Právě čtete

Kdy bylinky v květináči vydrží? Když si je vypěstujete od semínka

6937  
Sdílet: 

Kdy bylinky v květináči vydrží? Když si je vypěstujete od semínka

Nikdy jsem nebyla žádný zahradník a bylinky, ty jsem kupovala nařezané na jedno použití. Když jsem pak začala víc vařit a chtěla je mít doma pro použití kdykoli, květináče ze supermarketu mě vždycky zklamaly. A tak jsem je začala pěstovat od semínka. Není to vůbec náročné!

15. 5. 2020 4 min. čtení Denisa Charvátová
Kdy bylinky v květináči vydrží? Když si je vypěstujete od semínka

Víte, proč i květináčové bylinky ze supermarketu často zvadnou během pár dnů? Protože bývají rychle „vyhnané“ pod umělým světlem a nejsou vůbec připravené na dlouhodobý růst. To se vám s těmi doma vypěstovanými nestane.

Mně navíc dělají radost ještě z jednoho důvodu: je to úžasná regenerace během chladných a chmurných zimních dnů. S pěstováním ale můžete začít i během jara. Případně si můžete přinést domů malé sazeničky třeba z farmářského trhu nebo od dobrého pěstitele.

Co byste měli zvážit, než se do bylinek pustíte

V zásadě jenom dvě věci:

  1. Z jakých surovin nejčastěji vaříte a jaká bylinka či zelenina vám udělá největší radost? Pokud nemáte zahradu, místo k pěstování bývá přece jenom omezené.
  2. Můžete zeleni nabídnout spíše celodenní slunce, nebo stinnější místo? Různé rostlinky mají různé nároky!

Minizahrádka na balkoně

Na začátek upozorním na ty rostlinky, které je mnohem jednodušší sehnat jako malé sazeničky než se snažit o pěstování od semínka: jsou to máta, pažitka, tymián a šalvěj. Stejně jako je lepší si koupit už vzrostlou sazeničku salátu nebo rukoly (ano, i ty lze ve větším květináči na balkoně pěstovat).

Naopak dobře se od semínka pěstují:

Rostlina Doba výsevu * Doba sklizně Má ráda hodně sluníčka?
bazalka březen, duben, květen, červen, červenec květen, červen, červenec, srpen, září Ne
majoránka březen, duben, květen, červen, červenec červenec, srpen, září, říjen Ano
koriandr duben, květen, červen květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad Ne
saturejka zahradní květen, červen, červenec červen, červenec, září Ano
petržel březen, duben, květen, červen, červenec červen, červenec, srpen, září Ne
meduňka březen, duben, květen, červen červen, červenec, srpen, září, říjen Ano
rozmarýn duben, květen, červen květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad Ano
rajčata tyčková leden, únor, březen červenec, srpen, září Ano
chilli papričky leden, únor, březen srpen, září, říjen, listopad Ano
popínavé okurky březen, duben, květen červenec, srpen, září Ano

* Na obalu každých konkrétních semínek je vždy uvedeno optimální období, kdy je vysadit.

Mě baví zkoušet i netradiční druhy klasických bylinek a zeleniny (např. rajčata indigo, popínavé citronové miniokurky, černou bazalku). Proto pro semínka nejčastěji zavítám do zahradnictví nebo v případě chilli papriček na internet.

bylinky

Čtěte také: Zahrádka ve skleničce – klíčky můžete pěstovat celý rok

Pomoc, jsem začátečník!

Jestli s pěstováním začínáte, pak doporučuji bazalku. Když budete vybírat semínka, možná vás až překvapí, kolik druhů je na výběr. Mě třeba bazalka moc baví, právě pro nepřeberné množství odrůd. Mám ráda bylinky s netypickou barvou či příchutí.

Jak naklíčit a pěstovat

Co budete potřebovat:

  • Nádobu na pěstování
    Nejraději mám na klíčení semínek miniskleníky  a sadbové desky, které se do nich vkládají. Péče o sazeničky je tak snadnější. Samozřejmě ale můžete použít třeba kelímky od jogurtů, plata od vajíček, sadbovače, minipařeniště apod. Záleží, co vám vyhovuje, příp. kolik chcete do prvních kroků investovat.
  • Kvalitní zemina
    Kupuji substrát určený přímo na výsev a množení, ale můžete si jej klidně namíchat sami.

Tip: předpěstované tablety


Existují také speciální sadbové tablety, tzv. jiffy. Po zalití vodou nabydou jiffy na objemu a vy do nich jen vložíte semínko. Jiffy vytvoří rostlinkám bohatý kořenový obal. Vzrostlou rostlinku pak jen přesadíte do květináče. Toto snadné pěstování má ale nevýhodu v podobě vyšší pořizovací ceny.

bylinky

Tři kroky k vypěstování semínek:

  1. Připravte si nádoby na semínka a k nim vhodnou podložku (sazeničky budete zalévat zespodu). Sama používám už výše zmíněnou rašelinovou sadbovou desku. Jednotlivé buňky zasypte substrátem. Mezi okrajem substrátu a hranou desky je vhodné nechat 1–1,5 cm. Substrát dobře pokropte. Ideální je na to použít rozprašovač.
  2. Do každé buňky vsypte pár semínek. Ale opravdu jen jedno dvě, maximálně tři, aby měla semínka dostatek prostoru na klíčení. Na obalech jednotlivých semínek bývá často uvedeno množství, jaké je vhodné pro výsev. A stejně tak i informace, jak hluboko je potřeba semínka vsadit. Po zasazení zakryjte sadbovač krytem, abyste vytvořili rostlinkám ideální vlhkost na klíčení. Nezapomeňte na pravidelné zalévání. Ale pozor na přelití, pak by semínka mohla zplesnivět.
  3. Jakmile se objeví první klíčky (zhruba necelý týden od zasazení), sundejte plastový kryt a dejte sadbovač na okno. Až se objeví druhá řada listů, sazeničky přesaďte do vlastních květináčů o průměru min. 12 cm. Po jedné. Pokud jste využili sadbovače či plata od vajíček, vložte je do nových nádob i s nimi (postupně se rozpustí).

Kdy je vysadit ven?

Ať rostlinky budete dávat na balkon či sázet do záhonku, je dobré řídit se radou našich babiček, a sice ven až po zmrzlých. Tedy v polovině května.

Babičky mají pravdu! Jarní mrazíky jsou mnohdy kruté. Už se mi několikrát stalo, že byla krásná, slunečná první půle května a já nedočkavě dala rostlinky ven. Přišli ledoví muži a bylo po kytičkách. Hodně náchylná na mráz je třeba bazalka. Než je dáte ven natrvalo, trochu je otužte. Jestli je venku přes den již teplo, dávejte je přes den ven a na noc schovávejte. Jakmile pomine hrozba ranních mrazíků, vysaďte je ven natrvalo.

Sklizeň

Každá rostlinka má svůj čas. Za naši péči a trpělivost nás pak úžasně odmění.

Neklesejte na mysli, když se vše nepovede na poprvé. Učte se spolu s rostlinkami, co které dělá dobře, jak se jí vede ve vámi vytvořených podmínkách a pak se radujte z vlastních úspěchů. :-)

Vybavení na zahrady a terasy

Vybavení na zahrady a terasy

Na Tchibo.cz najdete vše, co potřebujete pro zútulnění zahrad a balkonů.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články