Právě čtete

Klasický babiččin recept na „pampeliškový med“

100282  
Sdílet: 

Klasický babiččin recept na „pampeliškový med“

Když se venku trošku oteplí a všechny louky a zahrady rozsvítí žluté květy pampelišek, vzpomenu si, jak jsem je jako malá sbírala na med s prababičkou. Po návratu z louky je namáčela do vody a já pozorovala, jestli z nich nevyplavou „broučci“. Pak už se o zbytek procesu vaření starala prababička sama a mně dala ochutnat až hotový med. Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, možná by se dal nazývat spíše sirupem, ale určitě tak tento pampeliškový produkt znáte i vy.

19. 5. 2019 1 min. čtení Jana Duffková
Klasický babiččin recept na „pampeliškový med“

Letos mi přišel pod ruku sešit, do kterého si prababička psala recepty, a na jedné straně na mě vykoukl právě ten recept, podle kterého med prababička vařila. A tak jsem se rozhodla, že ho konečně sama také vyzkouším a zároveň se o postup podělím i s vámi.

S „pampeliškovým medem“ můžete nakládat jako s medem klasickým. Samozřejmě nemá zdravotní účinky jako včelí produkt, ale je to moc fajn alternativa.

Než vyrazíte sbírat

Na pampelišky je dobré jít, když je venku slunečno a květy jsou dokonale otevřené. Nejlepší je trhat kvítky na vlastní zahradě, ale pokud taková možnost není (třeba když vám manžel posekal zahradu), raději vyhledejte čisté místo v přírodě. Přece jen je budete jíst, tak aby byly co nejlepší. Určitě se vyplatí trhat pampelišky třeba do proutěného košíčku, papírové nebo plátěné tašky – zkrátka do něčeho prodyšného, aby až do okamžiku vaření vydržely v co nejlepší kondici. Stonky potřebovat nebudete, takže se zaměřte opravdu jen na žluté hlavičky.

Budete jich potřebovat zhruba 250. Vychází mi to asi na 50 hlaviček do 1 hrnku (250 ml), takže zhruba 5 hrnků.

Vaření pampeliškového medu (sirupu)

Na zhruba 1 litr „medu“ potřebujete:

  • asi 250 květů pampelišek
  • 1 litr vody
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 1 kg cukru

Postup:

  1. Květy nasypte do hrnce a zalijte 1 l vody. Přidejte na kolečka nakrájený citron a pokrájený pomeranč zbavený slupky.
  2. Přiveďte k varu a vařte 20 min, poté odstavte a nechte odležet do druhého dne.
  3. Druhý den vše sceďte přes jemné síto a získanou tekutinu nalijte do hrnce.
  4. Přimíchejte cukr a vařte do zhoustnutí. Během vaření míchejte.
  5. Ještě horký med nalijte do skleniček.

Nezapomeňte, že až med vychladne, bude hustší než v horkém stavu. Pokud si hustotou nejste jisti, můžete to ověřit v průběhu vaření. Kápněte trošku medu lžičkou na talíř a sledujte, jakou konzistenci má po vychladnutí.

Pampeliškový med můžete ozvláštnit nějakou bylinkou, třeba meduňkou nebo mátou. V takovém případě bylinku přidejte hned na začátku ke květům a spolu s nimi ji před finálním vařením sceďte.

Autorka má blog (nejen) o vaření JanaDuff.cz.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články