Právě čtete

Čistě úplně čistě: jak se při úklidu obejít bez zbytečné chemie

14377  
Sdílet: 

Čistě úplně čistě: jak se při úklidu obejít bez zbytečné chemie

Čisticí prostředky z drogerie sice dokonale vycídí domácnost, ale přírodě ani našemu zdraví vůbec neprospívají. Údajně jsou to dokonce nejvíce toxické látky v našich domovech.

15. 1. 2018 5 min. čtení Dana Reinišová
Čistě úplně čistě: jak se při úklidu obejít bez zbytečné chemie

Zkusila jsem je proto nahradit přírodními – a často i levnějšími alternativami. Koneckonců, když se bez chemikálií obešla moje babička, proč bych to nezvládla i já.

Základ pro ekologický úklid: citron, sůl a ocet

Pro ekologicky čistý úklid stačí sáhnout do spíže nebo lednice. Vyzkoušela jsem tři nejčastější pomocníky: ocet, citron a sůl. Navíc i vy jste se na Facebooku přidali se spoustou dalších zajímavých rad. Tak se na ně postupně podívejme. Souhrn rad si můžete na konci článku stáhnout v PDF.

Úklidoví pomocníci


Na všech fotkách v tomto článku vidíte kolekci Tchibo „Zářivá čistota“. Na e-shopu bude dostupná do 18. února nebo do vyprodání zásob.

Octový roztok na(de) vše

Na úklid je to hotový zázrak. Ocet si poradí s mastnotou, plísní i bakteriemi. Když porovnáte jeho cenu (8 Kč za litr) s prostředky z drogerie (kolem 40 Kč za litr), je jasné, kdo je tady favorit.

Octovým roztokem (1 : 1 nebo slabší) vyčistíte ledničku, záchodovou mísu, odtok umyvadla, kuchyňská prkénka, krabičky na jídlo, sprchu, skleněné povrchy, okna, nábytek, koberce, dřevěné podlahy…

Mám ho ráda zejména na čištění dřevěných vařeček a prkýnek. Dřevo do sebe totiž nasaje každou tekutinu. Raději budu mít v prkýnku trochu octa než chemický prostředek na nádobí.

Jak se zbavit octového zápachu?


Jediná nevýhoda octa je jeho typická nevůně, která ale za pár hodin vyvětrá. Pokud chcete snížit její intenzitu, zakápněte čisticí roztok citronovou či jinou esencí.

Tohle možná neznáte: ocet vyčistí i zašlou mikrovlnku

Misku (nebo hrnek) naplňte do poloviny octem. Zbytek dolijte vodou. Roztok vařte v mikrovlnné troubě cca 5 minut. (Doporučuje se dát do misky párátko, na kterém se případně zachytí vzduchové bublinky, takže vám ocet nevyprskne.) Pokud potřebujete silnější efekt, nechte misku uvnitř ještě další 2 minuty odpočívat.

Mikrovlnku snadno vyčistíte octovým roztokem

Pak misku vyndejte a stěny i strop mikrovlnky setřete hadříkem nebo papírovými utěrkami. Jestli nechcete experimentovat s horkým roztokem, postačí vám k čištění i hadřík namočený v octové vodě.

Můj tip: Dejte pozor, až budete vyndávat misku s horkým roztokem, ať si nespálíte prsty (jako já). Při samotném čištění to chce víc přitlačit.

Citron nejen na vodní kámen

Díky kyselině citronové poslouží citron coby vynikající dezinfekční prostředek a také výborně odmašťuje. V koupelně vás zbaví vodního kamene a vyčistí dlaždičky. Navíc krásně voní, a tak ho ráda používám i na kuchyňský odpad.

Obecně citrusy bělí, odstraňují nečistoty a taky nepříjemné aroma.

V koupelně nebudete s citronem věřit svým očím (nevěřila jsem ani já). Když půlkou citronu potřete zašlé baterie, dlaždičky nebo sprchu, na které se usadil vodní kámen, budou se ihned lesknout jako nové. Jen je přetřete hadříkem a je to. Funguje to i na varnou desku v kuchyni.

Stejně tak mě překvapilo, jak si poradí s kuchyňským odpadem. Na odstranění hrubé mastnoty jsme si již výše představili ocet, ale citron má zase jiné využití: nastrouhejte kůru z celého citronu, nasypte ji do odpadu a zalijte horkou vodou. Bude krásně vonět!

Citron si poradí i se skvrnami v plastových boxech na jídlo. A až se vrhnete na mytí oken, přidejte do vody pár lžic citronové šťávy. Lépe se vám budou leštit.

Můj tip: Když mi po vaření zaschnou dřevěné vařečky se zbytky jídla, dám je odmočit do vody s citronem. Pak už je jen umyji teplou vodou.

Solí proti silné špíně

Sůl má podobnou strukturu jako klasický čisticí písek, který solí můžete často nahradit všude tam, kde byste po něm obvykle sáhli. Kromě ekologie vychází skvěle i cenově: kilo soli pořídíte už za 4 Kč, zatímco za 500 g levného čisticího prášku dáte přinejlepším 26 Kč.

Domácí ekologický úklid se solí nahradí čisticí písek

Sůl jsem vytáhla na noční můru všech, kdo občas pečou: zkusila jsem s ní vyčistit zaneřáděnou troubu. Naplňte pekáč solí, dejte do horké trouby a nechte sůl zhnědnout. Po vychladnutí půjde mastnota lépe dolů.

Když spojíte sůl s octem, zbavíte se nevzhledných žlutých skvrn na vaně či v umyvadle. Potřete je vzniklou pastou, nechte minimálně patnáct minut působit a pak trpělivě vydrhněte.

Můj tip: Na houbičce nasypaná sůl výborně vyčistí proužky od kávy nebo čaje v hrnečku. Až budete za pomoci soli čistit nádobí, buďte ale opatrní, ať ho nepoškrábete.

Sůl prý také vrátí zašlou krásu starému koberci. Stačí ji po něm rozsypat, nechat působit přes noc a druhý den vyluxovat. Bohužel mám v bytě jenom plovoucí podlahu, tak nemůžu tento trik vyzkoušet. Budu ráda, když mi dáte vědět, jestli to skutečně funguje.

Stáhněte si tipy v PDF


Při úklidu určitě nechcete nakukovat do otevřeného článku v počítači. Tipy najdete i v přehledném PDF, které si můžete vytisknout a pověsit třeba na ledničku.

Eko úklid? Jsem pro!

Nejsem velká zastánkyně alternativních postupů, ale v případě úklidu jim dávám šanci. Všechny tři vyzkoušené „čisticí prostředky“ mě nadchly, nejvíce asi citron, ten je opravdový zázrak.

Váš tip z Facebooku: domácí čistič ve spreji

Na Facebooku jsme se zeptali na vaše tipy pro úklid bez chemie. Paní Karla radí:

„Na kuchyňský úklid používám vlastní domácí čistič. Do octa nakrájím na kosticčky citrusové slupky jakéhokoliv druhu – pomeranče, mandarinky, citrony, pomela. Uzavřu a nechám 10 – 14 dní v uzavřené sklenici, občas přidám pro větší vůni i hřebíček, levanduli (co mám doma). Poté zcedím a naplním do rozprašovače. S tímto přípravkem čistím kuchyň, linku, lednici, koupelnu, WC, indukční desku, prostě všechno. Nestači na silnou vrstvu vodního kamene, ale na běžný úklid paráda!“

Znáte nějaké další využití kuchyňských surovin pro úklid domácnosti? Které tipy se vám osvědčily?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články