuchyň po svém, i když ve svém ještě nebydlím

Kuchyň je pro mě středobod vesmíru. Místo, kde můžu vypnout, vařit třeba podle Jamieho nebo podle sebe, ale hlavně pro ty, které mám ráda. Co by to ale bylo za „můj vesmír“, kdybych si to tam neudělala po svém? Nesmíte to vzdát hned na začátku, pak se už k ničemu nedokopete. I malé detaily mohou obyčejnou kuchyň proměnit k nepoznání. Moje proměna navíc v porovnání s vysněnou kuchyní z Pinterestu nestála skoro nic a ušetřila i zdi od zásahů kladivem a vrtačkou.

Moje sedmero pro zabydlování kuchyně bez trvalých zásahů

Abych si i kuchyň prohřála, osvěžila a zabydlela, stačilo několik úprav. Nemusíte si odškrtnout najednou všech sedm bodů – na drobném vymazlování interiéru je nejlepší, že je bezedné.

1. Obložím linku za malou chvilku

Díky bohu za nemastné neslané světlé dlaždice, které si říkaly o facelift. Nejdřív jsem přemýšlela o nalepovacích dlaždičkách. Nejvíc se mi líbí se vzorem azujelos, který jsem obdivovala v Portugalsku. Pro začátek jsem to ale nechtěla přehánět s barvami. Rozhodla jsem se proto pro neutrálnější řešení, zato s větším efektem – falešné bílé cihly ve 3D. Zvolila jsem PVC panel, dají se ale pořídit i pěnové samolepky a tapety. Byla to rychlá čistá práce s perfektním výsledkem.

obklady do kuchyně lepené

2. Staré úchytky vyměním za mladší

Možná jsem přehnaný detailista, ale nevkusné stříbrné úchytky musely z linky pryč jako první. Nahradily je výrazné, přitom minimalistické černé úchytky, které se i lépe drží. Když už jsem byla u toho montování a lepení, přilepila jsem ještě nad dřez závěsnou tyč s háčky na vařečky a utěrky. Najednou kuchyň dostala úplně jiný šmrnc a já konečně věděla, jak ji dotáhnout k dokonalosti.

Lepte pevně!


Na lepení kupuji speciální oboustrannou lepenku (nebo lepidlo), která by udržela snad i slona a je určena právě i k udržení větší zátěže. Je běžně k dostání ve velkoobchodech s potřebami pro kutily, nechte si tam poradit s výběrem.

3. S barvami a materiály nakládám jak Italové s ingrediencemi

Tři až čtyři barvy k bílému základu stačí. Úchytky jsem zvolila černé, teď ještě zútulnit linku. Dřevo bylo jasné – dominantou kuchyně je pracovní deska z masivu, za tu jsem vděčná. Pokud ji doma také máte, doporučuju ji každé tři měsíce olejovat. S ochrannou vrstvou vypadá mnohem lépe, hlavně je i odolnější vůči vlhkosti a skvrnám, o které v kuchyni není nouze.

Základní tři barvy jsem tedy měla – bílou, černou a přírodní hnědou. Ve finále jsem vše rozzářila ještě zlatými doplňky. Samozřejmě nesměly chybět ani zelené rostlinky, které prostoru vdechly život.

4. Zavěsím vše, co je potřeba – bez jediného hřebíku

Vlastně jsem ráda, že jsem musela zvolit jiné řešení než vrtání do zdi. Z vrtaček i kladiva mám respekt, mohlo by to skončit dírou k sousedům. Naštěstí existuje šikovná oboustranná lepenka (o které jsem psala výše), s níž cokoli přidělám kamkoli. Vyřešila jsem tak obrázky, háčky na utěrky i závěsnou tyč. Přilepila jsem také tabuli na lednici, kam si píšu, co chci vařit nebo koupit. Z provázků jsem vyrobila závěsný systém na bylinky, recepty a vzkazy, které si sem jednou za čas přikolíčkuju.

5. Osvěžím vzduch i linku živou zelení

Zelená evokuje svěžest, u mě navíc podporuje chuť k jídlu. A co si budeme povídat, zelené rostlinky do kuchyně patří. V sezoně mi na pracovní desce nechybí bylinky, ať už v květináči, nebo vlastnoručně sušené. Své místo na nejvyšším bodu linky mají i pokojovky. U těch je důležité myslet na to, že se jim pravděpodobně nebude dostávat moc světla a musí odolat i rychlým teplotním změnám a vlhkosti. Kuchyňskou klasikou je šplhavnice, hodí se sem i dracena nebo lopatkovec. Za tu krásu to šplhání na linku při zalévání stojí.

6. Vystavím na odiv jen to, co ladí oku

Tady stačí jediné pravidlo. Nevzhledné předměty a potraviny uklidit do skříněk, suroviny přesypat do pěkných nádob. Nemám ráda věže z čajových krabiček, a tak mám i pytlíky ve skleněné dóze. Stejně to mám s kávou, vločkami, luštěninami a dalšími nezbytnostmi. V prosklených skříňkách vystavuji nádobí, které vypadá hezky a je třeba ho mít po ruce – já tak mám skleničky na víno a kávový set.

Nesmím zapomenout na kuchařky! Všechny se mi do kuchyně nevejdou, ale srdcovky, ve kterých listuju téměř denně musím mít pořád po ruce. Nedostatek skříněk jsem vyřešila místem na lednici, kam se mi vešly tři dřevěné bedýnky – ty mi nahrazují knihovnu. Knížky v nich krásně drží a stejně krásně vypadají!

7. Rozehřeju nejen troubu, ale i vitríny

Když už mám v prosklených skříňkách „výstavku“, byla by škoda ji nechat utopit ve tmě. Příjemnou atmosféru v kuchyni navodí právě měkké žluté světlo z poliček a vitrínek. Je na vás, jestli do nich dáte klasická dekorativní světýlka, jako to mám prozatím já, nebo se rozhodnete pro funkční LED pásky či bodovky. Žluté světlo tak nebude sálat jen z trouby, ale prohřeje i zbytek kuchyně. A vám se z ní nebude chtít odcházet, stejně jako se vám ráno nechce z vyhřáté postele.

Atmosféru v kuchyni dolaďuji vývarem


A nemyslím ten kuřecí. Jednou za čas byt provoním ovocem, kořením a bylinkami. Pohltí i nepříjemný pach po smažení bramboráků. Často si vystačím s tím, co dům dá: prázdný vanilkový lusk, celá skořice, hřebíček, větvičky rozmarýnu, plátky pomeranče… Voňavé přísady zaliju vodou tak, aby vše plavalo, a nechám zahřívat. Postupně se začne uvolňovat kořeněná vůně.

Tipy na další články, které se vám při zútulňování domova budou hodit:

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Zpestřete si podzim návštěvou kamenné prodejny Tchibo a udělejte si radost čímkoli, co vám přijde k chuti. Šálkem dobré kávy i praktickými pomocníky do vaší domácnosti.

Najít nejbližší Tchibo
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články