Právě čtete

Vyzkoušejte nové kombinace s jahodami

5801  
Sdílet: 

Vyzkoušejte nové kombinace s jahodami

Červené slaďoučké jahody dozrálé na letním slunci – na ty se těším celý rok. Jsou skvělé jenom tak, ale moc ráda s nimi pracuju i v receptech. V knedlících, koláčích, dezertech i limonádách už je určitě znáte, ale možností se nabízí mnohem víc. Podělím se s vámi o pár svých tipů na neobvyklé kombinace.

15. 6. 2019 3 min. čtení Inspired Kitchen
Vyzkoušejte nové kombinace s jahodami

Jahody a pepř

Párování jahod a pepře působí dost neobvykle, ale je to opravdu výborné. Když pokrájené jahody lehce opepříte čerstvě mletým černým pepřem, dostanou intenzivnější chuť a vůni. Jahody ochucené pepřem jsou výborné nejenom samotné, ale i jako součást zeleninových salátů. Jeden salátový recept najdete na konci článku.

Jahody a sýry

Sladká, ale pořád svěží chuť jahod sedí k chuťově výraznějším sýrům, jako je kozí nebo ovčí sýr. Perfektní jsou ale i s méně výraznou mozzarellou, kterou můžete s jahodami servírovat třeba ve formě jednohubek.

Mohlo by vám chutnat: Pečené meruňky se sýrem ricotta

Jednoduše jahody napíchejte na párátko s kuličkami mozzarelly. Během vteřiny máte občerstvení na letní párty nebo grilovačku, které není vůbec složité a ještě vypadá i chutná skvěle. Jednohubky doporučuji namáčet do zálivky z balzamikové redukce, která je pozvedne na ještě vyšší úroveň.

Na zálivku z balzamikové redukce promíchejte 2 lžíce balzamikové redukce, 1 lžíci olivového oleje, špetku soli a pepře.

Jahody a avokádo

Kombinace jahod s avokádem zní hodně extravagantně, ale funguje víc než skvěle. Na domácím kváskovém chlebu ještě líp. Jahody očistěte, nakrájejte a položte na krajíc chleba s avokádem nakrájeným na plátky. Podávejte ke svačině nebo k snídani.

Jahody a zázvor

Jste milovníci ovocných, do hladka rozmixovaných smoothie? Jahodové smoothie se zázvorem vás zaručeně osvěží i nakopne. Jahody totiž díky zázvoru dostanou mnohem větší říz. Rozmixujte 2 hrsti čerstvých jahod, polovinu zralejšího banánu, 3cm kousek zázvoru a 1 dcl vody nebo mléka. Nalejte do skleničky a ihned podávejte.

Mléko a banán vyměňte za meloun, přidejte led a máte osvěžující limonádu, která je na horké letní dny jako dělaná.

Jahody a bylinky

Jestli nějaké ovoce ladí s bylinkami, jsou to právě jahody. A byla by velká škoda zůstávat jen u máty a meduňky. K jahodám sedí i aromatické bylinky, jako je tymián, bazalka a rozmarýn. Bylinky nasekejte najemno a přimíchejte je buď do ovocného salátu s jahodami, jahodové zálivky (recept na ni najdete o pár řádků níže), nebo jimi zpestřete chuť jahodové marmelády.

Čtěte také: Velký bylinkový průvodce aneb co pěstovat na balkoně

Jahody a salát

Salát si většinou představíme jako zelené listí v kombinaci s nějakou další zeleninou, sýrem, vejcem, luštěninou nebo masem. Ale salát s jahodami? V moderní gastronomii žádný problém. Jahody salátu dodají svěžest, hezkou barvu a hlavně nádech léta. Velmi dobré jsou se špenátem, ale pasuje k nim i polníček nebo rukola.

Jahody do salátu buď jednoduše nakrájejte na plátky, ti kreativnější je mohou zkusit i ve formě jahodové zálivky. Jahodová zálivka zní všelijak, vím. Mám ale vyzkoušeno, že zachutná i těm, co neradi kombinaci slaného s ovocem!

Recept na salát s jahodovou zálivkou

  • ½ okurky
  • 250 g čerstvých jahod
  • 1 hrst čerstvého špenátu
  • 30 g sýru feta
  • 1 lžíce vlašských ořechů

Na zálivku

  • 250 g čerstvých jahod
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • sůl, pepř podle chuti

Postup

  1. Nejdříve si připravte zálivku. Jahody očistěte a v malém mixéru rozmixujte s olivovým olejem, červeným vinným octem, bazalkou, solí a pepřem.
  2. Okurky nakrájejte na plátky, zbytek jahod na čtvrtiny. Špenát omyjte.
  3. Do salátové misky postupně navrstvěte špenátové listy, okurky a jahody. Posypte nadrobeným sýrem feta a lehce nadrcenými vlašskými ořechy. Podávejte s připravenou jahodovou zálivkou.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články