Právě čtete

Hříšně dobré matcha brownies

1409  
Sdílet: 

Hříšně dobré matcha brownies

Zelený prášek matcha (mačča) nejspíš znáte jakou skvělou surovinu plnou antioxidantů, ze které se připravuje nálev. Tentokrát ji ale nebudeme popíjet – skvěle se totiž hodí i do pečení!

31. 5. 2019 1 min. čtení Erika Pilátová
Hříšně dobré matcha brownies

Klasické brownies vás určitě nepřekvapí. Když je chcete vylepšit, nejspíš už vás napadlo přidat oříšky nebo maliny. Ale co prášek matcha? Koláčům dává zajímavou chuť a barvu. Poprvé jsem ji vyzkoušela do piškotového těsta na roládu. Nejenže skvěle chutnala, ale taky vypadala parádně. Zelené těsto, bílý krém a červené maliny, to byla skvělá kombinace barev na talíři.

Tentokrát jsem ji přidala do brownies. Upekli jsme si je na výlet – to totiž člověk nemusí mít výčitky, že si dává něco tak sladkého, a zároveň jsou skvělá svačinka.

Recept na matcha brownies

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 35 minut

Na 1 plech budete potřebovat:

Základní těsto:

  • 150 g kvalitní tmavé čokolády
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g špaldové mouky½ lžičky prášku do pečiva

Na dohotovení:

  • 250 g mascarpone
  • 1 vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce prášku matcha (pořídíte např. ve zdravé výživě)

Postup:

Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu s máslem. Mezitím v míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak do směsi přidejte rozpuštěnou čokoládu. Vše promíchejte a postupně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Připravte si menší čtvercovou nebo kulatou koláčovou formu, vyložte ji pečicím papírem a vlijte do ní těsto.

Mascarpone prošlehejte s vejcem a cukrem a pak vmíchejte matchu. Hotový krém naneste po lžících na těsto, můžete trochu vmíchat do těsta pomocí vidličky, aby vzniklo mramorování. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 až 35 minut.

Po upečení koláč nechte vychladnout a nakrájejte na řezy. Můžete ozdobit ovocem podle chuti a sezony. Řezy chutnají skvěle s malinovým přelivem.

Tip na malinový přeliv:

  • 300 g mražených malin
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička škrobu

Postup:

Maliny dejte do rendlíku a zahřejte je. Přidejte cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Krátce povařte a pak vmíchejte škrob smíchaný s troškou vody. Vše ještě jednou promíchejte, krátce povařte a stáhněte z ohně.

Čtěte také

Klasický babiččin recept na „pampeliškový med“
Klasický babiččin recept na „pampeliškov…3998
Nepřeberně variant dipů z jogurtu, co vám zbyl v ledničce
Nepřeberně variant dipů z jogurtu, …7741
Sušenky s kávovým krémem
Sušenky s kávovým krémem4926
Další články