Právě čtete

Jak zabalit svačinku do školy, aby vydržela do přestávky vcelku

6128  
Sdílet: 

Jak zabalit svačinku do školy, aby vydržela do přestávky vcelku

Školní rok začal a s ním i povinnosti nejen pro školáky, ale také pro jejich rodiče. Ti totiž musí každý den vymýšlet svačinu, která dětem bude chutnat, a zároveň zajistit, aby neskončila na sešitě nebo žákovské knížce. Dala jsem proto dohromady několik mých osvědčených tipů a také triků, jak ji efektivně a zábavně balit.

8. 9. 2023 4 min. čtení Romana Böhmová
Jak zabalit svačinku do školy, aby vydržela do přestávky vcelku

Ubrousek – zaručená klasika

Takovou zažitou klasikou, kterou si ze svých školních let pamatuje asi většina z nás, je svačina zabalená v papírovém ubrousku. Abyste děti ušetřili vzpomínek na lovení kusů rozmočeného ubrousku z pusy, pečlivě rozmýšlejte, na která jídla ho použijete. Pokud máte připravený chléb s pomazánkou, raději zvolte jiné možnosti balení. Ale na „sušší“ variantu svačiny se rozhodně hodí. Navíc s jeho použitím šetříte přírodu a dítko má čím si utřít pusu.

balení svačiny

Tip: Já papírový ubrousek na závěr upevňuji gumičkou nebo provázkem s mašličkou, aby se nerozbalil.

Svačinový box plný možností

Další z variant, do čeho dát školákovi svačinku, je plastový box. Jeho výhodou je to, že jídlo, pokud se dobře zvolí a „utěsní“, udrží svůj tvar a chuť. Takže croissant zůstane croissantem, a ne jenom kupičkou drobků, a z banánu zas nevznikne banánové pyré. Navíc můžete vybírat z mnoha tvarů, velikostí a barev. Děti mají své oblíbené superhrdiny, pohádkové postavy a barvy a rozhodně se jim bude sváča lépe jíst z boxu Spidermana nebo princezny Elsy.

svačinový box do školy

Ideálně vybírejte krabičky s co nejmenší chemickou zátěží, super jsou například z rostlinného bio plastu nebo nerezu. Nezapomeňte si prověřit, jestli box dokonale těsní, přece jen ho děti nosí v tašce dohromady s učením, tak ať nekupujete nové sešity.

Čím více odnímatelných přihrádek, tím lépe. Přihrádky si případně můžete vyrobit třeba několikrát přeloženým alobalem. Svačinové boxy mají často ve výbavě také uzavíratelné mini krabičky na nejrůznější omáčky nebo jogurty, což je skvělá vychytávka.

Aby jídlo v krabičce těsnilo, dejte si záležet na jeho organizaci. Pečivo, palačinky nebo tortilly nakrájejte na takové velikosti, aby do krabičky tak akorát zapadly. Pokud je budete chtít vrstvit, opět můžete použít mezi jednotlivé řady alobal nebo třeba pečicí papír. Mrkev nebo okurku je dobré krájet na hranolky a z ovoce a zeleniny samozřejmě vybírejte takové druhy, které při nárazech nevytečou nebo se nerozblemcají.

Alternativní obaly na svačiny

Látkový pytlík

látkový pytlík

Pokud máte šikovné ruce, sedněte k šicímu stroji nebo vezměte do ruky jehlu a nit a ušijte pytlík na svačinu, nebo spíše více pytlíků. Určitě se vyplatí mít doma dva, abyste je mohli v případě ušpinění střídat a v klidu si ten jeden vyprat. Látkový pytlík je ekologický, lze zvolit jakoukoli látku podle přání školáka a je rozhodně originální, protože takový svačinový sáček, jaký vaše dítko vyndá z tašky, nebude mít nikdo další. Pokud nejste tak zruční, poproste maminku nebo najděte někoho, kdo vám ho za úplatu ušije, anebo si ho jednoduše objednejte z internetu a máte to.

Tip: Na pytlík našijte jméno školáka nebo jeho iniciály, ať je pyšný, že je jeho jméno na očích.

Voskový ubrousek

Ekologickou variantou, a v dnešní době i docela populární, je balení svačiny do voskového ubrousku. Pořídíte ho buď v roli, že si ho nastříháte podle potřeby, v sadě po několika kusech, nebo ho seženete i po jednom kusu, a dokonce někdy i s knoflíčkem, abyste z něj mohli udělat kapsu. Je ekologický, antibakteriální, ochrání potraviny od pachů a sváča v něm nevyschne. Voskový ubrousek nemusíte jen kupovat, lze si ho doma snadno vyrobit, mrkněte na jednoduchý návod.

Papírové svačinové sáčky

Místo igelitových sáčků můžete použít papírové sáčky, kterými šetříte životní prostředí. Školák po snědení svačiny ve škole sáček vyhodí a vy jste zcela bez práce. Velikost si zvolíte podle potřeby, lze sehnat i zalepovací nebo s potiskem či obrázkem. 

Tip: Nechte svému špuntovi na papírovém sáčku vzkaz z lásky, čas strávený ve škole pak pro něj bude příjemnější.

Obal z pečicího papíru

Jednoduše můžete sváču zabalit i do pečicího papíru, který máte doma vždy při ruce. Aby po zabalení dobře držel, také ho můžete upevnit gumičkou nebo spojit protilehlé rohy mini kolíčkem. 

Super vychytávka s jablkem

A co si rozhodně nemohu nechat pro sebe, je vychytávka s jablkem, kterou někteří z vás možná už znají. Aby školákovi nebo klidně i vám na svačinu jablíčko nezhnědlo a neokoralo, nakrájejte ho na měsíčky a upevněte gumičkou tak, aby zůstalo na pohled „vcelku“. Mrkněte na fotky, není to nic těžkého.

jak balit nakrájené jablko

 

A nakonec několik tipů, jak udělat obyčejnou sváču zábavnou

  • Protože děti jedí především očima, je pro ně kromě cool balení také důležité, aby jídlo bylo zábavné. Pokud tedy máte při přípravě svačiny čas, použijte např. vykrajovátka na sýry či šunky nebo se snažte naservírovat pokrm tak, aby měl zábavný vzhled (na banán namalovat kalhoty, oči a máte Mimoně…).
  • Do tvarohu nebo jogurtu zas můžete použít potravinářské barvivo, protože jíst modrý nebo zelený jogurt je opravdu cool. 
  • Nakupte si do zásoby jedlá očička nebo oči jako napichovátka a pak jimi oživte rajče, banán nebo toast. Seženete už i barevná, mrkací nebo třeba s řasami. 
  • Projděte s dětmi recepty na internetu a vyberte takové, které je zaujmou jak vzhledem, tak tím, z čeho jsou připravené. Společně pak můžete upéct nějaký zdravý muffin nebo třeba udělat alternativu oblíbené tyčinky – domácí Snickers či Kinder mléčný řez.
Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Zpestřete si podzim návštěvou kamenné prodejny Tchibo a udělejte si radost čímkoli, co vám přijde k chuti. Šálkem dobré kávy i praktickými pomocníky do vaší domácnosti.

Najít nejbližší Tchibo
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články