Právě čtete

6 nápadů, jak kreativně rozzářit zahradu nebo balkon pomocí světýlek

16400  
Sdílet: 

6 nápadů, jak kreativně rozzářit zahradu nebo balkon pomocí světýlek

Nedivím se, že světýlka jsou hitem všech zahradních oslav a nechybí ani při obyčejném večerním relaxu. Každý letní večer s nimi vypadá o kousek slavnostněji. Pokud je nechcete věšet jen klasicky z bodu do bodu, mám pro vás několik vychytávek, díky kterým balkon nebo zahradu rozzáříte kreativně.

3. 5. 2023 3 min. čtení Natálie Hilgertová
6 nápadů, jak kreativně rozzářit zahradu nebo balkon pomocí světýlek

Moje nejoblíbenější světýlka jsou malé diody na drátku. Můžu s nimi totiž doslova kouzlit! Dají se zavěsit kolem zábradlí nebo na husto omotat kolem stromu, provazu, vyplaveného dřeva i jakékoliv jiné dekorace, kterou už máte doma (nebo najdete v přírodě). Díky tomu, že jsou tvárná, snadno můžu měnit intenzitu světla. Čím hustěji k sobě je namotám, tím silněji září. A naopak – když je roztáhnu, světlo je tlumené. Když jsem naposledy kempovala a zapomněla jsem si čelovku, omotala jsem si drátek s diodami okolo krabičky, ve které jsou baterky, a svítila jsem si jimi na cestu.

3 tipy na osvětlení diodovým drátkem

Lahve od vína, skleničky od marmelád, dřevo vyplavené řekou nebo děrované kamínky, které děti posbíraly na dovolené. To všechno (a nejen to) můžete využít!

1. Lahev nebo zavařovačka

Světýlka v lahvi od vína se mi moc líbí. Určitě jste je už také někde obdivovali. Světlo má příjemné barvy, je to moderní a skoro nic vás to nebude stát. Tedy kromě nákladů na plnou lahev, ale zase můžete spojit příjemné s krásným a užitečným. :-) Většina lahví se vyrábí v hnědých a zelených tónech. Barvy k sobě tedy ladí. Je super využít různé velikosti a tvary. Lahvemi dekoruji stůl nebo je stavím rovnou na zem, ale můžete je také zavěsit.

Využila jsem návod na makramé závěs na květináč, jen jsem si ho trošku zjednodušila a upravila podle lahve, kterou jsem zvolila. Za pomoci jutového provázku byla závěsná svítící lahev během několika minut na světě. Tahle metoda už je dnes tak oblíbená, že se dají koupit světýlka s úložným místem na baterky ve tvaru zátky, a tak nemusíte přemýšlet kam krabičku uložit. Já mám taková světýlka jen jedna, u ostatních to řeším tak, že krabičku vážu nahoru k hornímu uzlu síťky.

zahradní osvětlení

Využijte i zavařovačky

Stejně jako lahve lze použít zavařovačky. Na jejich zavěšení můžete navíc využít ještě jednodušší postup. Zavařovačky bývají čiré a tak propouštějí více světla.

2. Obmotávání okolo předmětů

Tahle varianta se dá dobře kombinovat s jakoukoliv alespoň trochu vhodnou dekorací. Já jsem zvolila vyplavené dřevo, ale můžete motat i třeba kolem šišek, nádobí, svícnů, větviček, plotu, nohou stolu…

3. Rozložení na stůl a zatížení kamínky (zatíží i ubrus)

Diodové drátky mají jedinou nevýhodu: jsou lehké. Když je položíte na stůl jen tak, můžou vám lézt do jídla nebo se motat mezi skleničky. Je tedy dobré něčím je zatížit. Já používám děravé kamínky, které jsem si dovezla z dovolené. Můžete použít i neděravé a drátek kolem nich jen omotat. Na stole pak mají funkci dekorace, těžítka i osvětlení.

Lampa z vánočních světýlek

Možná se vám v létě ještě nechce rozmotávat vánoční řetěz, ale můžete ho využít. :-) Vložte ho klidně i zamotaný do velké zavařovačky a vytvoříte si tím lampu.

Nasviťte předměty v okolí! Květiny, stromy i plot…

Na dokreslení atmosféry hezky funguje nasvícení okolních stromů, keřů nebo květin ve vázách. Světýlka směřujte odspodu nahoru.

Na fotce můžete vidět, jak jsem využila voděodolná led světýlka – do vázy s vodou. Výhodou je, že jim nevadí rosa ani mírný déšť. A to nejlepší na konec, disco! Jsem velkým zastáncem jednoduchých světýlek v teplejších bílých tónech. Ale musím přiznat, že když je dobrá hudba a nálada a do tmy se rozsvítí barevná světýlka, jen máloco mi dokáže pokazit náladu. Je to ten nejjednodušší způsob, jak kdekoliv postavit taneční parket. Snadno, rychle a levně.

Kombinujte!

Čím více světelných zdrojů, tím více světla. Zní to logicky, ale když máte málo světla třeba z lahve s malými diodami, první co vás napadne, bude nejspíš přisvítit si obyčejnou přenosnou lampičkou. Lepší je ale nakombinovat třeba několik z mých tipů, atmosféra, kterou to vykouzlí, stojí za to. :-)

Jak chráním světýlka před rosou nebo letním deštěm?

Nejjednodušší je využít outdoorová světýlka, která mají voděodolnou krabičku jako součást výbavy. Často ale využívám i obyčejná. Jen je proti vlhkosti trošku zabezpečím.

Jak poznat, jestli jsou vaše světýlka vhodná na ven? Většinou podle spoje na krabičce s baterkami – bývá ohraničený gumou, tím pádem lépe těsní. Pokud to tak u vašich světýlek není, můžete si vypomoct voděodolným pytlíčkem.

Když na zahradu natahuji prodlužovačku, abych mohla zapojit světýlka do zásuvky, osvědčilo se mi omotat spoj igelitovým pytlem a převázat ho pevně 5–10 cm od spoje. Nikdy takhle nenechávám světýlka venku bez dozoru, je to pouze řešení na jeden večer, aby na spoj nepadala rosa. Než jdeme spát, vše uklidím. Stejně tak raději nebaterková světýlka oželím, když přijde větší déšť. Jistota je jistota.

Praktická světýlka na solární pohon

Mám ráda, když nám na zahradě stále něco lehce svítí. Když vykouknu z okna, potěší mě to na duši. Na to jsou ideální světýlka a lampiony se solárním panýlkem. Přes den je nabije slunce a já nemusím řešit baterky a ani to, že by se mohly zničit v dešti. Jsou vyráběné tak, aby stálý pobyt venku přežily. Z těchto světýlek podle mě není dostatek světla na nasvícení letní večeře, ale k dokreslení atmosféry jsou ideální.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články