Právě čtete

Pečené meruňky se sýrem ricotta

7881  
Sdílet: 

Pečené meruňky se sýrem ricotta

Jakmile se totiž tohle krásně oranžové letní ovoce upeče, stává se lahodnou sladkokyselou manou a v doprovodu jemného sýru a bylinek je to pokrm hodný kuchyně pětihvězdičkového hotelu. Vím, že v našich končinách není zvykem jíst ovoce „naslano“, ale kdo to nezkusil, nepochopí. Vy mě ale chápete a zkusíte to, že jo? Tohle ochutnat stojí totiž i za těch pár „předražených“ meruněk. Dobrou chuť!

21. 7. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Pečené meruňky se sýrem ricotta

Letos je to s úrodou meruněk a vůbec plodů ovocných stromů jako třešní, višní, švestek, ale i mišpulí, co mám na zahradě, opravdu zlé. Prostě nejsou. Neměli z čeho uzrát. Nedávno jsem se vrátila z jižní Moravy, kde mi pan Hutař ukazoval stromy meruněk, které už druhým rokem kvůli mrazům neplodí. Na stánku u cesty jsem si kupovala „moravské“ meruňky, které ale po dotázání se na původ byly ve skutečnosti z Maďarska. A strejda se stále z Moravy nevrací a neveze meruňky na zavařování.

Nechci vás naštvat receptem na něco, co si vlastně kvůli nedostatkovému zboží nemůžete uvařit. Meruňky se sehnat dají, a to dokonce v bio kvalitě. Jak jsem byla překvapená, když jsem na ně v jednom supermarketu narazila. Hned jsem si jich nakoupila pár balíčků. Ano, je to dovoz z Itálie, ale tonoucí se stébla chytá a bio produkt se tak těžko odmítá. Nuže, 4 skleničky marmelády už mám zavařené a místo sladkých ovocných knedlíků si letos pochutnávám na meruňkách trochu jinak.

_MG_9990

Suroviny

12 meruněk
2 stroužky česneku
2 snítky oregana
2 snítky tymiánu
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
150 g sýra ricotty nebo 100 g gorgonzoly
med či agávový sirup dle chuti

_MG_0029

Postup

Troubu předehřejeme na 200 °C. Meruňky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a poklademe řeznou stranou nahoru do zapékací misky nebo do pekáče vyloženého pečicím papírem. Česnek nakrájíme na plátky, bylinky nasekáme nahrubo. Meruňky zastříkneme olivovým olejem, posypeme bylinkami a česnekem. Osolíme, opepříme a pečeme v předehřáté troubě, až meruňky začnou pouštět šťávu a změknou, zhruba 15 minut.

Vyjmeme, každou meruňku ozdobíme kopečkem sýra a zakápneme medem. Gorgonzolu můžeme ještě 2 minuty zapéct.

_DSC4908

Čtěte také

Studená polévka Tarator
Studená polévka Tarato10338
Hit sezóny: Kávová zmrzlina
Hit sezóny: Kávová zmrzli62155
Vcelku grilované krůtí prso v bulce se zelným salátem a česnekovým dipem
Vcelku grilované krůtí prso v bulce se z…4253
Další články