Právě čtete

10 tipů, díky kterým je náš balkon dokonalou oázou

18908  
Sdílet: 

10 tipů, díky kterým je náš balkon dokonalou oázou

Vychytala jsem detaily a teď je balkon nejoblíbenějším místem našeho bytu. Mrkněte na mé tipy a také na fotky před vylepšením balkonu a po něm. Najdete je na konci článku.

7. 5. 2021 6 min. čtení Silvia Ravasová
10 tipů, díky kterým je náš balkon dokonalou oázou

Když jsme se stěhovali do našeho bytu, měla jsem radost, že jeho součástí je i balkon. Sice bydlíme v místě, kde to máme kousek do parku, ale mít možnost udělat pár kroků a posedět si na čerstvém vzduchu s knížkou nebo skleničkou v soukromí, to je pro mě k nezaplacení.

Dlouho byl náš balkon neútulný, pouze se stolkem, židlemi a pár základními věcmi. K vylepšení venkovního koutku mě asi motivovala aktuální doba, kdy trávíme mnohem více času doma a musím říct, že i když to nestálo spousty tisíc, proměna je to velká. A navíc bez trvalých zásahů. Byt máme pronajatý a tak se nás nějaké zásadní přestavby netýkají. Pokud se také chystáte zabydlet svůj balkon nebo terasu, možná se vám budou hodit mé čerstvé poznatky. :-)

1. Vše musí odolat i nepříznivému počasí

Ať už vybírám na balkon cokoliv, snažím se najít věci, kterým nevadí zmoknout. Dnes už se dají sehnat odolné textilie – například ubrusyvenkovní polštáře, které ale zároveň neztrácejí na pohodlnosti.

Myslím také na vítr. Nechci, aby mi odnesl něco, co mám ráda. Proto nechybí zátěže na ubrusy a věřte, že už se dělají mnohem hezčí než ty co bývaly u babičky. :-) Nejde ale jen o ubrus. I rostliny nebo doplňky umisťuji s rozmyslem, abych je neustále nemusela chodit schovávat.

2. Úložné díly – uklizený balkon

Ať už to jsou deky, které nechci v mé nepřítomnosti nechat na balkoně napospas osudu, nejrůznější drobnosti nebo vybavení, co nevyužívám denně, stejně jako uvnitř bytu i tady platí, že sejde z očí… hezčí prostředí! :-) Pokud máte balkon, kam prší, nejlepší je pořídit venkovní plastovou truhlu. Já mám ale štěstí, že většina balkonu je pod stříškou, takže si mohu dovolit i estetické proutěné koše nebo textilní vaky.

Využijte magnety


Máte kovové zábradlí? Kupte opravdu silný magnet a přilepte ho na libovolnou krabičku. Tu si pak můžete přicvaknout přesně tam, kde bude po ruce.

3. Pohodlí začíná u nohou

… tedy na podlaze. My máme na balkoně dlaždice a proto jsem se rozhodla zpříjemnit si došlap venkovním kobercem. Ráda totiž chodím bosa. Můžete pořídit plastové či gumové, ale perfektní jsou i tkané outdoorové koberce. Bývají dražší, ale zas o něco příjemnější na dotek. I přesto u nás zvítězil ten z plastu. Vyhovuje mi, že je snadno omyvatelný a hlavně půjde srolovat do skladné velikosti, až ho na zimu budu chtít uklidit.

Pokud opravdu nejste spokojeni s povrchem podlahy, celkem levně můžete pořídit dřevěný (nebo s imitací dlaždic) podlahový systém, který jednoduše na stávající povrch položíte. Kamarádka si hodně chválí podlahu z vinylu – je odolný, ale zas o něco dražší. A pro fajnšmekry je tady možnost umělého trávníku.

Z interiérového koberce můžete udělat venkovní


Na internetu mě zaujal tip, kdy hladký koberec (který nemá vysoký ani jinak vyčnívající vlas) natřete pomocí válečku polyuretanovým lakem na vodní bázi. Nemám to ještě otestováno, ale na nějakém starším kousku to rozhodně chci zkusit.

4. Sezení ve stylu a pohodlí

Když jsme měli maličký balkon, nábytek jsme nepořizovali a sedávali jsme s taburety a dostatkem velkých polštářů přímo na zemi. Každodenní piknik! Na současný balkon už se nám ale vejde alespoň malý stolek a židle. Preferuji skládací nábytek, který v případě potřeby snadno odklidím. Pohodlí i tady doháním pomocí polštářků (z nepromokavé látky) a hlavně nesmí chybět deky na chladnější večery. S větším balkonem bych si samozřejmě pomýšlela na pohodlnější ratanový nábytek (ideálně takový, který má pod sedáky úložný prostor) nebo bych zkusila vyrobit sezení z palet.

I velcí se rádi houpou!


Kdybych mohla, hned bych si na balkon pověsila některou z moderních boho houpaček. Druhým řešením, vhodným pro balkony se stabilním zábradlím, je houpací síť.

5. Zvědavé pohledy? Nechceme!

Když soukromí, tak soukromí. Přes naše zábradlí je vidět, proto jsem ho obehnala bambusem. Výbornou variantou jsou i plachty přímo k tomuto účelu vyrobené – zároveň chrání proti větru. Ať už použijete cokoliv, opravdu důkladně to upevněte. Z vlastní zkušenosti už bych znovu nešla do drátků ani různých provázků, protože to hned povolí. Zástěnu vždy napevno přidělám pomocí stahovacích pásků. Ty se nehnou! Líbí se mi i varianta dřevěných zástěn, které zároveň slouží jako věšáky na květináče.

6. Slunce zbožňuji, ale ne když mě ruší od čtení

My už v našem bytě měli jako součást balkonu stříšku, takže to moc nemusím řešit. Pokud ale vymýšlíte, jak si vytvořit trochu stínu a nemáte moc místa, mám tři nápady. Slunečníky a zástěny navíc ochrání i před letním deštíkem, když to nebude s větrnou bouří. :-)

  1. Slunečník známe všichni, ale víte, že si můžete koupit i „půlkruhový“ na malé balkony?
  2. Trojcípá látková zástěna, kterou napevno přivážete tam, kam potřebujete. Ty, co se prodávají už mívají i UV filtr a některé i zabudovaná světýlka, což je opravdu velká romantika ve chvíli, kdy se slunce večer schová.
  3. Vytahovací roleta vyrobená přímo k tomuto účelu – svislá nebo vodorovná

7. Atmosféra se svíčkami a lampiony

Nedám dopustit na tlumené osvětlení. Proto u mě můžete vidět světelné řetězy, lampionyzápichy do květináčů, které ve tmě můj relaxační koutek rozzáří. Na balkoně nemáme zásuvku, takže vybírám solárně napájená světýlka. Moc se mi líbí i venkovní lustrylampičky, které vypadají jako ty interiérové.

Pokud na balkoně nemáte kam umístit háčky (nezapomeňte, že na hladkém povrchu můžete mít ty samolepicí – dá se sehnat i opravu silná a funkční oboustranná lepenka), zavěste lampiony na silnější provázek, jako když věšíte prádlo. Ale dobře je upevněte! Parádně vypadají provázky natažené do kříže.

A samozřejmě nesmí chybět svíčky. Obyčejné i ty, které odpuzují komáry. Pochopitelně musím myslet na to, aby mi je nesfoukl vítr, takže mám různé lucerničky, nebo prostě hodím čajovou svíčku do vázy či zavařovací sklenice. Když chceme mít romantiku, koupím plovoucí svíčky a pošlu je po hladině vody ve velké skleněné míse, kterou běžně v kuchyni využívám na salát.

Čtěte také: Přírodní odpuzovače hmyzu

A co když potřebuji elektřinu?


Na to je fajn pořídit si navíjecí prodlužovačku a vytáhnout ji v případě potřeby z bytu ven. Ale je důležité myslet na to, že prostě nesmí zmoknout a vždy ji před odchodem uklidit!

8. Zelená uklidňuje, chutná i zahání komáry

… a nemyslím tím onen legendární likér. Na mém balkoně nesmí chybět květiny a hlavně bylinky, které prostě ustřihnu, když na ně mám chuť. Navíc bazalka a levandule údajně zahání komáry a to se pak vyplatí dvojnásob! Rostliny je potřeba vybírat podle toho, jak moc na váš balkon svítí sluníčko. Já nedám dopustit na samozavlažovací květináčedalší vychytávky, které rostlinám dodávají vodu podle potřeby.

Rostliny mám klasicky na zábradlí, ale nebojte se mít je i na zemi nebo v žebříkovém regálu, který hodně šetří místo. Stejně tak jdou zavěsit odshora.

Čtěte také: Velký bylinkový průvodce aneb co pěstovat na balkoně

9. Co mě osvěží, až bude fakt horko?

Bazén se na balkon nevejde a sprcha by neměla kam odtékat. A tak mám v létě po ruce rozprašovač, který mě příjemně osvěží. Moje druhá oblíbená věc je inspirována mojí babičkou, která se v létězkrátka postaví do kýblu se studenou vodou. Já mám doma nafukovací bazének na pedikúru a ten je pro tento účel na léto ideální.

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Dopřejte si osvěžující mix kávy a citrusů bez přidaného cukru, sladký jen díky přirozené chuti ovoce.

Chci ochutnat

Nesmí chybět doplňky, které udrží mé nápoje vychlazené a rozhodně se hodí mít tác, na kterém odnesete všechno občerstvení naráz. A jestli mohu radit, sáhněte po plastovém nádobí, abyste si případně nerozbili nějaké sváteční.

Čtěte také: Recepty na tři netradiční domácí limonády

10. Poslední detaily pro dokonalou pohodu

Hudba dotváří atmosféru. Když nechci sluchátka, využívám přenosný repráček. Jen dávám pozor na hlasitost, abych nerušila sousedy. K balkonové pohodě mi krásně sedí i grilování. Na trhu jsou i bezkouřové grily pro tento účel, ale já jsem s tím opatrná, protože není nic horšího, než když vám soused vyudí čerstvě vyprané prádlo na sušáku. Mým řešením je gril raclette, na kterém si rozpékáme sýr a a malé klobásky. Nikoho tím neobtěžujeme a přesto to je taková malá grilovačka. Win-win!

Čtěte také: Raclette neboli sýrové grilování doma na stole

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články